Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Revolta elevilor mocnește în statut”

Ministerul Educaţiei a îngheţat, la început de an şcolar, orice proiect de schimbare ale curiculei şi  planului cadru din învăţământul preuniversitar acordând profesorilor şi elevilor liniştea derivată dintr-un model de educaţie inerţial. În schimb, în absenţa unei reforme care să înlesnească accesul elevilor la metode contemporane de predare şi alcătuire a materiilor, ministerul a socotit util să reglementeze drepturile elevilor în raport cu dascălii. Potrivit noului statut al elevilor aprobat zilele trecute, aceştia   sunt autorizaţi să-i evalueze pe profesori, să-i conteste verbal, în scris sau, după caz, la mitinguri în curtea şcolii.

Noul statut îi încântă pe reprezentanţii din Consiliul Elevilor. Ei l-au formulat şi au făcut presiuni să fie adoptat. Iritaţi sunt dascălii, fie şi din considerentul, spun ei, că modernizarea şcolii româneşti ar trebui iniţiată având în vedere dreptul principal al elevului de a învăţa şi nu cel secundar de a evalua şi protesta.

Un profesor din Cluj proaspăt decorat de preşedintele Iohannis cu „Ordinul pentru Învăţământ” afirmă deschis că ministerul promovează un populism ieftin vrând să lase astfel impresia că e dedicat ideii că şcoala e a elevilor. El spune că miniştrii Educaţiei au pierdut contactul cu realitatea şcolii, nu îi cunosc problemele reale şi sunt ineficienţi în a promova noutăţi cu adevărat benefice învăţământului preuniversitar.

Reflectând la planul cadru din învăţământul gimnazial, fostului ministru clujean Mircea Miclea i-a venit în minte o vorbă a lui Creangă despre şcoala copilăriei sale: meşteşug de tâmpenie. Comentând ultimele reglementări introduse în relaţia elev-profesor prin statut, fostul secretar de stat din minister, şi el clujean, Constantin Corega, s-a limitat să remarce: putea să lipsească.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE.  Apele Române explică de ce e atât de murdar Someşul şi cum va fi curăţat. Someşul Mic arată din ce în ce mai rău în ultima perioadă fiind năpădit de gunoaie, dar şi de varii specii de macrofite acvatice, iar malurile acestuia au devenit adevărate refugii de şobolani, întrucât aceştia găsesc surse de hrană în apropiere. Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa explică de ce este râul care tranzitează Clujul atât de murdar şi ce măsuri vor fi luate în următoarea perioadă. (Maria Man)

Atenţie la albine! Dar şi la trântori. Specialişti din toată lumea la Conferinţa Europeană de Apidologie. Sute de specialişti din peste 40 de ţări sunt prezenţi la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, la o conferinţă dedicată cercetării albinelor şi a produselor acestora – Conferinţa Europeană de Apidologie, organizată sub patronajul Asociaţiei Europene pentru Cercetarea Albinelor (EurBee). (Marius Avram)

DOSAR: Toamna vrajbei din școli

  • Lariu Filip, Președintele CJE Cluj: „Unii profesori nu sunt încântați de ideea de protest sau de feedback”. Începând cu acest an școlar, elevii din învățământul de stat, particular sau confesional din România vor beneficia de un nou statut. Ideea de implementare a statutului există de câțiva ani, iar în ultimele șapte luni, Consiliul Național al Elevilor a făcut presiuni pentru ca documentul, care prevede atât drepturile, cât și obligațiile acestora, să fie aprobat de către Ministerul Educației, lucru care s-a întâmplat de curând. Ce noutăți aduce acest statut, cum este văzut acesta de către elevi, cu ce scop a fost creat, dar și de ce este important faptul că a fost adoptat, aflăm în continuare de la Lariu Filip, președintele Consiliului Județean al Elevilor din Cluj. (Maria Man)
  • Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al MENCS: „Nu trebuie să ne gândim la o dispută între elevi şi profesori”. Statutul Elevului a fost aprobat după şapte luni în care Consiliul Naţional al Elevilor a făcut presiuni pentru ca acesta să intre în vigoare odată cu începerea noului an şcolar. Cu toate că elevii au precizat că nu au fost aprobate chiar toate articolele propuse de ei purtătorul de cuvânt al Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mirabela Amarandei, susţine că nu a fost vorba de neacceptarea unor puncte din statut, ci de agreerea unui conţinut optim în ceea ce priveşte acest document. (Maria Man)
  • Constantin Corega, directorul Colegiului Național „Emil Racoviță”: „Cred că statutul acesta supra-reglementează. Nu poți reglementa toate aspectele vieții”. Mulți profesorii și-au rupt din vacanță și s-au inflamat imediat după ce vestea oficializării statului elevului a fost făcută publică. De cealaltă parte, elevii văd acest document ca pe o victorie asupra sistemului, însă adevărul pare a fi undeva la mijloc. (Radu Hângănuț)
  • Iulian Cristache, preşedintele FNAP- IP: „Temerile părinţilor s-au dovedit nejustificate”. Transilvania Reporter a aflat de la Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar ce părere au părinţii despre Statutul Elevului, cu ce puncte nu au fost de acord aceştia, dar şi ce părere au reprezentanţii părinţilor vizavi de adoptarea, în viitor, a unui statut al profesorului. (Maria Man)
  • Peste 100 de şcoli din judeţ nu autorizaţie pentru că nu au apă. Din nou. Mai sunt câteva zile până la începerea anului şcolar, care în cele 670 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Cluj vine cu aceleaşi probleme cu care ne-am obişnuit de ani de zile. 106 de şcoli, dintre care 100 din mediul rural, nu au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare, majoritatea din cauză că nu au apă potabilă sau apă curentă în clădirile în care învaţă elevii. (Claudia Romitan)
  • Mircea Bertea, profesor din Cluj, decorat la Cotroceni: „Școala românească îi dresează pe copii, nu îi educă”. A intrat în învățământ în anul 1979 și în prezent este director al Colegiului Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca şi profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Studii Europene. A acumulat o vastă experiență în domeniul didactic şi în managementul educaţional în calitate de profesor în învățământul preuniversitar, director, inspector şcolar, membru în organismele de specialitate ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi ale Ministerului Educației, precum şi în comisiile naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor şi concursurilor școlare. (Cristina Beligăr)
  • Școala declarată teroristă de statul turc nu se închide. „Vrem să fim aici în pace, vrem copii pregătiți pentru viitor cu o minte deschisă”. Problemele politice din Turcia au avut ca urmare imediată o încercare eșuată de lovitură de stat, situație care a declanșat un val de represalii asupra tuturor celor suspectați de către actuala putere a lui Recep Tayyip Erdoğan că ar fi avut legătură cu puciul. Pe parcursul aplicării acestui val de epurări, mii de persoane au fost lăsate fără locuri de muncă, iar unele au ajuns în închisoare. Presa liberă a dispărut aproape în totalitate din statul turc, iar alte categorii sociale precum medicii, economiștii sau profesorii au avut și ele de suferit de pe urma acestor măsuri luate de actuala putere. (Radu Hângănuț)

CULTURĂ. Premieră la Fabrica de Pensule: Despre iubire și formele ei în 2016, sau regăsirea sexualității. Linia de producție se redeschide sâmbătă, 3 septembrie, la Fabrica de Pensule, cu o nouă premieră, de data aceasta un spectacol despre iubirea din 2016, dar și despre lipsa ei, un spectacol sensibil care provoacă senzații la care nu te aștepți, un spectacol care în cuvintele autorilor lui pune pe tapet și fără pudoare sexualitatea și regăsirea plăcerii sexuale chestionând în ce măsură societatea și familia instalează în fiecare dintre noi tipare de care cu greu ne putem desprinde. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Au dat aripi imaginației și au prins viteză în Parcul Colina din Cluj. Cea de-a doua ediție a Red Bull Soapbox Race din România s-a oprit sâmbătă, 3 septembrie, în Parcul Colina din cartierul Mănăștur unde timp de mai bine de cinci ore peste 40 de echipe au luat startul în cea mai trăsnită cursă pe patru (sau mai puține) roți organizată până în prezent la Cluj. Concurenții, majoritatea din Cluj-Napoca dar și din Sibiu, Brașov, Hunedoara, Bistrița, București sau Suceava au încercat să respecte toate condițiile pentru a nu fi descalificați pe traseu și să ajungă la linia de sosire…întregi. (Cristina Beligăr)

IDEI DE AFACERI. Tehnologie de ultimă generație la Cluj: A fost deschis primul club de realitate virtuală din România. Experiența de a vedea o migrație subacvatică pe marginea unei bariere de corali magnifice, cea de a te eschiva de lasere, rachete și alte arme ale viitorului, sau de a te afla la volanul unei super mașini au devenit „posibile” într-o realitate care până astăzi nu doar părea, dar era total inaccesibilă celor mai mulți dintre noi. (Cristina Beligăr)

CĂLĂTORII. Split, dragoste la prima vedere. Despre Croaţia se spun poveşti şi povestiri fascinante, astfel că, să-ţi petreci un concediu, sau măcar o vacanţă, cât de mică pe coasta Dalmată, devine un obiectiv pentru cei atraşi de mare şi istorie. Split este un oraş de poveste şi de povestit, de care te îndrăgosteşti iremediabil. O piaţetă dominată de pietre antice, pe care timpul şi-a lăsat o amprentă evidentă, terase pentru toată lumea şi toate gusturile, aleile înguste, ca un labirint şi subteranele vechiului palat al lui Diocleţian, totul respiră a istorie. Adăugăm plajele micuţe, neaglomerate şi apa limpede a mării Adriatice pentru a creiona un peisaj luxuriant, dar pe care ţi-l poţi permite. (Patrice Podină)

DOCUMENTAR. 11 septembrie: 15 ani mai târziu. Atentatele de la 11 septembrie 2001 au şocat şi au schimbat întreaga lume, au schimbat abordarea şi politica internaţională în materie de securitate, au schimbat modul nostru de viaţă şi de circulaţie în lume, putem spune că au schimbat chiar istoria lumii. Au trecut 15 ani, iar atacurile care atunci ne-au şocat s-au repetat, la scară mai mică, în Europa. Alte sute de oameni au murit, loviţi fiind la ei acasă de răzbunarea organizaţiilor teroriste. Pe lângă ei, mii de oameni au murit şi încă mai mor în Irak şi Afganistan, acolo unde trupele americane au fost trimise să facă „ordine” şi să scape lumea de terorişti, după atacurile împotriva Americii. (Mădălina Kadar)

SPORT. „Garda de onoare”, nu moare, şi nu se predă. Din cele mai vechi timpuri au rămas în istorie replici ale unor lideri care au avut un efect de mobilizare, care au coincis cu victorii despre care s-au scris ode, cărţi. Un exemplu în acest sens este: „Garda moare, dar nu se predă!”. Aceste cuvinte memorabile ar fi aparținut, potrivit consemnărilor istorice, generalului Pierre Cambronne, șeful Gărzii lui Napoleon Bonaparte, și ar fi fost rostite în timpul bătăliei de la Waterloo, când francezilor, înconjurați, li s-a cerut să capituleze. Expresia a rămas un simbol al luptei eroice, până la moarte a francezilor din Gardă, care au reușit să-l salveze pe împărat scoțându-l din încercuire. La 191 de ani distanţă, „U” Cluj îşi reîntregeşte „Vechea gardă”. Alexandru Păcurar, Gabriel Giurgiu şi Octavian Abrudan s-au întors la clubul la care au făcut primii paşi în fotbal. O „reunire” simbolică, un semn că tradiţia trebuie să meargă mai departe. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu