Școala Spectrum nu se închide „Vrem să fim aici în pace, vrem copii pregătiți pentru viitor cu o minte deschisă”

Problemele politice din Turcia au avut ca urmare imediată o încercare eșuată de lovitură de stat, situație care a declanșat un val de represalii asupra tuturor celor suspectați de către actuala putere a lui Recep Tayyip Erdoğan că ar fi avut legătură cu puciul. Pe parcursul aplicării acestui val de epurări, mii de persoane au fost lăsate fără locuri de muncă, iar unele au ajuns în închisoare. Presa liberă a dispărut aproape în totalitate din statul turc, iar alte categorii sociale precum medicii, economiștii sau profesorii au avut și ele de suferit de pe urma acestor măsuri luate de actuala putere.

Ecourile războiului declarat de către președintele turc susțintorilor celor bănuiți de complot se simt și dincolo de granițele Turciei. Printre țintelele puterii de la Istanbul se numără și cele nouă școli „Lumina”, organizate sub îndrumarea clericului musulman Fethulah Gülen, devenit inamicul public numărul unu al președintelui Erdoğan. Zvonurile, alimentante de declarațiile ambasadorului Turciei în România, spun că liceele și școlile Instituției de învățământ „Lumina” din România ar urma să fie scoase în afara legii, iar elevilor care au urmat cursurile acestor instituții de învățământ nu le vor fi recunoscute studiile odată cu o eventuală întoarcere în Turcia. Într-un interviu acordat ziarului Transilvania Reporter, directorul Școlii Internaționale Spectrum din Cluj a dezmințit aceste zvonuri, asigurându-i pe părinți că instituția de învățământ pe care o conduce se bucură, la nivel național, de sprijinul statului român, indiferent de declarațiile și intențiile statului turc.

Școala Prieteniei

Ismail Okan Gür este de câteva luni directorul Școlii internaționale gimnaziale Spectrum din Cluj-Napoca. Aici, școala are o grădiniță, ciclu primar și ciclu gimnazial, unde învață aproximativ 120 de elevi. Poate părea paradoxal, dar aproximativ 90% dintre aceștia sunt de naționalitate română, procent care se păstrează și la nivel național, în cele nouă unități de învățământ ale „Lumina”, o instituție creată sub îndrumarea clericului musulman Fethulah Gülen.

„Această școală este parte a instituției de învățământ Lumina. În toată țara sunt nouă astfel de școli, care reprezintă un model al excelenței în sistemul educațional intern și internațional. Elevii noștri ajung la maturitate având numeroase premii și reușite academice, fiind pregătiți de către cadre didactice profesioniste, în medii moderne specifice secolului 21. Spectrum înseamnă prietenie și amabilitate, succes și creativitate, cooperare și solidaritate la standarde înalte. Profesorii sunt profesori români, în marea lor majoritate din Cluj”, spune directorul şcolii Spectrum din Cluj-Napoca.

La Spectrum, clasele nu au mai mult de 20 de elevi, fie că vorbim despre grădiniță sau școală. La grădiniță se studiază engleza în regim intensiv cu program de la 8 dimineața la ora 18, în care cei mici beneficiază, în grupe de maxim 18, de toate activitățile specifice unui after-school clasic. La clasele primare și gimnaziale, care sunt două la număr (o clasă a V-a și o clasă a VII-a), se studiază engleza și germana intensiv în clase de maxim 20 de elevi.

„Avantajele noastre țin de clasele în care maximul de elevi este de 20 de copii, profesorii bine pregătiți, clasele foarte bine dotate. Copiii vin aici cu mare drag și cu veselie pentru că noi punem foarte mult accent pe prietenie și părinții care își dau copiii la noi sunt cei care pun preț pe multiculturalitate, având în vedere că trăim în 2016 și este important să cunoaștem cât mai multe laturi ale lumii în care trăim. Oferim un cadru variat și performant, dar și o pregătire pentru viață foarte bună. Încercăm să insuflăm celor mici câteva dintre valorile culturii noastre din Turcia. Noi promovăm pacea și conviețuirea în condiții foarte bune, pentru că indiferent de naționalitate și indiferent de faptul că unii suntem musulmani, unii ortodocși, iar alții catolici, la final de zi toți suntem oameni. Sărbătorim împreună Ziua Națională, îi încurajăm să vină îmbrăcați în portul popular specific zonei, mâncăm românește și învățăm despre cum trebuie să respectăm tradițiile și să ne iubim unii pe ceilalți”, explică Ismail Gür.

