Profilul Clujului bolnav: oameni hăituiți, triști şi obosiți de muncă

Stresul vieții într-un oraș agitat se reflectă în starea de sănătate a populației

Stilul de viaţă tot mai nesănătos, stresul, mesele neregulate conduc la o creştere îngrijorătoare a numărului bolnavilor cronici în rândul clujenilor. În evidenţele medicilor de familie, în ultimii zece ani, se constată o creştere alarmantă a cazurilor de diabet, a bolilor pulmonare şi endocrine, dar şi a tulburărilor mentale  “Avem tendinţa să mâncăm fast-food, multe dulciuri. Am luat din Europa de Vest ceea ce este mai rău. Avem programul de lucru prelungit şi nu dăm răgaz organismului să se refacă şi să se adapteze noilor condiţii”, spune Emilia Costiug, medic de familie care a observat o creştere mare în cazul bolilor precum bronşita cronică, diabetul, cancerul, depistate mai ales prin programul naţional de sănătate, derulat între anii 2008 şi 2009.

Presiunea socială, stilul de viaţă dezordonat au făcut aproape să se dubleze în ultimii zece ani numărul clujenilor care suferă de tulburări mentale, de la 4.557 de pacienţi la 8.046. „Este un trend ascendent. Există o creştere reală a tulburărilor mentale şi se înregistrează o incidenţă crescută la adulţii tineri activi sociali”, spune psihiatrul Remus Trăistaru. Cauzele care determină tulburările mentale sunt nenumerate. Presiunea socială asupra individului, moştenirea genetică, un traumatism la naştere sau un accident sunt câteva din principalele cauze. Apoi ar mai fi stilul de viaţă dezordonat. Ne trezim şi nu mai mâncăm. Pe la 4-5 după-masa luăm prânzul. Bunicul care muncea ogorul mânca la ora ştiută. Stilul de viaţă era mai aşezat. Pe când acum diferă mult stilul de viaţă, ce mâncăm, ce respirăm”, afirmă psihiatrul clujean. Foarte multe tulburări psihice de care suferă cei care se adresează medicului sunt depresii, anxietăţi, neuroastenii. „Sunt oamenii obosiţi de muncă, întristaţi de viaţa lor, hăituiţi şi anxioşi şi se pot trata cu medicamente şi consiliere de specialitate”, explică dr. Remus Trăistaru.

Un alt motiv, în opinia medicului Remus Trăistaru, care ar contribui la această tendinţă de creştere a tulburărilor mentale îl constituie obţinerea de foloase sociale, îndemnizaţii pentru anumite categorii, pensionari etc. “Un om este dispus să umble pe la comisii dacă ştie că va primi un drept. Normal că incidenţa bolilor este crescută şi din acest motiv”.

Dacă în anii 90, existau anumite idei preconcepute referitoare la faptul de a te consulta un psihiatru, în prezent, aceste bariere s-au rupt. „Românii se feresc dar vin la psihiatru”, afirmă dr. Remus Trăistaru care mai consideră că “Prevenţia bolilor nevrotice s-ar putea face prin a deschide minţile românilor şi a-i determina să înţeleagă ce li se întâmplă, dar şi printr-o intervenţie socială concretă în care să ne străduim să trăim într-o ţară frumoasă şi corectă”. Important de ştiut este faptul că majoritatea bolilor psihice, nevrozele, depresiile,   psihozele pot fi tratate cu medicamente şi prin şedinţe de psihoterapie. Unele însă nu, precum demenţa, retardul mintal etc. În ţările civilizate tratarea unor asemenea boli se bucură de alte condiţii. “Altfel se pun problemele în ţările occidentale începând de la casa de asigurări, posibilităţi de tratament ş.a. m.d. Au centre de bătrâni în care diferă foarte mult calitatea serviciilor, dar şi cea a pacienţilor. În ţările civilizate îţi cauţi un centru de bătrâni ca să trăieşti şi să îmbătrâneşti acolo. Aici centrele de bătrâni sunt nişte centre de terminare”, conchide psihiatrul clujean.

