Părintele Avram Nicolae Daniel: „Nu vom renunţa niciodată să susţinem familia tradiţională”

Marşul comunităţii LGBT care a avut loc la finalul săptămânii trecute a împărţit opinia publică în două. În plus, incidentul care a avut-o drept protagonistă pe actriţa Oana Mardare a incins şi mai mult spiritele. Transilvania Reporter a dorit să afle părerea unui reprezentant al bisericii vizazi de aceste evenimente. Părintele Avram Nicolae Daniel ne spune care este poziţia bisericii faţă de acest marş, în ce măsură aceste marşuri pot avea din nou loc în oraş, în opinia bisericii, şi ce atitudine ar trebui să avem faţă de cei diferiţi.

Părintele Avram Nicolae Daniel

„Biserica Greco Catolică nu se opune niciunei manifestaţii a unui grup atâta timp cât grupul respectiv se manifestă civilizat şi are toate aprobările necesare de la instituţiile avizate. Ceea ce contează în cazul grupării LGBT care a avut marşul săptămâna trecută la Cluj-Napoca este această decenţă cu care s-au manifestat. Cei care au participat la acest marş au făcut acest lucru într-o manieră decentă. În alte ţări acest lucru nu se întâmplă şi există multă goliciune în cadrul acestor manifestări, să nu spunem altfel. Cu aşa ceva nu suntem de acord, dar câtă vreme o astfel de manifestaţie este decentă şi se manifestă cu aprobările necesare, sigur că nu avem nimic împotrivă. Este un lucru democratic, iar fiecare grup are posibilitatea de a se manifesta cum crede de cuviinţă.

Al doilea aspect pe care aş vrea să îl subliniez este faptul că biserica noastră s-a afiliat şi au fost foarte mulţi credincioşi care au semnat, la acea petiţie pentru modificarea Constituţiei, prin care familia să fie definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Prin această afiliere, biserica noastră mărturiseşte încă o dată fundamentul creştin al societăţii: familia tradiţională, familia creştină. Nu putem şi nu vom renunţa niciodată să susţinem familia tradiţională, deşi, după cum spunea şi Papa Francisc, se duce astăzi o luptă nucleară împotriva familiei. Societatea funcţionează, conform învăţăturii bisericii, la cote normale câtă vreme familia are aceste valori tradiţionale şi de aceea vom susţine în continuare această învăţătură şi vom susţine familia, această celulă fundamentală a societăţii, această uniune dintre un bărbat şi o femeie.

Eu nu cunosc în detaliu tot ce s-a întâmplat în Piaţa Avram Iancu, în timpul marşului organizat de Noua Dreaptă, fapt pentru care îmi este greu să mă exprim, dar să fim toleranţi este, din nou, o necesitate. Trebuie să avem această conştiinţă de a face parte şi de a construi o societate deschisă, o societate care se uită cu respect la fiecare membru al acestei societăţi. În cazurile în care există anumite manifestări din partea unor persoane care incită, se pot declanşa conflicte deschise. Asupra acelui eveniment din piaţă nu mă pot pronunţa pentru că nu am fost de faţă. Dar, trebuie să înţelegem, biserica nu este o instituţie care să condamne, ci una care să slujească. De aceea, această datorie trebuie să meargă dincolo de reprezentanţii bisericii şi să ajungă la fiecare credincios. Ar trebuie să ne ajutăm unii pe ceilalţi, nu să ne condamnăm sau să ne excludem. Sigur, nu întotdeauna se trăieşte în felul acesta, din nefericire. Gradul nostru de toleranţă este greu de identificat, probabil că sociologii pot da anumite răspunsuri bazându-se pe studii. Creştinismul cu siguranţă nu propovăduieşte închiderea şi intoleranţa, ci acceptarea celuilalt. În acelaşi timp, creştinismul şi biserica propun aceste reguli lăsate de Dumnezeu, propun învăţătura sănătoasă pe care fiecare este liber să o accepte sau să o respingă. Această fermitate este iarăşi importantă din partea bisericii pentru că e o afirmare în plus a acestor valori creştine, fără a exclude pe nimeni. Fiecare are libertatea de a primi aceste învăţături sau de a le respinge.

Foto: Dan Bodea

Reprezentaţii administraţiei locale au probabil raţiunile lor de a interzice anumite evenimente sau de a le muta în alte părţi. Cred însă că la nivelul Clujului, cum bine ştim, există şi trebuie să existe această bună înţelegere. Există mai multe comunităţi şi cred în această bună înţelegere. Biserica nu propune excluderea, nu propune intoleranţa şi atâta timp cât astfel de manifestaţii se desfăşoară decent şi cu toate autorizaţii nu vedem de ce nu ar avea loc, dar sigur, administraţia cunoaşte mai bine lucrurile şi are libertatea de a propune altceva”, spune Părintele Avram Nicolae Daniel.

Distribuie:

Postaţi un comentariu