Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Noul Cluj stă în chirie

Clujul a ajuns să fie considerat cel mai scump oraș din țară în domeniul imobiliar. Scump în privința pieței vânzărilor, dar și a chiriilor. În ultima perioadă a anului 2016 prețurile chiriilor au crescut şi mai mult. Motivul principal este numărul studenților care a crescut anul acesta la o medie de 80.000. Astfel, cererea de apartamente de închiriat a crescut, iar numărul ofertelor din piață nefiind suficiente, s-a ajuns la această creștere a prețurilor la chirii. Dar nu e de neglijat nici numărul mare de angajați în domeniul IT unde salariile sunt relativ bune, iar tinerii care lucrează în acest domeniu de regulă nu au o locuință proprie. Festivalurile de pe tot parcursul anului au contribuit și ele la creșterea prețului la chirii, clujenii fiind tentați să profite de cererea foarte mare din timpul evenimentelor.

Recent, guvernul a pregătit un pachet de măsuri sociale care să îmbunătățească locuirea în România. Este vorba de acordarea unor vouchere care să sprijine tinerii chiriași sau pensionarii care nu au bani să-și plătescă întreținerea apartamentelor. Despre acest tip de măsuri sociologii spun că sunt bine venite pentru că ele vor stimula piața și vor contribui la creșterea fondului de locuire.

ACTUALITATE. Bună Ziua, haos urbanistic! La câteva zile după ce Transilvania Reporter a relatat cazul unei contrucții „cu cântec”, şi anume ansamblul Bella Vista, caz semnalat de locuitorii din cartierul Bonjour Residence, care s-au trezit cu grădinile pe jumătate surpate după ce constructorii din vecini au săpat fundaţiile până în gardul proprietăţii lor, clujenii din zonă sunt din nou nemulțumiți de un alt proiect. În cartierul Bună Ziua, în zona centrului comercial Lidl se pare că va „răsări” un nou ansamblu rezidențial. (Maria Man, Claudia Romitan)

DOSAR. Un scump de oraş

Georgiana Ghirca, RE/MAX Concept: „La Cluj, investițiile în apartamente ușor închiriabile au devenit un trend”. Georgiana Ghirca de la RE/MAX Concept a explicat pentru Transilvania Reporter modul în care a evoluat în ultima perioadă piața imobiliară din Cluj-Napoca și care sunt cele mai căutate cartiere clujene de către chiriași sau eventualii cumpărători. (Maria Man)

Indicele imobiliare.ro: Apartamentele vechi din Cluj, cele mai scumpe din țarăUn indicator rezonabil al pieței imobiliare din România este indicele calculat lunar de portalul imobiliare.ro. Acest indice reprezintă o medie a preţului solicitat, exprimat în euro pe metru pătrat util pentru apartamentele de vânzare situate în blocuri de apartamente, cu destinaţie rezidenţială, pe baza anunţurilor publicate pe www.imobiliare.ro de către agenţiile imobiliare şi proprietari. (Bogdan Stanciu)

Cumpăr apartament cu chiriași. Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară când vine vorba de prețul apartamentelor. În momentul de față, potrivit indicelui imobiliare.ro, este cea mai scumpă piață rezidențială din România. Un fenomen aparte pe piața imobiliară din Cluj-Napoca îl reprezintă apetitul cumpărătorilor înspre achiziția de apartamente ”ca investiție”. Foate mulți dintre potențialii cumpărători de apartamente în oraş, fac această investiție pentru viitor. Prin urmare, apartamentele cele mai ”vânate” sunt cele care au deja chiriași. (Patrice Podină)

Căutătorii de chirii. Până să ajungi student cu acte în regulă ai fi tentat să crezi că marile provocări ale noii vieți țin în primul rând de capacitatea de a rezista tentațiilor vieții de noapte, de examenele din sesiune sau de ideea de a cunoaște oameni noi. Nu mult durează până când cei mai mulți dintre studenți descoperă că a găsi o chirie este de fapt una dintre cele mai mari probe ale vieții lor. Care zonă este mai bună, ce cartier este mai ieftin, de unde ai cele mai bune legături cu transportul în comun, cât de departe sau aproape este viitoarea chirie de zonele „vii” ale orașului, ce stradă este mai liniștită în timpul nopții și nu în ultimul rând unde sunt prețurile cele mai bune sunt doar câteva dintre dilmele cu care tinerii din provincie se luptă imediat după înscrierea la facultate. Pentur cei mai mulți, lupta durează zile întregi și se încheie cu compromisuri, de cele mai multe ori de ordin financiar. (Radu Hângănuţ)

Vasile Maxim, „primarul” din Mănăștur: „Legea nu se respectă. Ca asociație avem o mulțime de probleme”. Vasile Maxim este președintele unei asociații de proprietari din cartierul clujean Mănăștur și în prezent are în administrare peste 500 de apartamente din trei blocuri de locuințe din zonă. Astfel, domnul Maxim este un soi de primar al zonei, și ca orice primar are și probleme pe măsura numărului mare de oameni de a căror soartă se îngrijește. Pe de-o parte, proprietarii au datorii și probleme cu băncile, în timp ce chiriașii nu au de fiecare data contracte cu gazdele lor, astfel că în curând Vasile Maxim ar putea avea probleme și cu ANAF-ul. (Radu Hângănuţ)

Vicepremierul Vasile Dîncu propune vouchere pentru locuire. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Vasile Dîncu, a spus că se analizează posibilitatea acordării unor “vouchere pentru locuire”, în anumite cazuri sociale, dar şi pentru acoperirea chiriei de către tineri angajaţi. (Marius Avram)

CULTURĂ. Artistul Manuel Pelmuș, la Temps d’Images: Despre curajul de a-i da glas „cumințeniei pământului”. O „cumințenie a pământului” altfel decât cea imaginată de Constantin Brâncuși, într-o cameră neagră, în întuneric, prezentă și absentă în același timp, vocală și intrată în posesia propriului corp și a propriei existențe a putut fi vizitată la Muzeul de Artă din Cluj la sfârșitul săptămânii trecute, ca parte a unei acțiuni continue propuse de artistul Manuel Pelmuș. (Cristina Beligăr)

De la actorie, la regie și durerea de a fi femeieȘase povești legate între ele despre durerea de a fi femeie, reunite într-un spectacol prezentat în vremuri „tulburi” pentru România, într-o perioadă în care femeile par să își piardă tot mai mult din identitate, unde o dată la patru ore o femeie este violată, unde lipsește educația sexuală, iar avortul este considerat mijloc de contracepție. „Nu este un spectacol despre victimizarea femeii și în nici un caz un spectacol feminist. Ce am încercat să facem a fost să identificăm viciile din modul de gândire a societății românești”, atrage atenția regizorul spectacolului „Pena”, Adina Lazăr.(Cristina Beligăr)

COMUNITATE. Institutul Inimii, la 25 de ani de la prima operaţie pe cord deschis: Tic-tac-ul unor inimi, pentru inimile celorlalţi. Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” este la ceas aniversar. Şi, la fel ca secundele unui ceas, inima lui a bătut, de 25 de ani încoace, pentru inimile celor care i-au trecut pragul. Pe 18 noiembrie, Institutul Inimii aniversează 25 de ani de la prima operaţie pe cord deschis care a avut loc la Cluj şi, ca o coincidenţă a sorţii, tot pe 18 noiembrie, unitatea medicală şi managerul său, chirurgul Adrian Molnar, organizează a treia ediţie a Balului Caritabil pentru Institutul Inimii. (Marius Avram)

SPORT. Florin Bercean vrea șefia Federației Române de Judo. Fostul sportiv, antrenorul de astăzi Florin Bercean, e responsabil pentru cele mai mari realizări ale judo-ului românesc. Florin Bercean este un veritabil șlefuitor de talente, iar performanţele obţinute de către sportivii săi în ultimii ani (mai puțin la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro), dovedesc calitățile lui didactice. De la Simona Richter, care în 2000 cucerea medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, la aurul Alinei Dumitru de la Beijing 2008 şi cele două medalii de argint de la Londra (Alina Dumitru și Corina Căprioriu), sunt doar câteva exemple. În cei aproape 20 de ani de când coordonează Centrul Olimpic Feminin de judo, Florin Bercean le-a trăit pe toate. Sub privirea lui aspră s-au dat mii de lupte. Acum, antrenorul clujean duce propria-i luptă cu oficialii Federației Române de Judo (FRJ). Clujeanul a mărturisit că va candida la șefia FRJ și răspunde acuzațiilor aduse de fostul secretar general al FRJ, Alexandru Bălgrădean. (Patrice Podină)

CĂLĂTORII. Pe urmele Transilvaniei, la HofburgO vizită la palatul imperial Hofburg de la Viena este și o lecție de istorie a Transilvaniei. Provincia de la marginea estică a imperiului este o prezenţă mai discretă în conglomeratul de muzee şi monumente din inima Vienei, decât, să zicem, Boemia sau Galiţia, dar este acolo, fără doar şi poate. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Merele care au marcat istoria lumii. Mărul este unul dintre cele mai populare fructe şi un simbol puternic, prezent în multe legende sau în expresii uzuale. De la mărul Evei până la mărul lui Steve Jobs, istoria lumii a fost marcată de alte câteva astfel de simboluri, definitorii pentru o epocă sau un domeniu. Una dintre legendele ce are în centru acest fruct s-ar fi petrecut exact în urmă cu 709 ani, pe 18 noiembrie 1307. (Mădălina Kadar)

Distribuie:

Postaţi un comentariu