Un puci scăpat de sub control

Lovitura de stat a creat în Turcia contextul potrivit pentru o epurare la finele căreia statul, pornind de la cele mai înalte funcții politice, până la armată sau învățământ, să conțină doar cei credincioși președintelului Recep Tayyip Erdoğan. Cei aflați de partea clericului Gülen sau în vreun fel legați de activitatea acestuia au fost declarați dușmani ai țări și teroriști. Școlile „Lumina” din România se numără astăzi printre ținte, fiind luate în vizor inclusiv de Ambasada Turciei în România. Potrivit România Liberă, ambasadorul turc Osman Koray Ertaş a identificat ca “güleniste” instituțiile de învățământ aflate sub titulatura “Lumina”. Despre acestea, Osman Koray Ertaş a declarat că ar fi finanțate de teroriști. Ambasada Turciei la București a început o campanie de intimidare a părinților turci, atât în presa din Turcia, cât și prin presiuni directe asupra familiilor celor care au copii la “Lumina”. Ambasadorul și consilierul economic al ambasadei au mers personal și au negociat mutarea copiilor la o altă școală privată din București. Zvonurile spun chiar că elevilor acestor școli nu le vor fi recunoscute studiile în cazul în care se întorc în Turcia.

„Am auzit și eu de această posibilitate. Nu știu însă nimic despre partea politică din această problemă. Noi aici facem educație cu copiii. Diretorul nostru general a vorbit cu ministrul Educației, care ne-a transmis că oferă sprijin școlilor noastre de care este foarte încântat. Noi suntem aici de 20 de ani și niciodată nu am avut probleme. Nimic nepotrivit nu s-a întâmplat vreodată pentru că noi, aici, facem învățământ. Vrem să fim aici în pace, vrem să avem copii pregătiți pentru viitor cu o minte deschisă”, spune directorul.

Unii părinți au cedat presiunilor mediatice și și-au restras copii de la cursurile școlii Spectrum, însă directorul spune că este vorba despre cazuri izolate.„Am avut cazuri de copii din Turcia cu părinți din Turcia care și-au retras copiii de la școala noastră. Din câte știu au fost trei sau patru astfel de cazuri. Ambasadorul a deschis subiectul, el a insistat ca părinții să facă asta, a sugerat alte alternative și unii au făcut așa. Eu tot timpul, peste tot pe unde am fost, m-am înțeles bine cu părinții cu care am lucrat. Am devenit o comunitate frumoasă și tot timpul am avut activități educative foarte eficiente. Doar la nivel politic intervin problemele, pentru că relațiile pe care noi le-am construit aici, cu oamenii, nu pot fi afectate de astfel de probleme”, adaugă acesta.

Ismail Okan Gür spune că până la încercarea de lovitură de stat relațiile cu Ambasada turcă erau cât se poate de bune și că nimic nu s-a schimbat din punctul de vedere al Școlilor „Lumina”. „Nu știu când a fost. Nu m-am înâlnit cu el și niciodată nu mi s-a adresat cu privire la această problemă. Până la problemele din Turcia, relația noastră cu Ambasada a fost foarte bună. După care brusc s-a trecut la astfel de declarații și eu nu pricep cu ce a greșit poporul turc din România. Oricine ar fi putut și poate în continuare să concluzioneze dacă suntem sau nu periculoși venind aici în vizită să vadă cum lucrăm și ce facem. Noi facem aici educație. Noi nu ne simțim amenințați și nu credem că problemele din Turcia ne pot afecta pe noi, ca școală. Nu suntem în pericol să ne închidem, avem susținerea Ministerului Educației din România și ne continuăm munca. Au venit părinți să ne întrebe dacă școala mai continuă, dacă în septembrie mai începe, dacă au de ce să le fie frică în vreun fel, dar nu este cazul. Noi, la această școală, educăm copiii astfel încât să știe că islamul și terorismul nu au nimic în comun, pentru că terorismul nu are nicio religie așa cum și Fetullah Gulen spune atunci când vorbește oamenilor. Educația este foarte importantă pentru noi”, mai spune directorul.

Ismail, care se află în România încă din 2001 și a mai lucrat în cadrul organizației „Lumina” la București și Constanța, speră ca situația din țara sa natală să revină cât mai repede la normalitate. „Sperăm ca în viitor, cât mai repede, să se termine problemele din Turcia. Lumea trebuie să își spună problemele acolo sau aici și trebuie să o facă cu curaj. În Turcia nu mai există jurnaliști. Ei stau cu frică, toată lumea stă cu frică, fie că e vorba de jurnaliști, medici sau academicieni. Cine nu e cu statul e automat dușmanul lui. Noi, ca școală, suntem aici de 20 de ani și facem același lucru”, mai spune el.

Distribuie:

Postaţi un comentariu