Oră de instrucție la Școala Gimnazială „Iuliu Haţieganu” din Cluj: Peste 1000 de elevi s-au întâlnit cu militarii garnizoanei Someșeni
Încă de la primele ore ale dimineții de joi, curtea Școlii Gimnaziale „Iuliu Haţieganu” din Cluj a devenit „loc de campare” pentru 20 de militari ai Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa” veniți la invitația profesorilor și a conducerii școlii să le prezinte elevilor viața într-o unitate militară și provocările cu care se confruntă în misiune. Din program nu au lipsit intonarea imnului național și defilarea, condusă de această dată de una dintre profesoarele școlii gimnaziale, doamna Bianca Albu.
După festivitățile din deschiderea activității, care au avut loc în sala de sport a școlii, timp de trei ore, peste 1000 de elevi din clasa pregătitoare, până în clasa a opta au făcut cunoștință cu militarii batalionului 317 Cercetare-Vlădeasa dislocat în garnizoana Someșeni care au organizat mai multe ateliere pentru ei: de supraviețuire cu tipuri de focuri și adăposturi improvizate, o expoziție de tehnică, cu un Transportor Amfibiu Blindat (TABC-79) destinat transportului trupelor, echipat cu mitralieră de 14, 5 mm și mitralieră de 7, 62 mm, în sălile de clase a fost adus un stand de prezentare a tehnicii de parașutare și a tehnicii de alpinism și un alt stand de prezentare a armamentului de infanterie și a stațiilor radio din dotarea batalionului de cercetare. De asemenea, într-o altă sală de clasă, a fost realizată o prezentare a două filme de instrucție. „Copiii sunt întotdeauna fascinați de ceea ce văd, mai ales că intră în contact cu militari care au luptat în Afganistan și în Irak, în Balcani, oameni cu experiență în operațiuni de menținere a păcii, oameni instruiți să facă parașutism, alpinism, scafandrerie, militari care se antrenează în condiții deosebite. Pentru mulți dintre noi este o plăcere să revenim într-o școală, ne aducem aminte cât de mult ne plăcea și nouă să vedem și altceva decât ora de matematică, de fizică sau de geografie. Prin prezența noastră aici, în mod sigur copiii vor înțelege mult mai bine mediul militar și poate chiar vor alege cariera militară”, a declarat pentru Transilvania Reporter locotenent-colonel Bărbuș Călin.
Astfel, de la mic, la mare, copiii au pus pentru prima dată mâna pe o armă AK47, au experimentat statul în cort și s-au urcat în TAB-ul parcat în curtea școlii, împrietenindu-se cu militarii și aflând poveștile lor. Echipamentul de protecție balistic ușor, respectiv casca și vesta anti-schije, le-a fost prezentat copiilor de Călin Andreescu, un militar în vârstă de 26 de ani. „De șase ani sunt în serviciul militar dar până acum nu am participat în misiuni deși sunt antrenat și pentru asta. Pot să spun că viața de militar are momente atât plăcute cât și mai puțin plăcute. Este diferit de orice alt job pentru că necesită multă dedicare. De multe ori ești chemat de acasă când toată lumea e liberă, însă îmi place foarte mult ceea ce fac. Și când eram copil îmi plăcea să văd armata de 1 Decembrie și îmi place și acum să îi văd pe cei mici cât sunt de interesați să afle mai multe despre noi”, a precizat Călin Andreescu.
La standul de prezentare a tehnicii de alpinism, înconjurat de copii, l-am cunoscut pe Vasile Andrei Corț, un alt militar din garnizoana Someșeni, absolvent al Academiei Militare din Sibiu. „Interacțiunea cu copiii ne face să ieșim din rutină, deși nu pot să spun că ne plictisim la unitate. În misiuni internaționale nu am avut ocazia să merg, dar mi-aș dori. Până atunci încerc să-mi fac datoria cât mai bine și să mă ocup și de pasiunea mea de opt ani de zile, alpinismul”, a precizat pentru Transilvania Reporter ofițerul Vasile Andrei Corț.
Ideea activității „Mândru sunt că sunt român”, dedicată Zilei Naționale a României, a fost a profesoarei Bianca Albu de la Școala Gimnazială „Iuliu Haţieganu”. „Totul a pornit de la un moment pe care l-am avut în cariera mea cu câțiva ani în urmă când la o seară împreună cu părinții, una dintre fetițe, fiica unui maior care a luptat în Irak și Afganistan, a interpretat Treceți Batalioane și toată lumea a plâns de emoție. Am rămas cu acea imagine și de atunci mi-am dorit să organizez o activitate ca cea de astăzi și la școala noastră. Vedem că astăzi valorile copiilor tind să se încline în anumite părți, deși armata română și soldații români sunt un model demn de urmat. Asta vreau să vadă, ceea ce reprezintă ei. Atunci când este un soldat într-o încăpere nu poți să stai decât drepți”, a spus Bianca Albu.
Ce au reținut copiii după toate cele trei ore în care au aflat la modul cel mai serios cum este viața în armată?Nu doar că „armata e cu noi”, dar și că școala poate fi „altfel” în oricare zi a săptămânii.