Proiecte imobiliare pe bandă pe Tăietura Turcului  

Foto: Dan Bodea

Piaţa construcţiilor din Cluj-Napoca nu cunoaşte perioade de respiro prea lungi. Şi asta deoarece în continuare există o cerere crescută atât de locuinţe, cât şi de spaţii de biroruri. În oraş sunt în plină derulare numeroase proiecte imobiliare, iar una dintre zonele în care se lucrează intens mai nou este Tăietura Turcului.

În prezent aici se construieşte pe ambele părţi ale străzii, fie că vorbim despre proiecte mai vechi din 2008 reluate de alţi investitori sau de proiecte noi de locuinţe sau chiar clădiri de biroruri. Investitorii spun că preferă această zonă, în ciuda reliefului în pantă, pentru că este aproape de centru şi are căutare, şi în acelaşi timp este aproape şi de parcul industrial Tetarom I unde lucrează nu mai puţin de 2500 de angajaţi. În plus, numărul suprafeţelor de teren din cartierele vechi ale oraşului pe care se pot construi ansambluri mai mari de locuinţe este destul de limitat.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Una dintre clădirile de locuinţe de pe strada Tăietura Turcului este deja gata şi atrage atenţia prin faţada care îmbină armonios betonul cu lemnul. Blocul gândit pe tronsoane distincte de înălţime, practic în trepte, pentru a se potrivi cu relieful în pantă are 17 apartamente cu 1, 2 sau 3 camere.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Suprafeţele merg de la 37 de metri pătraţi până la 110 metri pătraţi utili. E un bloc cu lift, iar apartamentele le vindem semifinisate ceea ce include şi centrală, calorifere şi amenajarea teraselor cu gresie. Fiecare apartament are parcare la parter, de fapt parterul e strict pentru parcări”, explică proprietarul Nelu Toşa.

Acesta spune că există interes pentru locuinţele pe care le scoate la vânzare la preţul de 1.100 de euro per metru pătrat. „Mai avem încă de amenjat la curte, cam încă o lună am mai avea de lucru, dar pot să spun că m-au sunat clienţi interesaţi. Este o zonă bună, relativ aproape de centru, nu e la periferie şi în plus e aproape şi de Tetarom I”, a adăugat acesta.

Piaţa efervescentă

Puţin mai jos de imobilul său la numerele 13, 15, 17 e organizat şantierul pentru viitorul ansamblul Hoia, tot de locuinţe.„E un bloc cu trei etaje, mai aşteptăm ultimele documentaţii de la primărie privind compartimentarea interioară. Vom avea între 30 şi 40 de apartamente cu 1, 2 şi 3 camere. Cât priveşte parcările, pentru că nu ne permite altfel terenul, acestea sunt amenajate la subsol, este mai costisitor, dar e singura variantă. Preţul de vânzare va fi de 1.200 de euro per metru pătrat semifinisat, dar avem discuţii cu furnizorii şi pentru cei care ar dori finisat. Preţul diferă însă în funcţie de etajul la care e apartamentul şi suprafaţa, bineînţeles”, spune proprietarul Sorin Nicodar. Acesta recunoaşte că zona are căutare. „Ce am observat pe piaţa construcţiilor din Cluj, pentru că am avut şi alte proiecte, este o efervescenţă. Se dau autorizaţii, se vinde, piaţa e în uşoară creştere, nu ştim cât va ţine bula aceasta, dar sperăm cât mai mult. Zona Tăietura Turcului e căutată mai ales de tinerii care au locuit în Grigorescu şi vor să rămâne în acest cartier care este apreciat, vor să fie aproape de părinţi, de rude. Dar sunt multe clădiri rezidenţiale în oraş, este concurenţă, noi cu proiectul Hoia suntem aproape şi de Tetarom. Suntem privilegiaţi la Cluj pentru că există IT-ul care merge foarte bine, există studenţii”, mai spune acesta. Ansambul de locuinţe va fi gata până la finele anului.

 

La numerele 29-35 este un alt şantier la nivel de fundaţie.

1IMG_0509

Foto: Dan Bodea

 

Aici există un proiect autorizat iniţial în 2008 şi reautorizat în septembrie 2014 de SC Merlin Construcţii SRL. Proiectul prevede construirea unui imobil de biroruri, cu subsol, 3 niveluri de demisol, parter şi trei etaje, investiţia urmând însă a fi finalizată în 48 de luni.

Pe cealaltă parte a străzii, la numărul 24 avansează mult mai anevoios tot un proiect din 2008.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Primul PUZ şi PUD au fost aprobat aici în 15 aprilie 2008 pentru un imobil de birouri şi locuinţe cu demisol, parter şi nouă etaje. Beneficiarul iniţial era Varga Ioan. În 2012 SC Napocamin obţine o modificare a PUD-ului pentru imobil de locuinţe colective şi birouri, S+D+P+9E+Nivel tehnic. Lucrările începute în martie 2014 ar trebui să fie finalizate în martie 2016, dar pe şantier cam bate vântul.

Pensiune pentru corporate travel

Vecinătatea cu Tetarom I se dovedeşte însă benefică şi pentru alte investiţii. Tot pe strada Tăietura Turcului la numărul 58 s-a deschis în urmă cu  câteva luni o pensiune de patru stele, Panorama Business Inn. Investiţia de circa 800.000 de lei a avut şi o cofinanţare europeană de 200.000 de lei pe partea de dotări.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Este o pensiune destinată sectorului corporate, avem 14 camere, un total de 30 de locuri. Oferim cazare cu mic dejun, acces la o mică sală de fitnnes, dar avem şi o sală de conferinţe de 40 de locuri dotată ultramodern. Pot spune că deja suntem căutaţi, sigur poate ne ajută şi apropierea de Tetarom. Este plăcut pentru cei care vin la noi că în apropiere este şi Muzeul Etnografic. Dar cred că administraţia locală ar putea face mai multe lucuri privind infrastructura din zonă. Mai e şi problema clădirilor industriale vechi din apropiere care sunt adevărate ruine şi care poate ar fi mai bine să fie demolate decât să arate atât de deplorabil. Dar în general este o zonă bună”, spune Sorin Pop, asistent manager al pensiunii.

Peste drum de noua pensiune tronează însă un proiect mai nou, dar totuşi abandonat, Global Plaza, în incinta Tetarom I. „Proiectul a fost în proprietatea unei firme care a dat faliment şi ne încurcă şi pe noi destul de mult, ne-am înscris la masa credală să ne recuperăm pierderile, deşi banca ce le-a acordat creditul este în fruntea celor care au de recuperat pierderi mari. Cel mai bine ar fi dacă ar cumpăra-o cineva să o termine. Pe de altă parte este adevărat că zona este în plină dezvoltare, văd şi eu zilnic acest lucru pentru că trec pe lângă şantierele de pe Tăietura Turcului, e bine că se fac locuinţe, cred că e bine şi pentru tinerii care lucrează în Tetarom I că sunt aproape pentru ei de locul de muncă”, a spus directorul Tetarom Viorel Găvrea. În prezent în Tetarom I lucrează circa 2.500 de persoane, parcul industrial găzduind aproape 80 de firme.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. dora says:

    E foarte bine ca se construeste atat de modern si frumos, dar in ceea ce priveste traficul auto de pe Taietura Turcului e…un chin,mai ales in ultimii 3-4 ani.Asa ca , si din acest punct de vedere ar trebui sa se faca ceva…..un semafor la iesirea spre Grigorescu ,alte variante de iesire in directiile Baciu-Zalau ,centru orasului Cluj Napoca ,posibilitatea de a mai creea cate o banda pe sens sau macar de a le largi pe cele existente ….nu stiu…ar fi multe de gandit si facut …

Postaţi un comentariu