12 traininguri, 12 nopți, o mulțime de vieți salvate. Telefonul Verde Antisuicid caută voluntari
Alianța Română de Prevenție a Suicidului organizează o nouă sesiune de înscriere voluntari – operatori ai liniei telefonice 0 800 801 200, telefonul Verde Antisuicid.
„Ultimul ciclu de voluntariat s-a încheiat săptămâna trecută. Înscrierile se fac pe site-ul Alianței Române de Prevenție a Suicidului (AICI) până pe 7 octombrie. O condiție esențială este ca voluntarii să fie din Cluj sau studenți în Cluj, pentru că telefoanele sunt aici, instructajul se face tot aici și din aceste motive ar fi mai complicat să colaborăm cu persoane din alte orașe. Voluntariatul constă într-o sesiuni de 12 nopți, dar după încheierea acestei etape cei care doresc pot să rămână în continuare. E greu, te încarci negativ, e o zonă specială de voluntariat”, explică Raimonda Boian, PR-ul Alianței Române de Prevenție a Suicidului.
Voluntariatul are loc sub anonimat, pentru că astfel, oamenii se deschid mai ușor și au mai multă încredere în persoana de la telefon. La finalul stagiului, voluntarii primesc o diplomă care atestă acțiunile desfășurate pe parcursul celor 12 nopți cât este contractul alianței.
„De curând am lansat o campanie prin intermediul căreia voluntarii vorbesc, tot sub anonimat, despre trăirile experiențelor lor, despre interacțiunea cu cei pe care i-au ajutat. În general, avem studenți de la psihologie, sociologie, dar nu numai. Nu s-a mers pe criterii de studii. Voluntarii trebuie să fie puternici, deschiși, disponibili la un astfel de subiect”, spune Raimonda Boian.
12 traininguri, 12 nopți de voluntariat
Cei care se înscriu ca voluntari vor beneficia de o perioadă de pregătire, extrem de utilă pe parcursul nopților cuprinse în contractul de voluntariat. „ Oricine are dispoziția de participa la trainguri și de a deveni voluntar anonim la Telefonul Verde, este binevenit. Trainingurile sunt 12 la număr. Nu e neapărat ca o persoană să desfășoare traingurile în fiecare săptămână, acestea fiind săptămânale. Noi avem deschidere și înțelegere pentru oamenii care activează la noi. Știm că aceștia au tot felul de activități în paralel și noi ne adaptăm la programul lor. De asemenea, cele 12 ture care sunt stabilite în contractul de voluntariat nu este necesar să se desfășoare într-un anumit ritm, ci după timpul, disponibilitatea și programul fiecărei persoane. Avem grijă unii de ceilalți”, a spus dr. Dana Cristina Herta, cea care se ocupă de susținerea trainingurilor în cadrul organizației.
În cadrul cursurilor, voluntarii vor dobândi noțiuni legate de suidologie, vor învăța să evalueze riscul suicidar într-o situație de criză sau în alte context cu ajutorul unor întrebări țintite, vor dobândi diverse abilități de comunicare. De asemenea, în cadrul pregătirii, voluntarii își vor exersa aceste abilități prin intermediul jocurilor de rol. „Voluntarii noștri ajung să se înțeleagă pe ei înșiși și să își înțeleagă altfel rolul în societate. Înțeleg ce înseamnă disponibilitatea față de ceilalți. De multe ori, aleg să continue activitatea, chiar dacă cele 12 ture prevăzute sunt întrunite. Ei aleg să continue și să devină la rândul lor resurse de training pentru colegii lor mai noi. Acest lucru, pe mine ca responsabil cu trainingul voluntarilor, mă emoționează foarte mult și sunt impresionată de faptul că niște oameni atât de tineri au așa o profunzime, maturitate și disponibilitate de a se implica”, mărturisește doamna Herta.
Voluntarii oferă asistență celor care au nevoie, în intervalul orar 19:00 – 7:00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin email la sos@antisuicid.com.
Intervalul orar nu a fost ales întâmplător. „Atunci sunt cele mai intense gânduri, cele mai intense frământări ale omului. După o noapte de nesomn, după câteva ore de somn sau după câteva ore de izolare, gândurile de sinucidere devin mai intense. Noi, în România, suntem singurul serviciu care ajută oamenii aflați într-o perioadă de criză, noaptea. Până la 19:00 seara există ambulatoriile de specialitate, există un medic de familie, un spital de psihiatrie”, explică Herta.
Telefonul Verde distruge un mit
Cei aflați la capătul liniei Telefonului Verde știu, înainte de toate, să asculte și să înțeleagă. Acestea sunt armele principale cu care înceracă noapte de noapte să salveze vieți. Suicidul este singura moarte care poate fi prevenită cu un simplu gest, cu o simplă vorbă, cu empatie. „ Noi în primul rând asta facem, ascultăm. Distrugem acel mit încrustat în mintea persoanei suicidare că nimeni nu o ascultă, că nimănui nu îi pasă. Primim din ce în ce mai multe apeluri”, spune Herta.
Doamna doctor susține cu tărie că orice persoană, indiferent că este sau nu voluntar, poate să facă ceva pentru a preveni suicidul. „Este mai simplu decât ne putem imagina. Este suficient să fim mai atenți la oamenii de lângă noi, începând cu oamenii cu care avem de-a face în fiecare zi, cu propria familie și continuând cu comunitatea în care locuim, vecinii, cunoștiințele, colegii de muncă. Este suficient să fim mai atenți și mai disponibili față de cei din jurul nostru. Cu asta începe, nu cu miracole, cu lucruri mari, cu gesturi spectaculoase transmise în direct de toate televiziunile naționale. Nu, este mai simplu decât ne imaginăm”, explică aceasta.
Cu toate că voluntarii renunță la câteva nopți de odihnă liniștite și se încarcă, inevitabil, negativ cu problemele unei persoane necunoscute, aflată într-o situație disperată, implicarea lor este răsplătită. De cele mai multe ori cu emoții. Pozitive. Și nu e puțin lucru.
„Nu este ușor să fi voluntar în acest domeniu, dar este suficient să apreciezi viața și să îți dorești să faci ceva și pentru oamenii care, de cele mai multe ori, nu găsesc înțelegere și sprijin în altă parte. În momentul în care se sfârșește un apel și omul din cealaltă parte a liniei îți mulțumește că l-ai ajutat să treacă peste dorința de a-și face rău și de a renunța la viață, este un sentiment care te face să îți dorești să poți face și mai mult și mai mult și îți aduce bucuria că cel puțin în acea seară nu se va mai sfârși tragic o viață care încă nu trebuie să se stingă”, scrie unul dintre voluntarii Alianței Română de Prevenire a Suicidului.