Opera clujeană aduce AIDA în stradă. Spectacolele de operă în aer liber vor continua în 2015

Circa 5000 de spectatori au fost prezenţi la spectacolul în aer liber AIDA, în Cetatea Alba Iulia /Foto: Nicu Cherciu

Un eveniment de mare amploare la care se aşteaptă prezenţa a circa 10.000 de spectatori este creat de Opera Naţională Română din Cluj, în acest weekend. Spectacolul-eveniment Aida, de Giuseppe Verdi, va fi prezentat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, sâmbătă, 5 iulie, de la ora 20.00.

Montarea din punct de vedere scenic se anunţă a fi „un hibrid între ceea ce înseamnă sugestie şi elemente de decor şi recuzită” existente la Operă. Spectacolul va începe la lumina zilei şi va continua şi după lăsarea serii.  „Clădirea Operei, oricât ar fi ea de minunată are o capacitate limitată şi dă senzaţia că ne retragem cu tot cu artişti şi spectacole într-un turn de fildeş. Sunt foarte mulţi care, trecând pe lângă Operă, pe lângă faptul că nu există numele Operei trecut pe frontispsiciu să îl vadă, se uită cu admiraţie şi nu se opresc. Vrem să ieşim în spaţii mai puţin convenţionale, mai mari, mai vizibile pentru ca lumea să aibă senzaţia că opera este a lor”, a precizat directorul Operei din Cluj, Marius Vlad Budoiu.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Producţia „Aida” este realizată cu sprijinul lui Matei Miko din partea Asociaţiei Pro Transilvania, dar şi cu ajutorul elevilor Liceului de Artă „Romulus Ladea”, conduşi Hermina Csata şi a Corneliei Maior din partea Asociaţiei Ferma de Zîne. „Datorită acestor doamne implicate în spectacol, avem nişte stindarde superbe care vor sta în faţa legiunilor şi tot datorită lor avem o corabie care arată a corabie egipteană. Vom avea şi cai care vor fi prezenţi în marşul triumfal. Distribuţia spectacolului Aida este formată din 8 solişti, 60 de instrumentişti, 60 de corişti şi 30 de balerini, cărora li se alătură 400 de figuranţi-voluntari”, a precizat Marius Vlad Budoiu.

Un spectacol de operă în aer liber nu este ca un spectacol de muzică, ci implică un sacrificiu fantastic şi echipamente tehnice deosebite. Vor fi folosite peste 60 de microfoane, iar regia nu este cea care se vede de obicei pe scena Operei. „Este «Aida» adusă în stradă, dar nu este «Aida» pe care o prezentăm în sală. Sunt foarte multe lucruri care trebuie să se îmbine perfect, ca într-o maşinărie. Fiecare om poate să îşi aducă aportul la reuşita sau nereuşita spectacolului. Suntem la mâna destinului, dar mă bazez că fiecare om, artist sau figurant-voluntar, care participă o face cu bună credinţă”, a declarat directorul Operei clujene.

Foto: Nicu Cherciu

Foto: Nicu Cherciu

Marius Vlad Budoiu consideră că prin acest spectacol triumfal va fi deschisă o serie de evenimente care încep anul acesta şi care se continuă anul viitor. „O dată cu acest proiect ne dorim să batem un pilon important pentru podul spre viitor. Am ales «Aida» pentru că este un hit, o reuşită aproape în orice condiţii. În urmă cu două săptămâni am făcut «Aida» la Alba Iulia în condiţii foarte dificile. Au fost zece grade afară, ploaie, vânt, oamenii uzi până la piele, balerini desculţi în bălţi, soliste cu faldurile fluturând în vânt, orchestra zgribulită şi în aceste condiţii s-au desfăşurat repetiţiile. Din fericire, la spectacol nu a plouat. Minunea cea mai mare pe care am avut-o a fost că din câte lucruri puteau să meargă prost, nu a mers niciunul prost.  Au fost figuranţi care au stat şapte-opt ore în nişte tunici scurte şi în sandale pe un frig înfiorător, dar erau veseli. Aceasta este bucuria pe care încercăm să o aducem mai aproape de oameni. Tradiţia de operă în aer liber în România nu există şi de aceea încercăm să învăţăm din mers”, a spus Marius Vlad Budoiu.

Foto: Nicu Cherciu

Foto: Nicu Cherciu

Potrivit Operei Naţionale din Cluj, marţi existau 330 de voluntari înscrişi să ia parte la marele eveniment. O primă întâlnire a figuranţilor voluntari va avea loc miercuri, 2 iulie, când este programată proba de costume. Sunt aşteptaţi în continuare să se implice în proiect atât voluntari dornici de figuraţie, cât şi voluntari pentru implementarea unei cercetări de marketing, organizată cu ocazia spectacolului „Aida”. Scopul acesteia este o mai bună cunoaştere a publicului clujean, a preferinţelor acestuia şi a aşteptărilor sale faţă de programul oferit de teatrul liric clujean.

În aer liber

Directorul Operei clujene a precizat că stagiunea viitoare se va încheia cu opera în aer liber „Carmen”, o montare la care se va apela pentru figuraţie, din nou, la clujeni. „Intenţionăm să implicăm şi mai mult comunitatea, aici referindu-ne la azilele de vârstnici şi la casele de copii. Vrem să le dăm şi lor puţină bucurie. De asemenea, vrem să facem şi un concert de operă cu hituri şi arii celebre, duete, coruri, şi uverturi”, a declarat Marius Budoiu. Astfel, în 2015 Opera Naţională din Cluj va aduce publicului din Cluj mai multe spectacole în aer liber, locul de desfăşurare rămânând, deocamdată, Piaţa Unirii. „Această dată de cinci iulie, când va avea loc spectacolul Aida are avantaje şi dezavantaje. Un dezavantaj este faptul că lumea este intrată în vacanţă, în special copiii şi studenţii. De aceea, s-ar putea ca aceste spectacole în aer liber să se întâmple mai devreme. Sperăm să plănuim în avans spectacolele viitoare. Deocamdată, cu paşi mici facem spectacolul Aida şi încercăm «să aruncăm în aer» lumea culturală din România”, a spus directorul Operei din Cluj.

Spectacolul de operă de sâmbătă seara face parte din proiectul amplu „AIDA – Opera pentru Cetate”, al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca. Proiectul este finanţat de Primăria Cluj-Napoca cu suma de 70.000 de lei şi are care scop promovarea culturii în rândul publicului clujean.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. KATALIN says:

    MĂ BUCUR NESPUS DE ACEST PROIECT ŞI MĂ ROG LA D-ZEU SĂ FIE VREME FAVORABILĂ. ESTE TIMPUL CA MUZICA CULTĂ SĂ DEVINĂ O NECESITATE PENTRU TOŢI CLUJENII. CĂCI “MUZICA ESTE A TUTURORA”(KODÁLY ZOLTÁN), DAR TREBUIE SĂ O ALEGEM PE CEA MAI BUNĂ.

Postaţi un comentariu