Școala stă să-nceapă, banii nu se arată
Profesorii continuă să fie duși cu zăhărelul de Guvern. Indiferent de ce culoare (politică) ar fi fost, guvernele României au adus educația la cel mai de jos nivel. Măririle de salarii, drepturile câștigate în instanță, condiții mai bune în școli s.a.m.d., sunt doar promisiuni, uitate, sau mai mereu amânate. Mai întâi s-a anunțat că vor crește salariile de la 1 iulie 2017. Evident că nu s-a mai întâmplat asta, iar acum profesorii se tem de ce e mai rău, ca nici în 2018 să nu se respecte promisiunile, sau și mai rău, să li se diminueze salariile.
Cojocaru: ”Calitate există. Respectul lipsește”
În sistemul educațional din România promisiunile au curs gârlă. De realizat ceva concret nu se poate spune. Mereu trimiși la colț, sau ”îngenunchiați pe grăunțe”, profesorii și-au văzut mereu de meseria pe care și-au ales-o. Ne referim la cei care au ales să continue să muncească în școlile din țară, pentru că cei mai mulți absolvenți de facultate aleg să plece din România. ”Dacă vorbim de o creștere a nivelului valoric al actului educațional cred că trebuie să facem referire, în primul rând, la profesorii tineri. Cei care vin în sistem. Pentru că dacă aceste promisiuni de creștere a salariilor se vor aplica, intrarea în învățământ va deveni mai atractivă și mai încurajatoare pentru tineri. În momentul de față nu este niciun secret că adevăratele valori, care termină o facultate, nu stau în țară. Îi regăsim pe ștatele de plată ale unor instituții de învățământ din țări civilizate. În ziua de azi tinerii intră în învățământ numai după ce și-au epuizat celelalte opțiuni de locuri de muncă și mai sunt unii care vin foarte optimiști, care cred că a fi profesor e o meserie ușoară, dar după câteva luni renunță, din cauza banilor și a greutăților cu care se confruntă un profesor. Acesta ar fi saltul calitativ pe care îl așteaptă părinții, politicienii. În ceea ce-i privește pe dascălii cu vechime, aici nu cred că trebuie să mai aducem în discuție calitatea actului educațional. Calitate este, respectul față de profesor lipsește. A fi profesor presupune să ai niște calități vocaționale, un har, nu se reduce totul la bani, iar învățământul clujean încă mai are astfel de profesori cu har”, a declarat Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber dl Învățământului Preuniversitar Cluj.
O majorare jignitoare
La sfârșitul lunii august reprezentanții din sindicatele din învățământ și-au dat întâlnire cu primul ministru Mihai Tudose. Au fost opt puncte pe ordinea de zi, niciunul aplicat. Dascăli s-au ales din nou doar cu promisiuni. Cât despre de acum celebra majorare salarială, de la 1 ianuarie, aceasta este de fapt praf în ochii profesorilor și mai degrabă câteva firmituri jignitoare pentru o categorie socială care pregătește și educă viitorul acestei țări. ”Noi am avut 8 puncte pe ordinea de zi la întâlnirea cu primul ministru de la sfârșitul lunii august. Nimic nu s-a respectat, doar promisiuni. Că ni se vor acorda acele restanțe financiare de pe urma proceselor pe care le-am inițiat și pe care le-am câștigat, că din 2018 s-ar putea să ni se mărească salariile, fie cu 4%, fie cu 25%, că ni se vor acorda acele vouchere de vacanță, pe care nu le-a primit niciun profesor, niciodată, sau că ni se va acorda o indemnizație pentru îmbrăcăminte. Toate astea sunt doar promisiuni. Și noi vorbim de creșterea actului educațional? Păi în învățământ, în curând, nu o să-și mai dorească nimeni să intre, iar cei care vor veni o vor face ca și până acum, pe perioadă determinată, în așteptarea unui alt loc de muncă”, spune revoltată Lucia Cojocaru. Ce îi nemulțumește cel mai mult pe profesori este modul în care a fost gândită majorarea salarială de la începutul anului viitor. Concret, aceste majorări vor fi doar pe hârtie, pentru că în mână un profesor nu va primi decât cu 4% în plus. Adică undeva în jur de 50 de lei, dacă ne raportăm la salariul minim pe economie. Acest lucru se va întâmpla deoarece Guvernul va trece contribuțiile de la angajator la angajat, fără să influenţeze aproape deloc salariul net. Mai mult de atât, scutirea de impozit, pentru lefurile sub 2.000 de lei, promisă de PSD în programul de guvernare, nu se mai aplică. Sindicaliştii din Educaţie au fost cei care au anunţat că niciun bugetar nu va primi de fapt 25% creştere salarială în mâna. Conform sindicaliștilor din Educație, reprezentanții Guvernului au recunoscut că cei 25% în plus la salarii vor fi de fapt tot banii statului, contribuţiile trecute de la angajator la angajat. Și ministrul Educaţiei a confirmat că de fapt nu va există nicio majorare salarială, pentru simplul motiv că nu sunt prevăzute cheltuieli mai mari în buget. ”Este încă o palmă pe care educația o primește. Nu această cifră s-a discutat înainte ca partidul de guvernământ să ajungă la putere. Dacă înainte de alegeri educația era prioritară, acum asistăm la cu totul altceva. Cine știe, poate vom avea și diminuări de salarii. Ne putem aștepta la orice”, a mai spus Lucia Cojocaru.
Mocnește o nouă revoltă
La întâlnirea de la Guvern, de la sfârșitul lunii august, sindicaliștii din educație au sperat că vor obține măcar banii cuveniţi în urma sentinţelor judecătoreşti rămase definitive. Nici acești bani nu se vor mai plăti în septembrie. ”Poate în noiembrie, dacă vom fi cuminți și nu vom face nicio acțiune revendicativă. Aceasta a fost reacția Guvernului”, a adăugat Cojocaru. Dascălii se simt umiliți cu fiecare decizie pe care Guvernul o ia pentru alte sectoare bugetare, dar nu găsește resurse pentru educație. Liderul SLIPC a precizat că începutul anului școlar nu va fi afectat, dar acțiuni de protest vor fi. ”De ce primarii şi toţi cei din primarii şi-au votat salarii duble, dar pentru profesori nu sunt bani? De ce pentru medici se decide să nu mai plătească impozit la salariu, dar la profesori nu sunt bani? În aceste condiții eu nu pot garanta că profesorii nu vor ieși în stradă. Săptămâna viitoare avem ședința la nivelul Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Cluj unde vom lua o decizie. Deocamdată s-a stabilit că în prima zi de școală, în fiecare unitate de învățământ se va citi o scrisoare de revoltă, ca să știe și părinții și elevii că nu suntem deloc mulțumiți de starea actuală a învățământului. Pe de altă parte, este foarte posibil ca profesorii să iasă din nou în stradă, dacă și colegii noștri din SLIPC vor decide acest lucru. Nu e vorba de vreo boicotare, sau grevă, ci de o formă de protest care să nu întrerupă actul educațional”, a încheiat Lucia Cojocare. Data aleasă pentru a-și striga nemulțumirile în stardă este 5 octombrie, atunci când este și Ziua Internațională a Educației.