Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Guvernul îşi schimbă premierul, dar miniştrii ba”

Nici nu s-a răcit bine tuşul pe certificatul de deces al Guvernului Grindeanu, că un noul Cabinet Tudose este gata să intre în pită, după ce a trecut într-un timp record peste toate hopurile. Pe 21 iunie, miercuri, era adoptată moţiunea de cenzură a PSD+ALDE împotriva Guvernului Grindeanu, în aceeaşi zi a fost publicată în Monitorul Oficial şi tot în aceeaşi zi, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că pe 26, luni, vor avea loc consultări cu partidele politice pentru desemnarea noului premier.

Consultările au început pe 26 iunie, la ora 15,00, şi s-au încheiat în aceeaşi zi şi, tot în aceeaşi zi, Iohannis anunţa că-l desemnează premier pe Mihai Tudose, propunerea PSD+ALDE. A mai trecut doar o zi şi, iată, de ieri, după mai multe consultări şi şedinţe în PSD, noul guvern este gata, cu toate propunerile de miniştri, să intre în votul parlamentului şi apoi -presupunând că votul deputaţilor şi senatorilor e doar o formalitate, ţinând cont de majoritatea PSD+ALDE- să depună jurământul şi să primească învestirea de la şeful statului. Astfel, Mihai Tudose ar urma să devină al 23-lea premier de după 1989, dacă luăm în calcul şi cele şapte mandate de premier interimar care au existat, Sorin Grindeanu, al 22-lea premier, rămâne cu unul dintre cele mai scurte mandate în fruntea Executivului, de nici şase luni, după cel mai scurt, de nici trei luni, deţinut de Răzvan Ungureanu.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Lucian Nastasă Kovacs: Schimbările dese de guvern arată de ce România încă nu are un proiect de ţară.

Rep: Avem un nou premier desemnat şi un nou guvern propus, la propunerea PSD, partid care şi-a dat jos propriul guvern. S-a mai întâmplat asta în istorie, ca un partid să-şi schimbe propriul guvern?

LNK: Confirm ca istoric faptul că nici un partid de guvernământ nu şi-a dat jos propriul guvern. N-avem toate detaliile în ceea ce priveşte cauzele dărâmării Guvernului Grindeanu, dar în mod cert au fost neînţelegeri la vârful puterii, probabil în ce priveşte clientela politică a unuia sau altuia sau dorinţa de dominare a lui Dragnea.  (Marius Avram)

POLITICĂ. Liviu Dragnea: Atitudinea preşedintelui Iohannis a fost corectă.Toate declaraţiile preşedintelui şi atitudinea de la începutul crizei au fost corecte din punct de vedere constituţional, a declarat marţi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, înaintea unei întâlniri cu liderii de organizaţii la Vila Lac 1. „Mi-a plăcut, nu pot să spun că m-a surprins (n.r. atitudinea preşedintelui de luni seara), pentru că toate declaraţiile preşedintelui şi atitudinea de la începutul crizei au fost foarte corecte constituţional”, a afirmat Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că îl desemnează pe social-democratul Mihai Tudose ca prim-ministru.

DOSAR.

  • Birocrația amână redeschidere Ștrandului Municipal. În Cluj-Napoca și-n împrejurimi găsim cel puțin opt ștranduri, sau locații care oferă între metodele de destindere și posibilitatea îmbăierii. Unele dintre ștanduri s-au modernizat, altele funcționează în același decor de ani de zile. Cum posibilitățile clujenilor de a tria nu prea există, e bine și așa. O poveste aparte este cea a Ștrandului Municipal. Amplasat în centrul Clujului, Ștrandul Municipal stă fără niciun folos de mai bine de un deceniu. În ultimii ani proprietarii terenului și mai mulți dezvoltatori imobiliari au tot încercat să construiască zgârie nori, sau hoteluri, însă, primarul Emil Boc si consilierii locali au refuzat categoric orice colaborare pentru aviz de construcție pentru alta utilitate decât cea de ștrand. În cele din urmă un investitor privat a decis să închirieze terenul în suprafață de peste 12.000 de metri pătrați, să-l curețe, să-l reabiliteze și să-l transforme în cel mai mare loc de relaxare din Cluj. Redeschiderea era programată la data de 1 iunie, însă, birocrația a amânat evenimentul pentru începutul lunii iulie. Nici acest termen nu va fi respectat. (Patrice Podină)
  • Ștrandul Sun și piscina olimpică, pregătite pentru vară. Pe perioada de vară, când clujenii sunt împinși de la spate de căldură spre orice zonă de bălăceală din oraș, Centrul de Natație al UTCN își deschide programul cu publicul la bazinul exterior. Acesta este un bazin olimpic, cu zece culoare. Programul bazinului închis este zilnic, de la ora 15 la ora 20, în timp ce bazinul exterior are program de la șase dimineața la opt seara. (Radu Hângănuț)
  • Băile Sărate Cojocna, locul în care modernul și sălbaticul își dau mâna.Vara și-a intrat în drepturi, astfel că întrebarea „Unde fugim de caniculă?” e în mintea sau pe buzele tot mai multor clujeni, mai ales în weekend. Clujul are, cel puțin deocamdată, doar câteva variante. Ștrandul Clujana, Complexul de Nataţie al Universităţii Tehnice sau Ștrandul Grigorescu, plus câteva alternative acoperite. Pentru cei mai puțini pretențioși care doresc un bronz sigur și rapid, un bronz „urban”, aproape de casă,  plaja Grigorescu poate fi o alternativă. Dar aceasta nu include și „bălăceala” atât de dorită în această perioadă. Vă propunem astăzi o locație situată la 25 de kilometri de aglomerația orașului, o locație „sărată” care oferă posibilitatea de a petrecere o zi relaxantă, o locație care are în dotare două bazine numai bune pentru cei care doresc să înoate în voie, soare pentru cei care iubesc „băile” de acest fel, „plaje ca la mare”, iarbă verde și umbră naturală pentru cei care doresc să se refugieze în orele amiezei într-un loc ferit de razele puternice ale soarelui și un restaurant cu terasă, unde mirosul micilor și a cârnăciorilor acaprează întreaga zonă. (Maria Man)
  • Plaja Grigorescu, o alternativă pentru clujenii fără fițe. Malul Someșului reprezintă un punct  de atracție pentru clujeni, fie că vorbim despre o plimbare în natură, departe de griul urban, o plimbare cu bicicleta, rolele sau trotineta sau o alternativă la plajele „clasice” din incinta ștrandurilor din oraș. Încă din primăvară, de când încolțește iarba, această zonă este extrem de frecventată, iar acum, în plin sezon estival, cu atât mai mult. Din 2007, pe malul Someșului a fost amenajată o plajă cu nisip, cunoscută drept Plaja Grigorescu. Investiția inițială a costat trei milioane de lei. Plaja a fost amenajată la inițiativa muncipalității, cu ajutorul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa. (Maria Man)

SĂNĂTATE. Spitalul modern centrează toate resursele pe nevoile individuale ale fiecărui pacient. Transilvania Reporter demarează, în parteneriat cu Polaris Medical, un proiect jurnalistic menit să ajute pacienţii să aibă acces la informaţii certificate medical despre starea de sănătate, simptome, tratament şi evoluţie a bolii. Această campanie de educaţie medicală este parte din misiunea socială asumată de Polaris Medical, spital animat de filosofia că orice pacient trebuie să fie în stare să preia în parte controlul asupra bolii. Mai multe despre această unitate medicală privată de excepţie, amplasată în mijlocul naturii în vecinătatea Clujului aflăm dintr-o discuţie cu Cristina Petruţ, Director Comercial la Polaris Medical.

Educaţia financiară la BNR Cluj. La Cluj, în cadrul proiectelor educaţionale ale Băncii Naţionale a României sub egida „Să vorbim despre bani şi bănci” şi „Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti” au participat, în anul şcolar care tocmai s-a încheiat, aproape 3500 de elevi, studenţi şi cadre didactice. Aproape o mie de persoane au avut ocazia să viziteze expoziţia itinerantă „Leul Românesc”, deschisă din ianuarie până la finele lunii martie 2017.

CULTURĂ. „Traviata” și „Zorba” pentru toți: Opera din Cluj încheie stagiunea cu două spectacole în aer liber. Două dintre cele mai bune spectacole ale Operei Naționale din Cluj vor fi montate în aer liber în acest sfârșit de săptămână, marcând, astfel, la final de stagiune, o nouă ediție a programului Opera Aperta prin care Opera clujeană încearcă să atragă noi segmente de public. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Normalitate, într-o locație „exotică”. Jazz in the Park a ajuns la Pata Rât. Marți, 27 iunie, Piața Cipariu. Autobuzul – cursă specială – e punctual. Și plin până la refuz. La 19:30 se închid ușile. Destinația? Pata Rât! Atmosfera e sufocantă. Sunt poate 100 de suflete în autobuzul alb, pus la dispoziție în mod gratuit de către organizatori. Șoferul deschide ușile la semafor, să ne răcorească puțin în lipsa aerului condiționat. În jurul meu se vorbește germană, engleză și română. În fața mea, un japonez își soarbe iubita româncă din priviri și o sărută cu foc, când prinde momentul. „Facem o oră până acolo, deci în jur de 20:30 vom ajunge”, îi spune o tânără colegei sale. E clar că nu a fost niciodată la Pata Rât. Călătoria durează undeva la 20 de minute. (Maria Man)

REPORTAJ. Criț-Bunești-Viscri, pe bicicletă: Descoperind colinele Transilvaniei. O zi, două biciclete, rucsaci cu strictul necesar și o informare fugară cu privire la destinația noastră: unul dintre traseele de bicicletă din zona Brașov, mai exact din reţeaua de trasee Transilvaia Bike Trails Network (TBTN ) administrată de Fundaţia ADEPT. Citisem pe mai multe site-uri și bloguri despre aceste trasee de pe raza satelor săsești din regiune, pe o distanță de aproximativ 100 de kilometri, despre efortul unor oameni pentru a le amenaja și plecasem cu gândul de a parcurge cât putem din ele într-o singură zi. Desigur, înainte de plecare, nu am luat în considerare că vom fi furate de frumusețea peisajului și de acea zonă și că o singură zi nu este suficientă pentru a ne bucura pe deplin de experiență. Atât cât a fost, însă, putem să spunem că a meritat fiecare kilometru și fiecare strop de ploaie pe care l-am „încasat” în timpul furtunii deloc prietenoase care ne-a prins pe traseu. (Cristina Beligăr)

MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAȘ. Râșca, raiul zmeurei: Apuseni Fruct, sau cum un hobby se transformă în afacere profitabilă. La 40 kilometri distanță de Cluj, în satul Râșca, sat renumit pentru cartofii de bună calitate cultivați de agricultori din generație, în generație, pe terenurile din zonă, un alt tip de cultură a început să câștige tot mai mult teren. (Cristina Beligăr)

STAREA UNIUNII. Planul Juncker, pentru toți. La începutul mandatului de președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a anunțat un plan de stimulare a creșterii economice într-o Uniune Europeană care își trăgea sufletul după o criză fără precedent. Deși a primit un nume simplisim – date fiind extravaganțele limbii de lemn de la Bruxelles – Planul de Investiții pentru Europa a fost rebotezat de analiști și jurnaliști și mai simplu: „Planul Juncker”. Programul economic a fost lansat oficial în iulie 2015 și, la doi ani de la implementare, începe să dea roade, chiar și în România, o țară notorie pentru întârzierea cu care răspunde la stimulii financiari de la Bruxelles. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Daniel Day-Lewis: patru decenii în lumea filmului. Actorul britanic Daniel Day-Lewis a surprins pe toată lumea, de la fanii obişnuiţi până la colegii de la Hollywood, anunţând că doreşte să pună punct carierei de actor – care nu a fost deloc una oarecare. Starul nu şi-a motivat decizia, doar a transmis prin intermediul revistei Variety şi a reprezentantului său că este vorba de o hotărâre personală. „Daniel Day-Lewis nu va mai lucra ca actor. El le este profund recunoscător tuturor colaboratorilor săi şi publicului care l-au susţinut de-a lungul atâtor ani. Aceasta este o decizie personală şi nu vor mai exista alte comentarii pe marginea acestui subiect“, a explicat purtătorul de cuvânt. (Mădălina Kadar)

SPORT. Perfecțiunea există și s-a desăvârșit la Cluj. Cei mai mari sportivi ai lumii susțin la unison că este fantastic de greu să ajungi în fruntea topurilor mondiale, dar este și mai greu să te menții în frunte. La sfârșitul săptămânii trecute Anca Bucur a demonstrat că, deși pare incredibil, perfecțiunea există. Sportiva născută la Târgu Mureș, care și-a șlefuit cariera la Cluj-Napoca, a devenit ”Miss Fitness Universe” pentru a cincea oară, depășind astfel, performanța Vandei Hădărean, fosta vicecampioană olimpică de la Barcelona (gimnastică artistică), care a dominat întrecerile mondiale de fitness între 2008 și 2011. Cu patru titluri mondiale câștigate deja, pentru Anca Bucur al cincilea a venit oarecum de la sine, sportiva fiind încă de la începutul întrecerii cotată cu șanse mari pentru câștigarea marelui trofeu. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu