Petrecere cu surprize în Luncani: Parașutați la propria nuntă, în mijlocul invitaților
Ildikó și Lehel Lészai, doi tineri de 26, respectiv 24 de ani și-au împlinit visul de a sări cu parașuta în aceeași zi în care au decis să-și unească și destinele. Astfel, păstrând surpriza până în ultimul moment, tinerii au sărit în tandem din avionul pilotat de un bun prieten de-al lor pentru a ateriza tocmai în mijlocul invitaților la nunta organizată la restaurantul Lac Luncani, înainte de începerea petrecerii.
„Ne-am dorit ceva neobișnuit pentru nunta noastră și am ales tematica zborului și a avioanelor. Soțul meu a vrut să fie pilot, dar din păcate nu a reușit și domeniul acesta a rămas un hobby pentru el. Nu a renunțat la visul lui și pilotează avioane teleghidate și drone. Nu am auzit pe foarte multă lume să sară cu parașuta în data nunții și după ce am ieșit de la biserică, am venit direct aici. Eu sunt din Târgu Mureș, Lehel este din Cluj, ne-am întâlnit la Târgu Mureș și tot acolo ne-am căsătorit. Aș fi vrut să sar în rochie de mireasă dar nu am vrut să arăt foarte dizgrațios și atunci mai bine am apelat la echipamentele pe care ni le-a dat clubul. Avem mai mari emoții pentru nuntă, decât pentru salt pentru că saltul va trece foarte repede”, a declarat mireasa pentru Transilvania Reporter, cu doar câteva minute înainte de saltul cu parașuta de la 3000 de metri.
Astfel, după instructajul care are loc la începutul fiecărui salt în tandem, în timpul căruia se explică pașii pe care trebuie să-i urmeze în timpul zborului, al saltului și al aterizării, cei doi tineri s-au îndreptat spre avionul care avea să-i urce la înălțimea de trei mii de metri. După aproximativ 18 minute, alături de instructorii de tandem Doru Baciu și Nicu Cuibus, mirii au avut ocazia să sară pentru prima dată cu parașuta și să își facă intrarea originală la propria lor nuntă. „Emoții au avut amândoi, așa i-am simțit, dar noi am ținut frâiele și am început să glumim. La un moment dat le-am spus că prima dată îi aruncăm pe ei și sărim noi apoi. Le-am făcut și un briefing cu ultimele detalii înainte de salt, despre cum să respire, unde să își țină mâinile, cum să se arcuiască. Le-am mai spus cuvintele cheie, cele mai importante pentru siguranța saltului. Am încercat să aterizăm în sincron, dar a fost destul de greu pentru că eu am sărit primul cu mireasa, apoi Nicu împreună cu mirele. Am făcut câteva viraje mai accentuate pentru a grăbi coborârea și am încercat să ajungem în același timp la locul de aterizare. Din punctul nostru de vedere a fost un salt reușit și ne-am bucurat să îi vedem fericiți la aterizare”, a declarat instructorul de tandem Doru Baciu imediat după aterizare.
Cel mai frumos birou din lume
Al doilea eveniment al zilei de 25 aprilie pe aerodromul din Luncani a fost sărbătorirea zilei de naștere a pilotului Robert Condurache, unul dintre noii colaboratori ai clubului SkyDive Transilvania. Robert este pilot la clubul clujean din luna septembrie a anului trecut după ce primele cursuri teoretice și școala de zbor a început-o în Ungaria, continuând-o în România sub îndrumarea pilotului Ștefan Togănel. „Colaborez cu acest club și zbor pentru ei, dar îmi doresc să ajung la o companie mai mare. Pentru asta trebuie să strâng ore de zbor și, de aceea, fiecare secundă și minut se contorizează. Cabina unui avion este cel mai frumos birou din lume. Mai frumos decât să zbori și să fii și plătit pentru asta nu cred că există. E ca și cum nu ai lucra deloc. Am acum aproape 500 de ore de zbor și ca începător eu zic că este binișor”, a declarat pilotul în vârstă de 24 de ani care a contribuit la împlinirea visului de a zbura a celor doi miri.
Un moment mai puțin fericit al zilei de 25 aprilie a fost la Luncani cel în care tatăl parașutistului Ovidiu Bălan, tânărul de 36 de ani care în data de 3 martie a decis să-și ia în mod neașteptat viața, a zburat în avion pentru a arunca cenușa fiului său deasupra locurilor care îi erau acestuia dragi. Ovidiu era membru al clubului SkyDive Transilvania și venea foarte des din Oradea, la Cluj, pentru a participa la întâlnirile clubului. „Am adus urna fiului meu și ne-am gândit să îi împrăștiem cenușa pentru că întotdeauna i-a plăcut mai mult sus și mai puțin jos. Nenorocirea s-a întâmplat la începutul lunii martie, când Ovidiu ieșise să se plimbe, moment în care a hotărât să își ia viața aruncându-se de pe un turn. Noi nu ne-am amestecat în viața lui, vorbeam des, ne vedeam, dar nu știam ce era în sufletul lui. Soțul meu a urcat în avion cu urna și i-a împrăștiat cenușa acolo sus. Sper să ne aducă puțină liniște acest gest. Dacă aș putea să îl întreb pe fiul meu, de ce a făcut asta, l-aș întreba. Aprindem o lumânare în fiecare seară, dar mai mult nu mai avem ce să facem”, a precizat mama lui Ovidiu, doamna Elisabeta Bălan.
[stextbox id=”custom”]
Clubul de parașutism SkyDive Transilvania va organiza în weekendul 1-3 mai, pe aerodromul din Luncani, o nouă ediție a evenimentului Safety Day, respectiv trei zile dedicate ideii de a reduce riscul şi a face sportul mai sigur, atât pentru noii veniţi, cât şi pentru paraşutiştii licenţiaţi. „Va fi un eveniment în care noi reamintim ce trebuie să faci pentru a fi în siguranță, cum poți să eviți unele situații care pot dăuna parașutismului și ce să nu faci în anumite situații. Vom aduce la cunoștință anumite statistici, inclusiv mortalitatea pe plan internațional sau motivele mortalității în domeniul parașutismului. Mulți parașutiști vin pentru prima dată la salturi începând cu 1 Mai și trebuie să facă un refresh sub forma acestui seminar practic pe care îl susținem. Participanți vor fi parașutiști, elevi, prietenii noștri și viitori cursanți. În 2009, la Brașov, am organizat primul seminar alături de doi colegi din București și Buzău și când am avut mai mulți membri am luat manualul și ne-am dat seama că e mai mult de discutat despre siguranță decât cele două ore cât a ținut seminarul. Astfel, seminarul din acest an va avea loc vineri, pe durata unei zile, iar sâmbătă și duminică este de fapt începutul sezonului. Primele cursuri teoretice și practice le-am început în februarie și deja am elevi care sar la liber. Am lăsat prețurile mai jos cu 10% și deși nu a fost în avantajul nostru, măcar avem mai mulți parașutiști care pot să sară în acest început de sezon”, a precizat instructorul Doru Baciu. Scopul tuturor evenimentelor din acest an la clubul SkyDive Transilvania este de a aduna un număr suficient de parașutiști pentru a putea aduce un avion model Pilatus/ Cessna Caravan sau chiar un Turbolet.
[/stextbox]