„Foarte multe tulburări psihice de care suferă cei care se adresează medicului sunt depresii, anxietăţi, neuroastenii. Sunt oamenii obosiţi de muncă, întristaţi de viaţa lor, hăituiţi şi anxioşi şi se pot trata cu medicamente şi consiliere de specialitate” – Remus Trăistaru, psihiatru  

Potrivit  Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, pe parcursul a zece ani (între anii 2002 şi 2012),   numărul bolnavilor cu anumite afecţiuni aflaţi în evidenţele medicilor de familie aproape s-a triplat sau s-a dublat. Astfel, creşterea cea mai mare s-a înregistrat în rândul bolnavilor diagnosticaţi cu guşă simplă (netoxică) şi nodulară (noduli tiroidieni), de la 2.741 de pacienţi ajungându-se în anul 2012 la un număr de 7.403. Guşa simplă se datorează uneori unei cauze identificabile de alterare a sintezei hormonilor tiroidieni, precum un deficit de iod, ingestia unor agenţi guşogeni sau un defect în biosinteza hormonală, însă de cele mai multe ori cauza sa nu este cunoscută. În cazul guşei nodulare cauzele pot fi deficitul de iod, iradierea sau ereditatea.

Totodată, în registrele medicilor de familie, raportat la perioada amnintită, numărul bolnavilor de diabet zaharat a crescut mai mult decât dublu, şi anume de la 15.421 pacienţi la 31.833. Aceeaşi tendinţă de creştere se manifestă şi în rândul clujenilor care apelează la serviciile medicale ale Centrului Clinic Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj.

Muream de foame, acum murim de prea multă mâncare

În prezent, la nivelul Centrului Clinic Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj, în anul 2013, există 22.000 de pacienţi înregistraţi. “Asistăm la o creştere la nivel mondial a incidenţei diabetului tocmai datorită creşterii obezităţii, în primul rând, a sedentarismului, dar şi a stilului de viaţă nesănătos. La nivel mondial se estimează o dublare a numărului de pacienţi până în 2025, ceea ce înseamnă o creştere foarte mare. Bolile cronice netransmisibile sunt responsabile la nivel mondial de mai mult de două treimi din totalul deceselor. Până în urmă cu 10 ani, la nivel mondial, prima cauză a deceselor erau bolile infecţioase, malnutriţia. Acest lucru s-a schimbat. În prezent, bolile cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare cronice, diabetul zaharat, bolile respiratorii cronice, cancerul sunt cele care au devenit cauza principală de deces”, afirmă medicul Ioan Andrei Vereşiu, şeful Centrului Clinic Judeţean de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj.

Numărul bolnavilor de diabet în realitate poate fi şi mai mare deoarece în România există o problemă legată de diagnosticul bolnavilor de diabet zaharat. “Frecvenţa diabetului în România este evaluată undeva la 4, 2%. În Bulgaria este de 8%, în Ungaria de 7%, deci credem că sunt foarte mulţi pacienţi cu diabet zaharat care nu au fost încă diagnosticaţi. De altfel, foarte multe studii de specialitate arată că la un pacient cu diabet există cel puţin un pacient nediagnosticat”, precizează şeful Centrului Judeţean de Diabet Cluj.

Copiii, cei mai expuşi

Din păcate, în ceea ce priveşte tinerii există o tendinţă constatată mai ales în Statele Unite, apariţia tot mai frecventă a diabetului caracteristic adulţilor la tineri. “Am observat şi la noi acest fenomen şi probabil se va manifesta tot mai mult această schimbare de evoluţie a diabetului de tip II”, spune conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu.

Pe de altă parte, în opinia medicului clujean, un punct pozitiv pentru România este programul naţional de sănătate pentru prevenţia şi tratamentul diabetului zaharat prin care se asigură accesul gratuit la toate medicamentele necesare pentru tratatmente.

Nu toate statele europene au această politică care înseamnă cheltuieli mari o dată cu creşte numărul de bolnavi cu diabet. Nu de aceeaşi gratuitate se bucură tratamentul şi complicaţiile bolilor asociate, unde puţini dintre pacienţi îşi pot permite să urmeze tratamentele.

Pentru a nu deveni victimele diabetului zaharat este nevoie de stil de viaţă sănătos, alimentaţie corectă şi controlul stresului. “Sunt insistent căutate politici de prevenţie a diabetului atât la nivel populaţional, dar şi individual. Există la nivel individual deja demonstraţii foarte clare privind eficienţa prevenţiei diabetului şi asta înseamnă în primul rând schimbarea stilului de viaţă, controlul greutăţii, activitate fizică regulată, alimentaţie corectă, controlul stresului, iar, la pacienţii cu risc crescut, cei cu antecedente în familie de diabet, chiar şi tratament medicamentos. Câteva studii au demonstrat că administrarea în faza de prediabet a unor medicamente poate să stopeze evoluţia înspre diabet”, conchide conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu.

Fumatul. S-a dublat numărul bolnavilor de plămâni

Un trend ascendent înregistrează şi bolile pulmonare cronice. Astfel, în zece ani, numărul bolnavilor cronici înregistraţi la cabinetele de familie a crescut mai mult decât dublu (de la 6.092 de pacienţi s-a ajuns la 13.176). De asemenea, numărul pacienţi diagnosticaţi cu boli pulmonare cronice obstructive la Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” din Cluj-Napoca este în creştere.

„Şi la noi a crescut numărul bolnavilor chiar dacă nu în proporţia asta. Se observă o creştere a cazurilor de astm la persoanele tinere, iar, la boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), la fumători, la peste 45 de ani”, precizează şeful Spitalul de Pneumoftiziologie, dr. Vasile Mureşan.

Din păcate, la fel ca şi în cazul diabetului, mulţi pacienţi cu boli pulmonare cronice sunt nediagnosticaţi, iar numărul real al acestor bolnavi este de fapt mult mai mare. “ 30% sunt cazuri nediagnosticate şi de aceea cifra reală este de 4-5% din populaţia României şi a lumii, în general, suferă de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) şi 4-5 %  de astm bronşic, amândouă fiind boli pulmonare cronice”, spune dr. Vasile Mureşan. BPOC-ul este a patra cauză de deces în plan mondial şi tinde să devină până în 2020 a treia cauză de moarte. Cauza principală a bolii pulmonare obstructive cronice o reprezintă fumatul, iar în ceea ce priveşte astmul bronşic există o componentă genetică la care se suprapun factorii de mediu (expunere la polen, la mucegaiuri, praf etc).

Prevenirea BPOC-ului necesită abandonarea fumatului sau acţiuni educative antifumat pentru tineri. Este important ca atât BPOC cât şi astmul să fie diagnosticate precoce. “Există medicamente moderne pentru BPOC, inclusiv oxigen la cei dependenţi de oxigen, care ajută pacientul să ducă o activitate aproape de normal cu mici restricţii. Riscul şi prognosticul este mai rezervat pentru fumătorii de 20 de ani, cu vârsta peste 45 de ani. În aceste cazuri şansele de a controla boala, diagnosticată în stadiu mai avansat, sunt mai mici. Şi la astm este important să se dea diagnosticul precoce, înainte de a ajunge la crize de sufocare în timpul nopţii. Cu tratament se poate controla foarte bine boala”, concluzionează şeful Spitalului de Pneumoftiziologie.

Potrivit ultimelor statistici, 26-27% din populaţia României este fumătoare. “Lucru grav îl reprezintă faptul că 20% din copiii de 15, 16 ani din judeţul Cluj fumează. Asta înseamnă  mult. Aici este riscul, aici este nevoie de măsuri educative, de campanii la şcoală, de implicarea familiei. Aici este impactul teribil. Este mult mai important să previi decât să tratezi”, spune dr. Vasile Mureşan care explică şi ce anume implică dependenţa de fumat: “Dacă gradul de dependenţă este mare este foarte greu să renunţi la fumat. Prin propria voinţă renunţă doar 3% la fumat. Pentru a renunţa la fumat este nevoie de măsuri medicale, psihoterapie, sfatul medicului”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu