OSUBB, planuri la început de an universitar
Studenţi, pentru studenţi
Create în jurul universităţilor, organizaţiile coordonate de studenţi au roluri bine determinate. Acestea oferă, dincolo de faptul că sunt piloni importanţi de consultare în luarea unor decizii la nivel de universitate, un mediu prielnic de dezvoltare personală pentru cei care aleg să se implice cu adevărat. Transilvania Reporter a aflat care sunt planurile studenţilor pentru acest an, cât de interesaţi sunt bobocii de voluntariat, dar şi ce au studenţii de câştigat dacă fac parte dintr-o astfel de organizaţie.
Alexandru Dacian Mureșan, preşedintele Organizaţiei Studenţilor din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (OSUBB) ne explică ce proiecte va implementa în acest an universitar organizaţia pe care o conduce.
Reporter: Care sunt planurile majore ale OSUBB pentru acest an universitar?
Alexandru Dacian Mureșan: Anul acesta ne dorim să ne creștem vizibilitatea organizaţiei în rândul studenților din UBB prin diverse campanii și activități, și să încercăm să ducem proiectele pe care le derulăm la un alt nivel. În perioada 13-17 septembrie am fost plecat împreună cu Biroul de Conducere și Adunarea Generală la una dintre bazele universității unde am creionat strategia OSUBB pentru noul an universitar, iar pe lângă acest aspect, am mai lucrat la campaniile pe care urmează să le desfășurăm în perioada următoare.
Proiectele care urmează să fie desfășurate în anul universitar 2017-2018 sunt următoarele: Săptămâna Bobocului, Campania de informare, Campania de recrutare, Balul Bobocilor, EduOpen, Campania de Crăciun, Caravana UBB, UBB Fest, Gala OSUBB, JSU2018.
Reporter: Care sunt principalele nemulţumiri ale studenţilor care fac parte din OSUBB, dar nu numai, vizavi de sistemul universitar românesc?
Alexandru Dacian Mureșan: Printre cele mai mari nemulțumiri ale studenților se numără nerespectarea anumitor drepturi din Statutul Studentului, faptul că practica lipsește din păcate destul de mult din structura sistemului educațional sau problema angajării pe domeniul studiat la terminarea facultății. În principiu acestea sunt câteva din cele mai mari impedimente cu care se confruntă studenții.
Reporter: Ce îmbunătăţiri v-aţi propus pe anul universitar 2017- 2018 în acest sens?
Alexandru Dacian Mureșan: La nivelul Universității „Babeș-Bolyai” vom derula campanii de chestionare pentru studenții din UBB, ca în fiecare an de altfel, pentru a afla care sunt problemele şi nevoile lor, după care vom înștiința universitatea și vom încerca să le soluționam cât de repede posibil. La nivel național sunt sigur ca federația din care facem parte, și anume Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România lucrează constant la identificarea soluțiilor pentru aceste probleme.
Reporter: Care sunt principalele aspecte care s-au schimbat în bine în ultimii ani universitari, dar în rau?
Alexandru Dacian Mureșan: Dacă e să ne gândim la beneficiile pe care le au studenții din România, este clar că lucrurile care au avut cel mai mare impact pozitiv aspura lor au fost mărirea burselor și gratuitatea la transportul feroviar.
În cadrul Universității „Babeș-Bolyai” viața studențească este din ce în ce mai bună deoarece există ONG-uri sau studenți reprezentanți care să îi ajute pe studenți să se dezvolte pe mai multe planuri și să le răspundă nevoilor pe care le au. An de an, colaborând foarte bine cu universitatea, dar și cu alți parteneri, reușim să îmbunătățim viața studenților din UBB.
Reporter: Dar principalele lucruri care s-au schimbat în bine şi la care aţi contribuit în mod direct?
Alexandru Dacian Mureșan: Sunt sigur că reușim să aducem un aport semnificativ în cadrul universității prin proiectele pe care avem, precum Caravana UBB și JSU unde le arătam elevilor din toată țara cum este viața de student din UBB, avem diverse prezentări cu oportunități de angajare din partea firmelor cu care colaborăm și comunicăm destul de eficient în timpul anului cu Consiliul Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai” în vederea rezolvării problemelor care există sau care pot apărea în mediul academic în timpul anului universitar.
Reporter: Cât de dornici sunt bobocii să se înscrie în cadrul organizaţiilor studenţeşti?
Alexandru Dacian Mureșan: Având în vedere că voluntariatul este în plină ascensiune, cred că toate ONG-urile care fac recrutări în perioada aceasta vor avea succes. În momentul în care un student va dori să se angajeze sau să aplice pentru un internship, voluntariatul este un criteriu de departajare pentru mulți angajatori, însă aici mă refer la persoanele care fac voluntariat cu adevărat în ONG-uri, în sensul în care activează constant și lucrează pentru ONG-ul respectiv. Sunt nevoit să precizez acest lucru, deoarece există cazuri în care tinerii se înscriu în organizații și merg doar pentru contractul de voluntariat, fără a-și aduce aportul în proiectele sau activitățile derulate. Din fericire există recruteri care știu să identifice așa-zișii voluntari doar în acte.
Reporter: Care sunt principalele avantaje pentru un boboc care alege să se înscrie încă din primul an de facultate în cadrul organizaţiilor studenteşti?
Alexandru Dacian Mureșan: Sunt destul de multe avantaje pentru un boboc care doreșete să se înscrie în cadrul unei organizații studențești. Printre acestea se numără faptul că pot învăta ce le place cu adevărat să facă, adică pot să își găsească domeniul în care se regăsesc chiar în cadrul unei organizații, iar oportunitățile de dezvoltare personală și profesională cresc semnificativ. Pe lângă acestea, într-o organizație studențească poți pune în practică ceea ce înveți la facultate sau la training-uri, și nu în ultimul rând vor avea prieteniile și amintirile cu care vor rămâne toată viața.
Reporter: Cât de greu cântăreşte cuvântul organizaţiei voastre în cadrul deciziilor care se iau la nivel de UBB? Aţi simţit vreodată că opinia voastră a fost cu bună ştiinţă ignorată?
Alexandru Dacian Mureșan: De când sunt eu în OSUBB nu cred sau cel puţin, eu nu știu să fi fost momente în care conducerea universității să ne ignore. Pe parte de decizii, universitatea a fost receptivă de fiecare dată când am avut ceva de spus și cred ca relația noastră va continua să fie cel puțin de eficientă și prosperă.