Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Furtuna scumpirii chiriilor a izbit Clujul”

O convorbire surprinsă în autobuzul cu numărul 35 scoate în evidenţă creşterea exagerată a costului chiriilor în Cluj-Napoca şi consecinţele sociale ale acesteia. O tânără îi relatează mamei, prin telefon, cât de greu îi este să găsească un apartament de închiriat şi cât sunt acestea de scumpe. Dragă mamă, îi spune ea, atât de mari sunt preţurile la chirii încât noi muncim aici ca să spunem că locuim în Cluj. Pentru altceva nu mai avem bani.

Potrivit analiştilor imobiliari, Clujul este cel mai scump oraş în ceea ce priveşte închirierile. Dacă ne raportăm la un apartament de  două camere, 50 mp, finisaje medii-moderne situația în cartiere este următoarea: Andrei Mureșanu – 500 euro, Bună Ziua – 400 euro, Centru – 500 euro, Gheorgheni – 425 euro, Mărăști – 425 euro, Grigorescu – 400 euro, Plopilor – 425 euro, Mănăștur – 400 euro, Zorilor – 500 euro.

Creşterile sunt şi cu 30 la sută faţă de anul trecut. Ce anume motivează această creştere? Salariile tot mai bune, migraţia din judeţele învecinate şi nu numai, presiunea studenţilor, toate acestea combinate cu limitarea administrativă a oraşului, o consecinţă a absenţei unor politici publice de dezvoltare a noi zone de locuit. Specialiştii avertizează că fără o intervenţie de reglementare din partea administraţiei care să o tempereze, cum se întâmplă în multe oraşe europene, piaţa chiriilor din Cluj se va duce tot mai sus. Preţul aberant al locuirii în oraş va genera o stratificare economică şi socială ce va sufoca diversitatea care astăzi dă atractivitate oraşului. În loc ca diverse categorii de persoane să contribuie la cultura şi economia locului, Clujul va fi tot mai stratificat, neinteresant, snob. Aşa sună predicţia amară a sociologului Norbert Petrovici, o voce modernă, dar neputincioasă, în comisia  de amenajarea teritoriului și urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. „Am avut balcon și nu mai am. Sunt șocată”. Când locuiești la etajul trei al unui bloc aflat încă în garanție, să rămâi fără balcon e unul dintre lucrurile la care cel mai probabil nu te-ai aștepta niciodată. Pentru Larisa însă, acest scenariu a devenit realitate luni dimineața, când a ajuns în fața blocului în care locuiește. Furtuna de duminică a luat acoperișul de pe blocul ei, i-a spart toți pereții și a lăsat-o fără balcon în doar câteva minute, atât cât a durat furtuna. Acum, Larisa și vecinii ei așteaptă o rezolvare a problemei lor, iar constructorul promite că totul va fi în regulă. (Radu Hângănuț)

ACTUALITATE. Așteptăm alerta prin SMS, dar soluții există încă din 2013: „Sistemul SMS Alert, bani aruncați în vânt”. După dezastrul pe care furtuna l-a făcut duminică în Timișoara, Cluj și Bistrița-Năsăud, autoritățile încearcă să ia măsuri pentru limitarea pagubelor la alte evenimente de acest gen din viitor. Cum sistemul de alertă cu sirene pare că nu este de mare folos în afara zilelor în care este testat, premierul Mihai Tudose, a anunțat că va fi implementat un sistem de alertă prin sms. Însă un sistem de alertă mult mai complex și eficient, realizat de programatorul clujean Dan Chiuzbaian, există încă din 2013 și are la bază emițătoarele FM/AM ale stațiilor de radio. Chiar dacă încă de acum 4 ani sistemul era finalizat în proporție de 80% și nu ar fi costat statul român mai mult de 500.000 de euro, ideea a fost ignorată de autorități. (Radu Hângănuț)

DOSAR. COD ROȘU DE PREȚURI LA ÎNCHIRIERI 

  • Chirii de lux. Pe lună sau pe noapte. Dacă e să analizezi, ca simplu chiriaș în căutarea unei locuințe, piața imobiliară din Cluj-Napoca, te lovești de câteva aspecte mai mult sau mai puțin intuitive. În primul rând, este aspectul financiar. La o simplă „răsfoire” a site-urilor de specilitate, fie că vorbim despre site-uri generaliste de anunțuri care integrează și această rubrică sau site-uri dedicate exclusiv pieței imobiliare, prețurile sunt cele care ne ghidează în primul și în primul rând preferințele. Faptul că prețurile sunt mari nu mai miră pe nimeni, dar există anumite oferte care par desprinse dintr-un ziarele pariziene sau londoneze de anunţuri. (Maria Man)
  • Tudor Marc, Welt Imobiliare: „În momentul de față există pe piață chirii solicitate de 1.000 euro pentru apartamente cu două camere”. Chiriile practicate în municipiul Cluj-Napoca au crescut considerabil în ultima perioada a acestui an. Cei care doresc să închirieze un apartament în inima Transilvaniei se plâng de acest aspect, în timp ce proprietarii se bucură din plin de boomul imobiliar, câștigând sume considerabile, chiar dacă oferta propriu-zisă este una modestă. Cu un buget de 200 de euro, de exemplu, poți găsi, dacă ai noroc, o garsonieră de 20 mp într-o zonă bună a orașului, fără finisaje însă. Prețurile pentru două camere trec lejer de 400 de euro în toate cartierele orașului, ajungând chiar la 1.000 de euro în centru. Cu toate acestea, între cerere și ofertă există un echilibru. Pentru a vedea cum s-a ajuns la această situație, Transilvania Reporter a discutat cu Tudor Marc, Senior Broker în cadrul Welt Imobiliare, care ne-a făcut o radiografie a situației actuale a pieței chiriilor din cadrul municipiului Cluj-Napoca. Pe ce loc se situează Clujul în topul orașelor care practică cele mai mari chirii, dar și la ce trebuie să ne așteptăm pe viitor, aflăm în cele ce urmează. (Maria Man)
  • De ce cresc chiriile la apartamente? Sociologul Norbert Petrovici susţine nevoia unei reglementări a pieţei chiriilor. Piaţa imobiliară din Cluj-Napoca a cam luat-o razna. Pe lângă o creştere tot mai mare la preţul de vânzare al locuinţelor, se înregistrează o creştere explozivă a preţului la chirii. Cu chirii la apartamente care depăşesc chiar nivelul salariului mediu pe economie, a locui în Cluj-Napoca devine, tot mai mult, un lux. Un punct de vedere avizat asupra situaţiei ni-l oferă sociologul Norbert Petrovici, lector la Facultatea de Sociologie și Asistență socială și membru, din partea UBB, al Comisiei de amenajarea teritoriului și urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. (Marius Avram)
  • „Naiv, caut chirie decentă în Cluj!”Multitudinea de companii IT, universităţile de top şi cei peste 100.000 de studenți, plus festivalurile de muzică au dus Clujul pe primul loc în ţară la capitolul imobiliare. Bunăoară, în Cluj-Napoca trăiesc două categorii de chiriași. Cei care muncesc la multinaționale și își permit să locuiască oriunde își doresc, și cei care, chiar dacă muncesc, nu-și permit să plătească sute de euro pentru o garsonieră, sau un apartament de 30 de metri pătrați, cu o cameră. Din prima categorie fac parte foarte mulți studenți, recrutați deja de marii angajatori ai Clujului, plătiți peste medie și care nu se mai uită la bani. Lor le trebuie o locuință în cartierul preferat și plătesc oricât pentru ea. A doua categorie de chiriași se diminuează an după an. Cei care își caută o chirie la un preț decent sunt considerați naivi de proprietarii care au prins gustul banilor. (Patrice Podină)
  • „Prima chirie” nu îi atrage pe şomeri. La trei luni de la intrarea în vigoare a programului „Prima chirie” cifrele arată un dezinteres total faţă de această facilitate. La nivel naţional au fost aprobate doar câteva zeci de dosare, deşi bugetul alocat pentru acest an de Agenţia Naţională pentru ocuparea Forţei de Muncă exclusiv pentru acest program este de 18 milioane de lei. La Cluj până acum au fost depuse şapte dosare, din care s-au aprobat şase, ultimul fiind încă în curs de evaluare. (Claudia Romitan)
  • Clujul caselor și apartamentelor pet friendly. „Clienții te găsesc și în gaură de șarpe dacă practici prețuri mici și servicii de calitate”. La această convingere a ajuns Mihail Patrinchi, tânărul din spatele unui proiect curajos lansat în ultimii doi ani pe piața din Cluj. O agenție imobiliară destinată exclusiv studenților, care oferă apartamente de închiriat la prețuri stabile, care practică cel mai mic comision din Cluj-Napoca și care este lider local la apartamente pet friendly este proiectul de succes pe care Mihail a reușit să îl dezvolte în „jungla” imobiliară din Cluj, unde sute de agenții își dispută clienții în ultimii ani. A câștiga încrederea clienților și a proprietarilor de imobile nu este deloc ușor, iar Mihail a trebuit să găsească o nișă căreia să i se adreseze. (Cristina Beligăr)

OPINIE. Irma.Trăim într-o lume interconectată. Este un adevăr pe care îl resimţim în fiecare zi, în orice loc de pe glob, în albiile râurilor care intersectează graniţe, în aerul unde căldura şi poluarea le respirăm în mod global, pe cerul plin de stele unde desluşim în trecerea ei pe deasupra noastră staţia spaţială internaţională şi rutele avioanelor ce leagă emisferele lumii, civilizaţii şi culturi, în hrană, în cuvintele pe care le rostim ce nu ştim ce etimologie au, sau cum am spune : „în tot şi toate”. (Septimiu Moga, economist)

REPORTAJ. Sulina, un colţ de rai la capătul lumii. Dacă doriţi o destinaţie liniştită, dar în acelaşi timp exotică de vacanţă, Sulina este cu siguranţă o alegere inspirată. Cum puteţi ajunge acolo? Destul de greu dacă alegeţi să nu călătoriţi cu maşina personală. Singurul tren Cluj-Tulcea face nu mai puţin de 23 de ore! Autocare direct nu sunt, dar traseul poate fi împărţit în două, cea mai accesibilă variantă fiind Cluj-Bucureşti, Bucureşti-Tulcea. Din Tulcea spre cel mai estic oraş al României, puteţi călători cu vaporul “de stat” care face patru ore şi jumătate până la destinaţie sau cu o cursă rapidă, care poate traversa distanţa de 17 kilometri dintre Tulcea şi Sulina într-o oră şi jumătate. Ca preţ, între cele două mijloace de transport nu este decât o diferenţă de 10 lei, cursa rapidă fiind în mod evident mai scumpă. Pentru a merge cu o astfel de cursă însă, trebuie să vă rezervaţi locul din timp, cu cel puţin o zi înainte şi să vă sincronizaţi cu orele de plecare din portul Tulcea al operatorului ales, pentru că fiecare îşi stabileşte propriul orar după bunul plac. (Maria Man)

MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAȘ. Koffer, cafeneaua din librărie. Un loc cu multă personalitate, cald și primitor, un loc în care ești înconjurat de obiecte cu povești palpitante, un loc în care cafeaua este servită de oameni care își iubesc meseria și care cunosc adevăratele taine ale preparării unui ceai. Koffer a devenit în aproape trei ani de la deschidere locul preferat de mulți dintre clujeni atunci când își doresc câteva momente de relaxare în inima orașului. Chiar dacă este situat pe una dintre cele mai circulate artere din Cluj, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, la numărul 46, în momentul în care intri în acest local, ai intrat și într-o anume stare pe care o regăsești doar acolo și nu în alt loc.  (Cristina Beligăr)

STAREA UNIUNII. Centralismul excesiv dăunează grav dezvoltării. Oficiali europeni și autorități locale atrag atenția că Bucureștiul trebuie să renunțe la supracontrolul proiectelor europene locale și regionale. „Trezirea! Vin dintr-o țară contribuitoare, iar voi n-ați consumat nici 1% din banii puși la dispoziție. Dacă nu folosiți banii, de ce să vă mai dăm?”. Sunt cuvintele dure ale europarlamentarului olandez Lambert van Nistelrooij, rostite luni, 18 septembrie, la Cluj-Napoca, cu ocazia unui eveniment organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Cele mai mari aeroporturi ale lumii. Călătoriile cu avionul au devenit din ce în ce mai uzuale, mai ales după apariția zborurilor ”low cost”, accesibile pentru publicul larg. În consecință, tot ceea ce are legătură cu aceste călătorii a cunoscut o dezvoltare exponențială. Aeroporturile, ca loc unde călătorii petrec mult timp, sunt primele care au făcut schimbări. Pentru că un aeroport nu este doar o gară, ci un loc unde se așteaptă uneori multe ore, trebuie să îndeplinească mai multe condiții, în scopul asigurării confortului oamenilor (tot mai mulți) care îl tranzitează. (Mădălina Kadar)

SPORT. România rătăcită, pe drumul spre civilizația fotbalului. Campania de calificare la Cupa Mondială de anul viitor, din Rusia, s-a încheiat prematur pentru echipa națională de fotbal a României. Nu este prima ratare de acest fel și, cel mai probabil, nu va fi nici ultima. Cu un selecționer străin, doar al doilea din istoria naționalei, România a visat frumos, dar s-a trezit brutal, ca după un coșmar. Christoph Daum a preluat naționala ”Tricoloră” într-un moment de cumpănă, susținut de președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, primul șef al FRF ales democratic. Concluziile după ratarea calificării și mai ales modul în care a fost înlăturat neamțul denotă încă o dată că locul fotbalului românesc este în Balcani, nicidecum în elită. Aproape că nici nu mai contează cine pregătește acum și pe viitor echipa națională a României. După episodul Daum e clar că România s-a pierdut pe drumul spre civilizația fotbalului. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu