Protestele clujenilor, pas cu pas
Sunt tineri, dinamici, gălăgioşi şi îi mână credinţa că sunt meniţi să schimbe România. Ocupaţia lor de seară e strada. Unii vor să o schimbe în cea de politician. Mişcarea lor de protest coagulată în jurul emoţiei generate de tragedia din clubul Colectiv i-a dat fostului premier şansa unei ieşiri onorabile. Şi preşedintelui, oportunitatea de a muta cum gândea de mult să o facă.
Moartea în flăcări a atâtor oameni frumoşi şi cu poftă de viaţă a fost declicul care a declanşat acţiunea străzii. Mai departe, combinaţia dintre revendicările protestatarilor utile proiectului prezidenţial şi slăbiciunea partidelor a transformat manifestaţiile în furtuna perfectă care l-a purtat pe preşedintele Iohannis spre scopul propus.
La aproape un an de la câştigarea alegerilor, preşedintele preia conducerea ţării. A numit premierul pe care l-a avut în minte şi, după ce a spart fosta coaliţie de guvernare, i-a asigurat acestuia o majoritate care să-i dea votul în parlament. Mai mult, spre deosebire de alegerile nechibzuite făcute la constituirea corpului de consilieri, propunerea sa de prim-ministru e dătătoare de speranţă.
Dacian Cioloş este al treilea tehnocrat care prezidează un guvern după 1989 şi la acest moment. El a fost numit pentru un mandat de un an, la fel ca predecesorii săi Teodor Stolojan şi Mugur Isărescu. În schimb, dacă mandatul celor doi viza strict performanţa economică şi pregătirea alegerilor, apariţia galeriei ca un nou actor politic îl presează pe Dacian Cioloş să iniţieze schimbări profunde care să zguduie şi să reconstruiască societatea aşa cum îi cere vocea străzii. Între altele, sobrul domn Cioloş, născut în Sălaj, şcolit în Cluj şi educat în politica europeană, va trebui să găsească răspuns şi celor care îi strigă „cine nu sare, nu vrea schimbare”.
[do_widget “Easy Related Posts” ]
Episodul I (marți, 3 noiembrie): Lucian Mândruță scoate clujenii în stradă
Seri de weekend, după tragedie. Flori, lumânări, mesaje lipite pe caldarâm. O tristețe profundă plutește asupra României. Rar auzi pe cineva să discute despre altceva. Clubul Colectiv este pe buzele tuturor. Cu toate acestea, în Piața Unirii e liniște. Mesajele vorbesc în locul oamenilor. „Corupția ucide!”, „Solidaritate!”, „Alături de Colectiv”. Flori, lumânări, momente de reculegere. Clujul e alături de București.
Marți, 3 noiembrie. În București au început protestele. Mii de oameni au ieșit în stradă împotriva clasei politice. „Jos, Ponta!”, „Joc, Oprea!”, „Jos, Piedone!”, „Premier penal, marș la tribunal!”, „Corupția ucide!”, fiind doar câteva dintre scandările ce s-au putut auzi timp de mai bine de șapte ore în centrul Bucureștiului. În acest timp, la Cluj, lumânările au ars în continuare în liniște. Jurnalistul Lucian Mândruță a fost cel care i-a scos pe clujeni din casă. Pe aproximativ 30 dintre aceștia. Aflat la Cluj, Mândruță a postat pe Facebook un mesaj: „Sunt la Cluj și mă duc în centru să văd ce se mai întâmplă. Dacă vreți să nu mă lăsați singur, distribuiți mesajul ăsta. 8:30, la Catedrala Sf. Mihail. Lângă statuia lui Matei Corvin. Am un sentiment că în seara asta n-o să-mi fie rușine cu noi”. Și nu i-a fost rușine, chiar dacă doar câțiva au răspuns „chemării sale”: „ La Cluj s-au strâns cam 30 de oameni. «Să nu pui poze, că ne facem de ras» îmi spune Andrei. Ba din contră! Dreptatea nu stă în numărul oamenilor”, a scris acesta după primul protest de la Cluj la ora 21:00. În jurul orei 22:40, în piață erau aproximativ70 de persoane. Lumănările ard în liniște, oamenii vorbesc în șoaptă.
Episodul II (miercuri, 4 noiembrie): „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”
Premierul Victor Ponta și primarul sectorului patru, Cristian Piedone și-au dat demisia, Guvernul a căzut. Protestele de la București continuă. La Cluj circa 3.000 de persoane au participat la un marş de protest împotriva clasei politice, desfăşurat în zona centrală a municipiului. Câteva sute de persoane s-au adunat iniţial în Piaţa Unirii, unde au îngenuncheat şi au ţinut un moment de reculegere pentru cei care au murit în urma incendiului din clubul Colectiv din Bucureşti. După momentul de reculegere, ei au cântat Imnul naţional şi au scandat sloganuri împotriva întregii clase politice, pornind apoi în marş prin zona centrală. Printre altele, protestatarii au scandat „Toate partidele, aceeaşi mizerie”, „Parlamentul judecat pentru sângele vărsat”, „Clasa politică e sub orice critică”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Bucureşti, nu uita, Clujul e de partea ta”, „Ole, ole, ole, Victor Ponta nu mai e”, „Parlament penal, marş la tribunal”, „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă”, „Anticipate, nu imunitate”, „Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”, „DNA, şi biserica te vrea”, „Jos hoţii”, „Singura soluţie, înc-o revoluţie”. Cercetașii României și-au instalat un mic stand și au strâns fonduri și medicamente pentru victimele din București care se luptă în continuare să supraviețuiască în spitalele din capitală. Protestatarii s-au oprit în Piața „Avram Iancu” în fața catedralei ortodoxe unde au scandat „Vrem spitale, nu catedrale!”. Unii manifestanți au încercat să îi determine pe ceilalți să stea cu spatele la biserică, dar mulțimea nu i-a ascultat. „Fiecare face ce vrea. Noi nu îi întorcem spatele bisericii, ea ni l-a întors nouă!”, le-a răspuns o protestatară. Cu toate acestea, pe parcursul manifestării au existat scandări împotriva bisericii: „ Daniel, Daniel, du-te după Viorel”, „DNA, şi biserica te vrea”.
În „fruntea” protestatarilor s-au aflat câțiva tineri și Horia Eugen Cristea, la portavoce. Acesta deține site-ul voceaclujului.ro și este un apropiat al primarului Horia Șulea din Florești. În repetate rânduri acesta a afirmat pe o rețea de socializare că acesta e protestul său.
Tinerii din primul rând au avut o atitudine ciudată față de jurnaliști. Nu au vrut să fie filmați, întorcându-se de câteva ori cu spatele la cameramanii prezenți la protest. „Nu ne mai filmați, lăsați-ne în pace să protestăm!”, au spus aceștia.
Protestatarii s-au oprit apoi în fața Prefecturii, în fața Primăriei și în fața Casei de Cultură a Studenților. În timpul marșului, traficul a fost blocat peste o jumătate de oră complet. Când o ambulanță cu alarma pornită și-a făcut simțită prezența pe strada Memorandumului unde se aflau sute de manifestanți, în câteva secunde, oamenii s-au dat la o parte, aplaudând timp de câteva secunde mașina. În Piața „Lucian Blaga”, manifestanții s-au așezat din nou în genunchi, iar pentru câteva secunde cât a ținut momentul de reculegere, liniștea a cuprins parcă tot centrul. Apoi, protestatarii au plecat spre Piața Unirii scandând „Păcat, păcat de sângele vărsat”, „România e ţara mea, nu vă bateţi joc de ea”. Protestul nu a fost autorizat, fiind lansat pe rețelele de socializare de Cornel Vâlcu, lector universitar.
Episodul III. (joi, 5 noiembrie) – Trei în unu, spre Mărăști
Cu o seară înainte cei prezenți la protest au anunțat că vor reveni în piață miercuri, la ora 19:00. Pe rețelele de socializare au fost anunțate pentru această seară trei proteste, toate de la ora 18:00: unul creat de Anonymus, altul de un grup care promovează monarhia și altul de tinerii care au ieșit în stradă cu o seară înainte. La ora 18:00 în piață, se aflau aproximativ 100 de persoane. Oamenii au început să se adune serios în jurul orei 19:00. În fruntea protestatarilor, din nou Horia Eugen Cristea. Protestatarii au scandat „O dorinţă sinceră, România liberă”, „Cine nu sare, nu vrea schimbare!”, „Parlament penal, mars la Tribunal!”, „Dacă vă pasă, ieșiți din casă”, „DNA, curăţă politica”, „Jos Parlamentul, sus tineretul”, „Uniți, salvăm, toară România!”, „Vrem spitale, nu catedrale!”, „Daniel du-te după Viorel!”. Când manifestanții au ajuns în dreptul Liceului Tehnologic Special Pentru Deficienţi de Auz Cluj, mai mulți elevi care învață aici i-au aplaudat pe protestatari din spatele gardului. Cei din stradă nu au rămas indiferenți, întorcându-le aplauzele. Marșul a continuat până în fața Consiliului Județean Cluj, după care protestatarii au pornit spre centru pe Bulevardul 21 Decembrie. În jurul orei 20:50, clujenii au aflat de explozia care a avut loc la fabrica de pâine din Brașov. În semn de solidaritate, aceștia au îngenunchiat pe carosabil. Mulțimea s-a oprit în fața Prefecturii, după care și-a continuat drumul spre Primăria Cluj-Napoca, unde s-a ținut un moment de reculegere. În jurul orei 21:40, manifestanții s-au întors în Piața Unirii, unde s-a ținut un ultim moment de reculegere.
Printre manifestanți s-au aflat și simpatizanți ai grupării Anonymus. Întrebați ce revendicări au, băieții cu mască au spus că nu se pot numi reprezentanți ai grupării. „Habar nu am ce vrea Anonymus. Eu astăzi mi-am cumpărat masca”, a spus unul dintre ei.
Monahiștii și-au făcut simțită prezența prin câteva scandări, acoperite rapid de mulțime: „Înapoi la monarhie!”, au strigat aceștia de câteva ori, fără succes însă.
Episodul IV. (vineri, 6 noiembrie) – Două grupări, două portavoci: o masă de oameni debusolați
La o săptămână de la tragedia din clubul Colectiv, în fața statuii lui Matei Corvin sunt aprinse în continuare lumânări și zi de zi își fac apariția tot mai multe bannere. După trei zile de proteste, manifestanții și-au dat din nou întâlnire în Piața Unirii. În jurul orei 18:00, în piață erau în jur de 100 de persoane, deși protestul „oficial” a fost programat pentru ora 19:00.
În jurul orei 19:00 numărul manifestanților a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ 1.500 de persoane. Protestul a început în mod „oficial” după momentul de reculegere ținut în genunchi. S-a strigat „Jos corupția!”, „Strada nu are lideri, suntem oameni liberi!”, „Vrem spitale, nu catedrale!”, „Vrem dreptate, nu imunitate!”, „Uniți, salvăm, toată România!”, „Hoții, hoții!”, „DNA, curăță politica!”
De această dată, anonimii au fost puțini. În schimb, protestatarii s-au împărțit în două: protestatrii lui Horia Eugen Cristea și anarhiști. Haosul a început în piață. Două grupări, două portavoci și o masă de oameni debusolați. De aceast dată la miting au participat și mulți elevi. La un moment dat în piață, un adept al „mișcării Cristea”, la portavoce: „Haideți să mai lăsăm tâmpeniile astea: Cine nu sare, nu vrea schimbare. E clar că toți de aici vrem schimbare! Putem veni cu ceva mai bun”, a spus acesta, dar nimeni nu l-a băgat în seamă. Apoi a venit rândul „anarhiștilor”, cum au fost numiți aceștia în piață, la cuvânt: „Strada nu are lideri, suntem oameni liberi!”, cu clară referire la faptul că 18 „reprezentanți” ai societății civile au fost la consultări cu președintele Iohannis.
Eugen Cristea, la portavoce: „Haideți să ne organizăm! Mergem ca ieri, la Consiliul Județean!”, a spus acesta. Oamnii au începu să strige: „Și la Tribunal!”, „Și la biserică!”.
La ora 20:10, manifestanții au plecat în marș spre cartierul Mărăști. S-au oprit în Piața „Avram Iancu”. Haos total. Nimeni nu știa ce să strige, încotro să meargă. Bogdan Budai, una dintre „vocile” protestatarilor a fost ridicat pe umeri de un alt protestatar. Acesta i-a rugat pe manifestanți să aleagă una dintre variante: Mănăștur, Mărăști, centru sau întoarcerea în Piața Unirii pentru formarea unor grupuri de lucru. Oamenii au ales cartierul Mănăștur, strigând cel mai tare la această variantă. Următoarea oprire a avut loc în fața Prefecturii, traficul rutier fiind blocat pentru câteva minute. La un moment dat, manifestanții s-au împărțit în două: cei mai mulți au mers spre Hașdeu, dar o parte dintre aceștia s-au întors în Piața Unirii. Pe Piezișă, rândul protestatarilor s-a subțiat semnificativ, mulți dintre aceștia refugiindu-se în barurile studențești. Protestul s-a transformat într-un haos: oameni debusolați, oameni beți, oameni nervoși. Cei din Piața Unirii nu știau ce se întâmplă, cei care au ajuns în Mănăștur, nici atât. Protestul s-a încheiat după ora 22:30.
Episodul V. (sâmbătă, 7 noiembrie) – Grupuri de lucru în Piața Unirii
După haosul de vineri seară, protestele de la Cluj au continuat cu un număr mai mic de persoane. Aproximativ 200 de clujeni s-au adunat sâmbătă în Piața Unirii din Cluj. Înainte de a pleca în marș pe traseul Bulevardul Eroilor-Piața Avram Iancu-Prefectură- Bulevardul 21 Decembrie 1989 și de a se întoarce din nou în Piața Unirii, protestatarii au stabilit într-un mod democratic care sunt revendicările și lozincile pe care le vor folosi în timpul marșului. Astfel, după mai bine de o oră în care manifestanții au făcut schimb de idei și au votat prin aplauze revendicările avansate, au fost stabilite și lozincile din timpul marșului: „Parlament aglomerat, doar 300 acceptat”, „Vrem dreptate, nu imunitate”, „Averea din hoție, vrem să nu mai fie”, „Reducerea fiscalității, asta o dorim cu toții”, „Două tururi la locale, să fie șanse egale”, „Clasă politică, pleacă, ești oribilă”, „Diaspora vrea acasă, însă țara nu o lasă”, sau „Vrem lustrație, în administrație”. La începutul mitingului s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în incendiul din clubul Colectiv din capitală.
Ce vrea strada? „Reducerea numărului de parlamentari și Parlament unicameral, 6% din PIB pentru educație și sănătate, confiscarea averilor ilicite, deblocarea posturilor din educație și sănătate, reducerea fiscalității, două tururi la alegerilor locale, iar toți cei care au fost în politica dinainte de 1989 și cei de după, nu mai au ce căuta în ceea ce vrem noi să facem. Acestea sunt lucrurile pe care noi le vrem, așa că noi cerem asta. Nu eu, ci toată piața!”, a spus la portavoce unul dintre protestatari.
Astfel de ateliere de lucru erau ținute și înainte de protestele organizate de cei care se împotriveau proiectului de la Roșia Montană, dar și în timpul Ocuppy UBB din martie 2013, când o mână de studenți, unii dintre aceștia membri ai grupării „Uniți, salvăm” au ocupat amfiteatrul „Nicolae Iorga” din cadrul sediului central al Universității „Babeș-Bolyai”.
Episodul VI. (duminică, 8 noiembrie) – Concert caritabil
Trupa clujeană Grimus a susținut duminică după-amiază un scurt concert acustic, pe Bulevardul Eroilor din Cluj, în semn de sprijinire a campaniei de Strângere de Fonduri pentru Grefele de Piele și Medicamentele necesare victimelor din Colectiv ce sunt încă în viață. Campania Ajutor Colectiv este inițiată de Cercetașii din Cluj.
Episodul VII. (luni – miercuri, 9-11 noiembrie) – Lumânările se sting, la fel și protestele
Lumănările din Piața Unirii ard în liniște. Ard tot mai puține. Tot mai puțini clujeni le țin companie. Numărul celor decedați în urma incendiului a ajuns la 50.
Pe rețelele de socializare sunt anunțate în continuare proteste, unul dintre acestea fiind programat pe 1 decembrie, la trei luni de la tragedia din București. „Mișcările din stradă” se mută tot mai mult în mediul online.
Episodul VIII. (Vineri, 13 noiembrie) – Vrem normalitate
Un nou protest a fost organizat pe rețelele de socilaizare: „Vrem normalitate”. La așa zisul protest au particiipat doar trei persoane, printre care și timișoreanul Bogdan Budai. După o oră au mai venit doi „manifestanți”.
Episodul IX (luni, 16 noiembrie) – Piața Unirii a fost curățată
După ce duminică, 15 noiembrie, lumânările și florile din fața statuii lui Matei Corvin au fost împrăștiate prin piață, locul în care s-au adunat cu două săptămâni înainte mii de clujeni în memoria celor decedați la clubl Colectiv, a fost curățat.
Cu toate că în alte orașe ale țării, manifestanții au avut și revendicări locale, la Cluj acestea au lipsit.