Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Start-up Cluj”
Start up Nation România, programul guvernamental prin care micile afaceri aflate la început de drum vor putea primi de la stat până la 200.000 de lei, se adresează unor întreprinzători proaspeţi care au asimilat o cultură a conducerii şi a managementului de risc. Numele programului pare inspirat dintr-un bestseller cu acelaşi nume care explică miracolul dezvoltării economice a statului Israel, ţara de pe glob care, în pofida adversităţilor geografice şi istorice şi a lipsei resurselor naturale, are cel mai mare număr de mici companii raportat la numărul locuitorilor. În ce măsură se vor găsi 10.000 de români cu abilităţi antreprenoriale care să facă din programul guvernamental românesc unul de succes vom vedea peste câţiva ani (deocamdată acest program este în intenţie şi doar vânturarea acestei intenţii a condus la ameninţarea cu greva a funcţionarilor fiscali nemulţumiţi că vor lucra suplimentar).
De notat că, raportat la numărul populației, județul Cluj conduce într-un top al celor mai interesați potențial antreprenori care doresc să acceseze programul. Ca o încurajare, să menţionăm că destui clujeni înaintea lor au avut curajul să o ia pe cont propriu şi lecţia lor antreprenorială e un drum de urmat. Sub denumirea „Micile afaceri ale marelui oraş”, Transilvania Reporter iniţiază o campanie de popularizare a ideilor de afaceri puse pe picioare de oameni întreprinzători, curajoşi şi dedicaţi care şi-au urmat pasiunea, instinctul sau sfaturile primite, concretizându-le în modele inovative de bussines pe o piaţă deja aglomerată de idei.
„Dacă ajutorul de stat, cu bune intenții, dar cu lipsă de experiență, e gândit prost, văd viață scurtă startup-ului. E important că un startup să nu primească mai mulți bani decât are nevoie și nici mai repede decât are nevoie. În caz contrar, aceea va fi prima și ultima finanțare primită. Pentru asta programele eficiente de stat lucrează prin investitori sau prin antreprenori pentru a da bani acolo unde trebuie și cât trebuie. Mă gândesc aici la Chile sau UK. Dacă banii vin pe un scor universal, șansele de eșec sunt maxime”, Bogdan Colceriu, co-fondator al Risky Business.
Sumarul ediției:
STUDIU. Clujul atractiv. 250.000 dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca în următorii cinci ani. Peste 15 la sută dintre români s-ar muta la Cluj-Napoca datorită calităţii vieţii, acesta fiind şi cel mai atractiv oraş secundar din România. Potrivit Mediafax, datele rezultă în urma unui studiu realizat de Banca Mondială şi prezentat recent la Cluj, care pune în top şi Timişoara şi Bucureştiul.
DOSAR. Micile afaceri ale marelui oraş
- Camelia Burduja. De la jurnalism la fotografia de familie. Camelia Burduja este în prezent unul dintre cei mai apreciaţi fotografi specializaţi pe fotografia de maternitate, nou născut, copii şi familie din România. Are propriul studio dotat cu sute de accesorii realizate cu grijă pentru detalii atât pentru bebeluşi, cât şi pentru “burtici”. Face deja programări pentru lunile august şi septembrie sau chiar pentru lunile de iarnă, iar telefonul sună încontinuu pentru noi şi noi programări sau confirmări. (Maria Man)
- Radu Nechita: Ajutorul politicianului e să-i lase în pace pe întreprinzători Ai avut o firmă? O mai ai? Ai vrea să înfiinţezi una fie şi pentru că nu mai vrei să ai şefi? Mai gândeşte-te! Întreabă-i şi pe alţii. Nimic nu este atât de uşor cum pare. Profesorul de economie Radu Nechita îţi spune şi de ce. (Marius Avram)
- Inițiativă bună, constant amânată. Programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici şi mijlocii, intitulat ”Start-up Nation România”, este o inițiativă coordonată de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și ar fi trebuit lansată în această lună. Cu toate că intențiile sunt bune, programul a rămas în stadiul de promisiune, din cauza că proiectul a avut numeroase neclarități. În principiu programul „Start-up Nation Romania“ are ca obiectiv înființarea a 10.000 de start-up-uri, la nivel național, prin care s-ar putea crea în jur de 20.000 de locuri de muncă, anual. Bugetul total al proiectului este în 2017 de 1,7 miliarde de lei, iar granturile oferite sunt de 100.000 de lei pentru antreprenorii care creează un loc de muncă şi maximum 200.000 de lei pentru cei care înființează și mențin vreme de trei ani două locuri de muncă. Procedura de implementare se află încă în stadiul de consultare publică. (Patrice Podină)
OPINIE. O întâlnire cu istoria la Cluj. Cu istoria ne întâlnim adesea. Urmele vremurilor de mult apuse le regăsim lângă noi, pe pereţii vechilor case sau palate, pe zidurile cetăților construite mai cu migală în perioadele de glorie sau prosperitate economică sau mai în pripă în perioadele de restriște sau de criză. Din vechile icoane sau de pe frescele înnegrite ale bisericilor deslușim câte ceva din superstițiile, temerile şi modul de manifestare a credinței, vedem epitafurile de pe pietrele funerare sau inscripțiile de pe frontispiciul palatelor aristocratice. (Septimiu Moga)
COMUNITATE. Clujul are cea mai mare pictură murală din România. Clujul se poate mândri cu cea mai mare pictură murală din România după ce lucrarea cunoscuților artiști stradali Kero și Ocu a fost finalizată cu succes, în cadrul evenimentului organizat de platforma Urbannect, în fostul depozit al Prodvinalco, de pe strada Horea nr.33. La începutul lunii mai, cea mai mare pictură murală din București, Listen, creație a artiștilor de la Sweet Damage Crew și care avea o suprafață de peste 350 de metri pătrați, a fost ștearsă în urma încheierii contractului cu proprietarul clădirii. Astfel, Omul Micro Macro Cosmos din Cluj poate fi considerată, începând din 12 mai, cea mai mare pictură murală din România. (Cristina Beligăr)
CULTURĂ. Monştri, comedie, invitaţi speciali şi o secţiune dedicată adulţilor. A început numărătoarea inversă până la debutul celei de-16-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), cel mai amplu eveniment de acest gen din România. Festivalul va avea loc în perioada 2 – 11 iunie, când cinefilii clujeni vor putea urmări 225 de filme venite din 53 de ţări. Peste 1200 de invitaţi români şi străni vor fi prezenţi la proiecţiile, concertele, atelierele, dezbaterile şi lansările de film care vor avea loc în această perioadă. TIFF 2017 se va desfăşura în 15 locaţii ale oraşului, tradiţionale, dar şi neconvenţionale, precum malul Someşului. (Maria Man)
REPORTAJ. Român(IA) de cartea recordurilor. Meșteşugul confecţionării hainelor este considerat o ocupație a femeilor. Purtate de oameni în văzul tuturor, straiele populare atrag atenția prin măiestrie, simbolistică și diversitate. Sunt ”mărci înregistrate” de recunoaștere a membrilor unei comunității și, nu în ultimul rând, mijloace de apreciere a vârstei, sau a stării sociale. Cu mic, cu mare, păstrători ai tradițiilor strămoșești, sau doar îndrăgostiți ai straiului popular, circa 10.000 de oameni au dat culoare micului oraș din județul Bistrița-Năsăud. Cunoscut în istorie ca reședință pentru Districtul Grăniceresc Năsăud sau Al doilea regiment Românesc de Infanterie Grănicerească numărul 17, înființat în anul 1976, orașul Năsăud a intrat în istoria modernă prin încercarea de a intra în Cartea Recordurilor. Și nu cu o ”ispravă”, ci cu două! Prima încercare a fost acea de a reuni cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc și cea mai mare horă românească. (Patrice Podină)
INTERVIU. Oana Mândruţ: În voluntariat ai impresia că-i ajuţi pe alţii, dar te ajuţi pe tine. Poate că aşa a fost să fie, că e doar o întâmplare. Dar poate că e mai mult de atât faptul că iniţialele numelui Oanei Mândruţ sunt OM. Un simplu OM, care, mai ales în ultima vreme, îşi găseşte fericirea şi liniştea interioară în a-i ajuta pe alţii. A început cu voluntariatul încă din facultate, pe la 18-19 ani, dar atunci era şi foarte preocupată de cariera ei. Avea în ea germenii ajutorării aproapelui, însă scânteia care a aprins focul mocnit s-a produs în 2015, pe când era în India. (Marius Avram)
STAREA UNIUNII. Șapte idei esențiale din discursul lui Juncker la București. Joia trecută, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vizitat pentru prima dată România, în această calitate. El a ținut un discurs în fața Parlamentului, în care a transmis un mesaj de susținere pentru reformele din România și a încercat să risipească din temerile legate de oficializarea unei Europe cu mai multe viteze. Redăm în continuare o selecția a câtorva dintre ideile principale ale oficialului de la Bruxelles. (Bogdan Stanciu)
DOCUMENTAR. Cele mai celebre muzee ale lumii, de ziua lor. Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită în fiecare an pe 18 mai, iar toate aceste instituţii, mari sau mici, indiferent de profil, din orice parte a lumii, sunt invitate să o sărbătorească. (Mădălina Kadar)
SPORT. După 21 de ani Cristescu își înfruntă trecutul. U-BT Cluj vs Steaua București este afișul finalei sezonului 2016/2017 în Liga Națională de Baschet Masculin. Două dintre echipele cu cea mai bogată istorie și tradiție baschetbalistică își vor disputa trofeul de campioană, într-o serie de meciuri care se dispută după regula ”cel mai bun din cinci partide”. Înfruntarea este o reeditare a finalei din 1996 când clujenii s-au impus în fața bucureștenilor și cucereau al treilea titlu din istorie. Acel an a fost ultimul în care Steaua București a mai reușit să dispute o finală națională. Și tot după 21 de ani președintele clubului U-BT, Mircea Cristescu, își va înfrunta echipa la care a crescut și s-a format ca și baschetbalist. (Patrice Podină)