Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Eu sunt şeful!
Întreabă cetăţenii cine sunt cei care conduc oraşul şi vei primi răspunsuri felurite. Primarul, consilierii locali, şefii de partid, oamenii de afaceri, instituţiile de forţă sau o ocultă compusă din toţi aceştia, oricare categorie e calificată în opinia câte unora să conducă. Dacă ne străduim să fim mai pătrunzători şi să întrezărim viitorul întipărit în prezent le putem adăuga o organizaţie clandestină cu o influenţă cel puţin egală în treburile cetăţii. Vorbim despre frăţia pruncilor, odrasle profund manipulatoare care prin puterea pe care o au asupra părinţilor stabilesc în propriul beneficiu regulile generale de comportament social.
Clujul este oraşul pruncilor, semn al vitalităţii şi încrederii multora dintre locuitorii oraşului. Generaţia celor care azi nu au depăşit liceul este prima care, în număr semnificativ, a intrat în viaţă ferită de inhibiţiile perioadei comuniste, de instabilitatea şi insecuritatea din postcomunism, beneficiari ai unei perioade în care bunăstarea nu e doar a câtorva privilegiaţi. Neîndoielnic că ei vor fi cei chemaţi să inspire oraşul viitorului şi ai spune că nu sunt nevoiţi să aştepte prea mult. Influenţa lor este resimţită chiar şi acum şi provine din statutul privilegiat pe care noile teorii de parenting şi tendinţa de ierarhizare socială le conferă copilului din familiile moderne. Confortul şi integrarea copiilor în activităţi care generează rang sau doar fandoseală sunt fundamente pe care se construiesc averi în industria de socializare şi consum a celor mici. În industria de carte, un volum care inovează în materie de creştere a copilului se vinde în tiraje record, depăşite imediat de următorul care are meritul de a-l contrazice. Centrul oraşului este blocat în fiecare dimineaţă de maşinile parcate aiurea de părinţi care nu se îndură să-şi trezească din timp copiii, cruzime care le-ar oferi totuşi o călătorie tihnită spre grădiniţă sau şcoală. Până şi primarul, spre lauda lui, a înţeles să se supună tiraniei celor mici: Clujul este împânzit de locuri de joacă amenajate în cartiere, 300 sunt până acum şi sunt prevăzute şi altele. Pruncii clujeni ai noului mileniu au, în număr mai mare şi în mai mare măsură decât generaţiile precedente, un tată care a abandonat măreţia parentală şi se implică în activităţile lor zilnice. Fără să anuleze situaţiile de sărăcie sau abuz fizic sau psihic, să constatăm că oraşul se maturizează dând în vârsta copilăriei a pruncului împărat. De ziua voastră, la mulţi ani cu dragoste, loialitate micilor noştri şefi. (C.C.)
DOSAR. Vremea lui Prunc Împărat
Urania Cremene: „Dacă „revolta” lor va fi pusă în aplicare, lumea lor va fi mai bună”. „Ce și-o fi dorind de ziua lui?” este, cel mai probabil, întrebarea cu care cei mai mulți părinți s-au trezit în fiecare dimineață din ultimele săptămâni care preced Ziua Copilului. Cadouri, excursii, dulciuri de tot felul sau gadget-uri, toate au fost luate în calcul. Însă ce își doresc copiii dincolo de ziua de 1 iunie, în celelalte 300 și ceva de zile din an, rămâne, deseori, un mister pentru cei mai mulți adulți. Într-o lume care aleargă după ei cu lecții despre miorițe și baltage, copiii anului 2017 sunt asaltați de presiunea notelor, care de cele mai multe ori sunt relevante până când se usucă cerneala cu care au fost scrise în catalog. Despre cum văd cei mici lumea, cum am putea face lumea un loc mai bun pentru viitoarele generații, dar și despre felul în care părinții încearcă să păstreze o punte care să-i lege de generația „Millennials” am discutat cu Urania Cremene, unul dintre cei mai apreciați experți în parenting din România. (Radu Hângănuţ)
Citește cât mai puțin, improvizează cât trebuie. Trăind în secolul XXI e obligatoriu să adaugi un corp nou de bibliotecă în casă, de cum ai primit vestea că vei fi tătic. Începi lectura acasă, pe net. Apoi ți se solicită să citești alte cărți, lucrări științifice și în general teze de doctorat, pentru că nu ai cum să nu observi că în jurul tău toți au ”doctorate” în educație paternală, în alăptare, în adormire, în trezire etc. (Patrice Podină)
Locurile de joacă pentru copii. Între modă şi necesitate. Locurile de joacă pentru copii, dar şi petrecerile care se organizează în cadrul spaţiilor destinate exclusiv micuţilor, reprezintă o afacere din ce în ce mai profitabilă pe piaţa clujeană. Cerere este din plin, astfel că oferta din ce în ce mai diversificată, nu se lasă aşteptată. În Cluj-Napoca există peste 20 de spaţii de joacă private, care le oferă copiilor modalităţi inedite de petrecere a timpului liber, dar şi posibilitatea de a-şi organiza o petrecere de neuitat, cu magicieni, animatori, cântec şi voie bună, alături de colegi sau prieteni. (Maria Man)
A crește (pozitiv) înseamnă deopotrivă știință și artă. Un adevăr fundamental despre om și omenire este acela că în toate spațiile (culturale) și în toate timpurile (istorice), copii au fost iubiți și prețuiți. Există temeiuri bio-psihologice și socioculturale care explică această situație, funcționând într-o bogată și variabilă dialectică de-a lungul evoluției civilizației umane, unde pe un lung segment a contat mediul geografic în strânsă reciprocitate cu mijloacele de procurare a celor necesare traiului. Ceea ce și-a pus decisiv amprenta și asupra modalităților de creștere și îngrijire a progeniturilor. Dezvoltarea științei și a tehnologiei a determinat mutații radicale și în acest domeniu. Spre pildă, nu cu mult timp în urmă, la scară istorică, hrănirea la sân nu era atât o normă, cât o necesitate, pentru că nu existau alternative, adică laptele praf. (Petru Iluţ)
CULTURĂ. Începe TIFF 16. Zece motive pentru a veni la cel mai mare festival de film din România. Cel mai așteptat festival de film din România începe la sfârșitul acestei săptămâni și promite ca în următoarele zece zile să transforme Clujul în capitala filmului și a cinematografiei. TIFF va avea loc în perioada 2-11 iunie, în 15 locaţii ale oraşului, tradiţionale, dar şi neconvenţionale și va veni cu o ofertă de 225 de filme din 53 de ţări. (Cristina Beligăr)
COMUNITATE. Ecstatic Dance: „E ca și cum ai dansa singur, în fața oglinzii, doar că dansezi cu mai mulți oameni în același timp”. Trei tineri pasionați de dans, dar și de autocunoaștere, Cristina Chirnogea, Irina Bardoczi și Lucian Conțiu, și-au propus să aducă la Cluj-Napoca un nou concept numit sugestiv Ecstatic Dance. Evenimentele create de echipa cu același nume își doresc să le arate oamenilor că suntem născuți pentru a dansa, chiar dacă nu ne dăm seama de acest aspect din cauza presiunilor sociale cu care ne confruntăm zi de zi, chiar în timpul orelor obișnuite de dans, de exemplu, când mișcările trebuie să fie executate într-un anume fel pentru a fi frumoase sau pentru a fi „aprobate” de cei din jur. (Maria Man)
MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAŞ. Adventure Center. Când pasiunea se transformă într-un business de succes. Călin Vodă a fost mereu pasionat de munte şi de aventurile cu care acesta vine la pachet, atât în momentul în care îi cucereşti culmile stâncoase, cât şi în momentul în care îi descoperi misterele din subteran. Încă din timpul liceului, tânărul originar din Bistriţa nu lăsa să treacă un weekend fără o drumeţie, o căţărare sau o escaladă în munţii din apropiere, alături de colegii care îi împărtăşeau această pasiune. Cu toate că a dorit să facă alpinism în momentul în care a ajuns la Cluj pentru studiile universitare, acesta a ajuns să aprofundeze tainele speologiei, o disciplină în vogă la acea vreme, devenind ulterior directorul Şcolii Româneşti de Speologie pentru mai mulţi ani. (Maria Man)
STAREA UNIUNII. Roamingul a murit, trăiască WiFi4EU!. Cetățenii UE și milioanele de călători care vizitează cele 27 de țări ale Uniunii vor beneficia gratuit de Wi-Fi (conexiune la internet fără fir) în toate spațiile publice din blocul comunitar, conform unui acord încheiat luni seara (29 mai) între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană. După eliminarea taxelor de roaming, care intră în vigoare din 15 iunie anul curent, această țintă este următoarea cea mai importantă pentru „dependenții” de comunicații mobile. (Bogdan Stanciu)
DOCUMENTAR. Copii crescuţi în lumina reflectoarelor. Data de 1 iunie marchează Ziua Internaţională a Copilului, iar sărbătoriţi sunt toţi micii cetăţeni ai lumii, de la cei mai săraci, până la puştii răsfăţaţi din familii bogate sau cei pe care îi vedem la televizor. Unii sunt sărbătoriţi mai mult decât alţii (sau cu mai mult fast), însă toţi rămân copii – şi, până la urmă, exemplele copiilor-vedetă ne arată că cei bogaţi şi celebri nu sunt neapărat şi cei mai fericiţi. (Mădălina Kadar)
SPORT. Punct și de la capăt! CFR a ieșit din insolvență. CFR Cluj a ieșit din insolvență și și-a stabilit ca obiectiv câștigarea campionatului în sezonul viitor. Instanța a decis, marți, 30 mai, că planul de reorganizare propus de administratorul judiciar al clubului este viabil și a decis scoaterea grupării feroviare din insolvență. CFR Cluj era obligată să iasă din insolvenţă până la 31 mai pentru a putea demonstra celor de la UEFA că nu mai are datorii. Astfel, clubul va putea participa în ediția 2018/2019 a cupelor europene, dacă la finalul campionatului 2017/2018 va ocupa un loc eligibil. (Patrice Podină)