Primele forme de viaţă nu au apărut pe Pământ
Primele forme de viaţă de pe Terra au apărut, de fapt, pe Marte şi au ajuns pe Pământ prin intermediul meteoriţilor, se arată într-un nou studiu realizat de un cercetător american. Un element despre care se crede că este crucial pentru apariţia formelor de viaţă se găsea doar la suprafaţa planetei Marte, spune geochimistul Steven Benner, de la Westheimer Institute for Science and Technology din Gainesville, Florida.
Acesta spune că „semințele” din care au apărut formele de viață au ajuns pe Terra prin intermediul unor meteoriți desprinși din Marte în urma unor coliziuni sau erupții vulcanice.
Profesorul Benner este de părere că o variantă minerală oxidată a elementului molibden, crucială pentru apariţia formelor de viaţă, nu se găsea decât pe Marte. Despre această variantă minerală oxidată a molibdenului se crede că a fost elementul catalizator care a ajutat moleculele organice să se dezvolte în primele forme de viaţă.
„În plus, studii recente au arătat că aceste condiții potrivite pentru apariția formelor de viață pot exista încă pe Marte”, a mai spus Benner, care a mai explicat că varianta minerală oxidată a molibdenului influențează modul de formare a structurilor vii.
Această variantă a molibdenului nu ar fi putut exista pe Pământ în momentul în care au apărut primele forme de viaţă, pentru că, în urmă cu trei miliarde de ani, suprafaţa Terrei conţinea foarte puţin oxigen, spre deosebire de Marte, a spus Benner.
Toate aceste dovezi arată că, cel mai probabil, viaţa a apărut pe Pământ adusă de pe Marte cu ajutorul meteoriţilor.
Cercetătorii se confruntă cu două paradoxuri în ceea ce priveşte modul în care formele de viaţă au apărut pe Terra.
Primul este numit de Benner „paradoxul gudronului” – toate formele de viaţă sunt făcute din materii organice, dar, dacă se adaugă energie (căldură, lumină etc.) moleculelor organice şi sunt lăsate să se manifeste, ele nu vor crea viaţă, ci se vor transforma în gudron, petrol etc.
„Anumite elemente par capabile să controleze tendinţa materiilor organice de a se transforma în gudron, în mod particular borul şi molibdenul, deci credem că mineralele care conţin ambele elemente sunt fundamentale pentru începutul vieţii”, a spus profesorul, adăugând că analizele recente ale unui meteorit provenind de pe Marte au arătat că acesta conţinea bor, un element cheie pentru menţinerea vieţii.
Al doilea paradox este acela că formele de viaţă ar fi trebuit să se lupte să supravieţuiască pe Terra, la momentul apariţiei, pentru că, pe atunci, Pământul era cel mai probabil acoperit în totalitate de apă. Acest lucru ar fi împiedicat existenţa unei concentraţii optime de bor, care în prezent se găseşte numai în zone foarte aride. De asemenea, apa este corozivă pentru ARN (acid ribonucleic), despre care cercetătorii cred că este prima moleculă genetică ce a apărut pe Terra.