O „dragoste beton” aduce inovația în domeniul construcțiilor
Clădirile secolului XXI țintesc tot mai mult spre nori iar autostrăzi dintre cele mai complexe răsar în cele mai neașteptate locuri (ocolind totuși România) grație ingeniozității arhitecților și a inginerilor dar mai ales, datorită materialelor de construcții tot mai performante și mai rezistente. Și chiar dacă la Cluj nu se ridică zgârie-nori din apele Someșului și nici șosele care se spargă munți, ne putem lăuda cu inovații în domeniul materialelor de constrcții, una dintre acestea fiind realizată de doctoranda Ofelia Corbu, care după un an de muncă în laborator este la un pas să breveteze betonul din deșeuri de sticlă.
Clujeanca Ofelia Corbu are 49 de ani și în 1989 își încheia studiile la Facultatea de Constrcții din cadrul Universtității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). A început o carieră la una dintre marile firme de construcții din oraș, ajungând ulterior șefă de laborator pe partea de producție. Fire hotărâtă să reușească pe toate planurile, Ofelia a acceptat provocarea de a-și începe studiile doctorale, tema fiind betoanele ultra-performante.
Astfel a început drumul spre descoperirea rețetei betonului din deșeuri de sticlă, o inovație în domeniul construcțiilor care acum așteaptă înregistrarea la OSIM, după un an și jumătate de muncă în laboratoarele facultății.
„Am încercat să eliminăm agregatele naturale din compoziția betonului și să le înlocuim cu deșeuri de sticlă concasată și sortată la fel ca și pietrișul natural, pe dimensiunile respectivele. Vedem că albiile răurilor exploatate fac ca aceste ape să îi schimbe cursul și astfel ajungem la ideea de sustenabilitate. S-a studiat comportarea în timp a betonului, l-am suspus la mai multe teste de îngheț și dezgheț și am făcut teste de rezistență la uzură”, spune doctoranda Ofelia Corbu.
Gunoiul altora, material pentru invenție
Sticla folosită în noul compozit provine de la o fabrică de sticlă din Turda, care trimite cercetătoarei materialul pe care nu îl mai reciclează din motive de calitate. Sticla este concasată ulterior și transformată în „ingredient” pentru revoluționarul beton, rețeta completă presupunând și adăugarea unor ingrediente mai speciale ca silicea ultrafină sau aditivii speciali care înlocuiesc într-o mare măsură apa și transformă noul beton într-unul literalmente ultra-performant.
„Petru un beton performant trebuie să alegi materiale speciale. Am obiținut o rezistență foarte mare, de peste 80 mega pascali care se datorează compoziției dense a betonului. Diferențele dintre betonul clasic și acest pornesc de la compoziție. Folosim silicea ultrafină, aditivii performanți, cimentul de rezistență mare care combinate conform rețetei au dat naștere unui beton ultra-performant”, spune cercetătoarea.
Seria de teste în laborator continuă pentru betonul din deșeuri de sticlă, astfel că ieșirea pe piață și implicit utilizarea lui în construcții civile mai are de așteptat. Potențialul invenției a fost însă deja recunoscut, Ofelia Corbu fiind premiată la târguri de inventică din România, Croația și Republica Moldova.
„Se poate utiliza pentru mobilier stradal, pentru pavări. Trebuie doar aplicată tehnica potrivită. Am văzut în străinătate bănci și mese publice realizate în acest fel. Mi s-a propus să facem niște placări pentru un spa. Încă nu s-a construit nimic folosind acest tip de beton. Caracteristicile obținute dau credibilitate acestei inovații și astfel s-ar putea folosi. Dar înainte de a începe trebuie avem toate cercetările puse la punct. Trebuie făcute determinări serioase, teste de îngheț, rezistență și multe altele. Mai este multă muncă de laborator până să îl scoatem pe piață și să obținem brevetul de invenție”, explică Ofelia Corbu.
O dragoste beton
Chiar dacă nu este un doctorand tipic, Ofelia Corbu se felicită astăzi pentru faptul că, în urmă cu mai mulți ani, a ales să iasă în lume și să descoepre cu adevărat tainele domeniului studiat până atunci. AStăzi este cercetător, a scris numeroase articole în reviste de specialitate și a primit o bursă post-doctorală cu care să își continue studiile.
„Betonul este dragostea mea. Fostul meu profesor se întreba dacă sunt îndrăgostită de soțul meu sau de beton. Tot el și-a răspuns: <<E îndrăgostită de beton>>. M-a atras foarte mult acest domeniu pentru că se pot realiza atâtea compozite diferite cu întrebuințări dintre cele mai diverse. Totul depinde de fantezia arhitecților”, mai spune clujeanca.
Înconjurată de medalii obținute pentru rețeta betonului de sticlă, Ofelia îi sfătuiește pe toți studenții să completeze setea de cunoaștere și inteligența cu experiența pe care doar munca propriu-zisă o poate oferi.
„Contează foarte mult să ai experiență. Nu am fost o doctorandă tipică pentru că aveam mulți ani de experiență. Abia am acceptat să mă înscriu pentru că știu că pot face de toate. recomand tuturor studenților să acumuleze experiență în domeniul lor și apoi să înceapă doctoratul. Inteligența, dacă nu e completată de experienți și muncă, nu este suficientă”, încheie Ofelia Corbu.