Şi politicienii sunt oameni. Care sunt pasiunile lor, mai mult sau mai puţin ascunse

Preşedintele rus Vladimir Putin a pilotat avioane militare, a condus maşini de curse, un tren şi un camion, a vânat balene, a făcut rafting, a înotat în apele unui râu siberian, a mers cu motocicleta, a călărit şi s-a scufundat cu un submarin în Lacul Baikal. Acesta cântă la pian şi la chitară şi îi place să picteze, dar practică şi numeroase sporturi.

Liderii politici ai lumii au şi ei pasiuni şi hobby-uri, ca şi oamenii obişnuiţi. Unii pictează sau cântă la diverse instrumente, alţii scriu, iar alţii practică tot felul de sporturi, ori pilotează avioane şi maşini de curse.

Premierul român Victor Ponta a zburat săptămâna trecută cu un avion de luptă F16, pe post de copilot, alături de un pilot american. Nu este pentru prima dată când acesta se face remarcat în această postură, căci, în urmă cu puţin timp, înainte să preia şefia Guvernului, Ponta participa la curse de maşini, făcând echipă cu pilotul clujean Edwin Keleti.

 

Experienţă absolut unică”

Totuşi, după zborul cu avionul de vânătoare, Victor Ponta a declarat că această „experienţă absolut unică” a intrat direct pe locul întâi în topul său personal, fără a se putea compara cu senzaţiile oferite de maşinile de curse. Premierul a trecut de o serie de teste, la Institutul Special pentru Aviaţie din Bucureşti, pentru a se urca în F16, însă a declarat că nicio pregătire nu s-a comparat cu ceea ce a trăit „acolo sus” – şi a completat că a fost “mândru” când a putut să se dea jos din avion şi să meargă drept.
Victor Ponta a povestit că pentru a urca în aparatul de zbor a trebuit să treacă de o serie de teste.

Pilotul american Dustin “Yoggi” Brown a fost “gazda” premierului român, conducând avionul de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, iar la finalul exerciţiului Dacian Viper 2014 a povestit că Ponta s-a comportat foarte bine.

“Am zburat o oră, la altitudine mare, am depăşit viteza sunetului şi am coborât poate la 1.000 de kilometri pe oră, un nivel redus. Am zburat în formaţie cu nişte MIG-uri 21 Lancer şi cu nişte F-16. Premierul a vorbit tot timpul, am avut o conversaţie minunată. Am vorbit despre faptul că am un fiu de şase săptămâni şi a fost foarte entuziasmat despre acest lucru. Am discutat despre diferenţele dintre a zbura şi a conduce o maşină de curse, despre baschet, pentru că şi preşedintele Obama este fan al acestui sport”, a spus pilotul, potrivit Mediafax. El a relatat că în timpul zborului l-a întrebat pe premier dacă se simte bine pe locul din spate, iar acesta i-a răspuns: “Yoggi, mă simt minunat, aş vrea această slujbă”.

 

Extravaganţe ale liderilor

Dacă pentru publicul român gestul premierului a putut fi catalogat drept extravagant, alte popoare ale lumii se pot „lăuda” cu lideri politici care au pasiuni mult mai ieşite din comun, mai mult sau mai puţin potrivite cu statutul lor de conducători puternici.

Cei mai mulţi preşedinţi şi lideri sunt pasionaţi de sport, pe care îl şi practică, nu doar îl privesc la televizor, în ciuda agendei încărcate. Spre exemplu, fostul preşedinte croat, Stipe Mesic, se antrenează de două ori pe săptămână, fiind dedicat luptelor japoneze „nambudo”. Şi Aleksandr Lukaşenko, preşedintele belarus, joacă hochei şi fotbal şi apare în public în echipament sportiv, de câte ori are ocazia.

Cel mai longeviv premier al Islandei, David Oddsson, este pasionat de bridge şi pescuit, dar cochetează şi cu scrisul – a scris două volume de proză scurtă şi a contribuit la câteva producţii dramatice.

Una dintre cele mai celebre figuri ale politicii europene, premierul italian Silvio Berlusconi, nu poate lipsi din seria liderilor cu multiple pasiuni şi extravaganţe: el a devenit faimos datorită petrecerilor organizate, dar şi pentru faptul că este un mare iubitor de muzică. Berlusconi chiar a lansat un album, cu melodii compuse de el. De asemenea, deloc neobişnuit, este un mare fan al fotbalului.

Regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej, are o mulţime de talente: este pictor, compozitor, fotograf, scriitor şi traducător, pasionat de navigaţie şi inventator patentat. Compune şi interpretează piese jazz, instrumentul său preferat fiind saxofonul. Şi, dacă tot am ajuns la saxofon, trebuie să ne amintim de fostul preşedinte american Bill Clinton, de asemenea un prieten al acestui instrument, alături de care s-a făcut remarcat pe lângă cariera sa politică.

 

Super-eroul Putin

Nimeni nu îl întrece, însă, la capitolul „competenţe extra-politice” pe preşedintele rus, Vladimir Putin. Acesta şi-a construit, în ultimii ani, imaginea unui supererou pentru care nimic nu este imposibil. Iar această imagine eroică i-a adus şi imensa popularitate de care se bucură, crede Jacques Sapir, director la Şcoala de Înalte Studii în Ştiinţe Sociale din Paris, care are origini moscovite şi este un bun cunoscător al economiei şi geopoliticii ruse.

Preşedintele rus s-a lăsat fotografiat în cele mai diverse ipostaze, care îi arată calităţile şi hobby-urile: a pilotat avioane militare, a zburat cu planorul, dar şi cu un avion de stingere a incendiilor, a condus maşini de curse, un tren şi un camion, a vânat balene, a făcut rafting, a înotat în apele unui râu siberian, a mers cu motocicleta, a călărit şi s-a scufundat cu un submarin în Lacul Baikal. A tranchilizat un tigru siberian, a urmărit balenele, a condus un stol de cocori albi, a monitorizat urşii polari şi a hrănit cu mâna lui un pui de elan.

Ca şi cum nu ar fi de ajuns, Putin are o latură sensibilă, cu înclinaţii artistice – cântă la pian şi la chitară şi îi place să picteze.

 

Putin vs. Elţîn

Liderului rus îi place să practice mai multe sporturi şi a fost de multe ori surprins mergând pe schiuri, patinând, mergând pe bicicletă sau jucând badminton ori hochei pe gheaţă, pe lângă binecunoscuta lui pasiune pentru artele marţiale.

Putin a început să practice sambo, o formă de arte marţiale, la vârsta de 14 ani şi a obţinut centura neagră la judo la vârsta de 18 ani, ajungând Maestru al Sportului în ambele discipline. A fost campion regional atât la sambo, cât şi la judo şi, în prezent, deţine centura neagră 6 dan la karate kyokushin şi la judo. “Dacă nu mă apucam de sport, cine ştie ce aş fi ajuns. Judo este o filozofie. Te învaţă să-i respecţi pe cei mai în vârstă decât tine şi să-ţi respecţi adversarii. Nu e pentru cei slabi”, spunea preşedintele rus.

Vladimir Putin se află, ca imagine, exact în partea opusă faţă de predecesorul său, Boris Elţîn, care a rămas în memoria colectivă ca un personaj care iubea alcoolul, iar din această cauză a făcut numeroase gafe. Publicul l-a putut vedea de multe ori dansând, iar în timpul unei vizite oficiale din Germania, în 1994, a smuls bagheta din mâna dirijorului şi a început să dirijeze el însuşi orchestra, spre stupefacţia (şi amuzamentul) tuturor.

 

De la Casa Albă la şevalet

Întocându-ne la politicienii artişti, cel mai recent intrat în club este fostul preşedinte american George W. Bush, care şi-a descoperit latura artistică după finalul mandatului, în 2009, când s-a retras la ferma lui din Texas. Bush a angajat un profesor de desen, cu scopul de „a scoate la iveală artistul din el” şi s-a apucat de pictat. Câteva dintre tablourile sale au ajuns deja într-o galerie, la un muzeu din Texas.

Fostul lider american pictează portrete de personaje celebre, cum ar fi Tony Blair, Angela Merkel, Vladimir Putin, Dalai Lama şi tatăl său, George Bush senior. Criticii nu au fost foarte entuziasmaţi de „talentul” nou-apărut, însă fostul preşedinte perseverează.

Iată, deci, că, în spatele imaginii de oameni puternici pe care ar dori şi încearcă să o promoveze staff-ul din jurul liderilor politici, există nişte persoane obişnuite, care visează uneori să scrie şi altceva decât un discurs, ori să meargă în altfel de „deplasări” decât vizitele oficiale. Pe cei mai mulţi dintre ei, pasiunile „colaterale” îi ajută să îşi construiască o altfel de imagine, mai umană, mai apropiată de popor; dar, în acelaşi timp, îi poate propulsa şi în rolul de super-eroi, care pot înfăptui absolut orice şi care sunt deasupra poporului pe care îl conduc.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Liderii politici şi pasiunile lor”]

 

  • Peşedintele american, Barack Obama, joacă baschet.
  • Stipe Mesic (fost preşedinte al Croaţiei) – pasionat al luptelor japoneze “nambudo”, un gen de luptă orientală ce include toate procedeele de apărare
  • Aleksandr Lukasenko (preşedinte Belarus) – hochei şi fotbal
  • Wolfgang Schussel (fost cancelar al Austriei) – alpinismul şi schi; cântă la pian, chitară, acordeon şi violoncel.
  • Tony Blair – joacă tenis şi cântă la chitară.
  • Bill Clinton – saxofon
  • David Oddsson (politician islandez) – pasionat de bridge şi pescuit; scriitor
  • Silvio Berlusconi – fan al fotbalului şi al muzicii; a lansat un album muzical cu piese compuse de el.
  • Regele Thailandei, Bhumibol Adulyadej – pictor, compozitor, fotograf, scriitor, traducător, navigator, inventator
  • Jacques Chirac – pasionat de literatura rusă , a tradus, în franceză, poemul lui Puşkin, “Evgheni Oneghin”. Colecţionează obiecte aparţinând culturii africane.
  • Prinţul din Lichtenstein, Hans Adam al II-lea, iubeşte pictura din epoca Renaşterii, iar colecţiile sale sunt estimate la aproximativ 500 milioane de dolari. El este pasionat şi de scufundări, arheologie şi romane SF.
  • Sultanul Bruneiului, Hassanal Bolkiah, este un alt colecţionar celebru, despre averea sa în acest domeniu circulând numeroase legende. Este pasionat de arhitectură şi de amenajări interioare. Se spune că în castelul său ar fi 1.788 de camere şi zeci de colace de toaletă turnate în aur.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”custom” caption=”Hitler şi Albă ca Zăpada”]

Directorul unui muzeu din Norvegia susţine că a descoperit nişte desene realizate de Adolf Hitler, temutul lider nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Desenele colorate conţin schiţe ale personajelor din filmul Disney “Albă ca Zapada şi cei şapte pitici”, semnate “A.H.” şi din “Pinocchio”, acestea nefiind semnate.

Nimeni nu a confirmat oficial că desenele ar fi într-adevăr realizate de liderul nazist, însă se ştie că acesta avea o copie a filmului de animaţie, “Albă ca Zăpada”, care era preferatul său, spunând că este cel mai bun film realizat vreodată, şi pe care l-a văzut de mai multe ori, în cinematograful său privat. Se ştie, de asemenea, despre Adolf Hitler că avea înclinaţii artistice şi că există picturi în acuarelă şi schiţe realizate de el.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu