Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „DNA păzeşte urnele la Cluj”
Nu cu mult timp înaintea începerii campaniei electorale, DNA Cluj iese din amorţeală şi investighează posibile acte de corupţie comise de viceprimarul UDMR Horvath Anna. Potrivit acuzaţiilor procurorilor, Horvath ar fi influenţat urgentarea avizării unor proiecte imobiliare ale unui om de afaceri ungur din oraş. În schimbul acestor servicii, ea ar fi primit de la afaceristul local 60 de bilete de festival cu care i-a recompensat pe tinerii care au ajutat-o în campania din vară când a candidat la funcţia de primar. Susţinută de liderii UDMR, Horvath neagă acuzaţiile, întro declaraţie lapidară ea menţionând că este anchetată pentru neregului în finanţarea campaniei electorale. De menţionat că avocatul doamnei Horvath nu a contestat deocamdată măsura controlului judiciar impusă de procurori, astfel că viceprimarul UDMR este în imposibilitate să-şi desfăşoare activitatea.
Posibila înlăturare din Primărie a viceprimarului UDMR lipseşte minoritatea maghiară de un avocat priceput al intereselor sale. Ca să înţelegem însemnătatea funcţiei din Primărie pentru maghiari, să ne amintim că, după alegerile locale, UDMR a fost în poziţia de alege între a desemna preşedintele Consiliului judeţean şi viceprimarul municipiului. În apărarea doamnei Horvath, liderii UDMR invocă „activitatea sa onestă şi îndelungată în interesul comunităţii maghiare”. Dacă e să luăm în considerare informaţii apărute în presa locală, ea este anchetată şi pentru autorizarea refaţadizării şi a reabilitării uneia din numeroasele clădiri de patrimoniu deţinute de clujeni de etnie maghiară în centrul oraşului.
Dacă această ultimă informaţie se confirmă, atunci investigaţia DNA de la Cluj aduce, la o scară mai mică, cu ancheta pornită de procuri împotriva primarului din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu. Indiferent de modul cum va merge mai departe, ancheta DNA de la Cluj este un avertisment adresat partidelor să respecte normele legale restrictive privind finanţarea campaniei electorale. DNA ar mai putea arbitra în campanie şi prin eventuala punere sub acuzare a unor competitori, eventualitate pe care PSD se străduieşte să o prevină cu nume noi prezente pe listele electorale. PNL, în schimb, mizează pe notorietatea unor figuri politice consacrate vulnerabile la acţiuni ale procurorilor.
Sumarul ediției:
ACTUALITATE. Viceprimarul Horváth Anna, acuzat de trafic de influență. Pentru a treia oară în decurs de doi ani, procurorii DNA au trecut pragul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Dacă la precedenta vizită, din octombrie 2015, ancheta viza dosarele de deratizare și dezinsecție pe care instituția le avea cu firma Coral Impex SRL şi nu a avut încă o finalitate concretă, acțiunea de luni o are ca protagonistă pe Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. (Radu Hângănuț)
POLITIC. Poză de grup cu viitorii parlamentari clujeni. Principalele partide politice din Cluj şi-au prezentat loturile şi le-au trimis la încălzire, în vederea alegerilor parlamentare din 11 decembrie. Numele prezentate şi poziţia lor pe liste ne oferă o imagine macro asupra profilului general pe care îl vor avea viitorii parlamentari de Cluj, însă lucrurile se mai pot schimba în timpul rămas până la alegeri, atât în privinţa numelor deja prezentate de fiecare partid, cât şi în privinţa scorului electoral pe care ar putea să-l obţină fiecare formaţiune. (Marius Avram)
DOSAR
- Ferma Steluța renaște în era Facebook. 100 de hectare de livezi de cireș, măr și prun și o seră de un hectar unde se cultivă diverse legume si flori fac din Ferma Steluța una dintre puținele ferme încă funcționale din România care se încăpățânează să supraviețuiască în ciuda tuturor „dăunătorilor” care îi pun existența în pericol și care au contribuit la închiderea multor ferme similare. (Cristina Beligăr)
- Informația, ingredientul secret pentru căpșunii familiei Codrea. La 20 de kilometri de Satu Mare, în localitatea Drăgușeni, se află ferma familiei Codrea. În Ținutul Căpșunilor, așa cum este cunoscută zona, această familie crește de mai bine de 20 de ani, evident, căpșuni. Nu este însă o cultură ca oricare alta, căci familia Codrea a înțeles nu demult că dincolo de apă, soare și protecție față de impredictibilitatea vremii, cultura de căpșuni are nevoie și de un alt ingredient, deosebit de important în 2016: informația. Astfel, în timp ce părinții au grijă de căpșuni, tânăra Maria Codrea, de profesie inginer horticol, încearcă să aducă la ferma din Drăgușeni cât mai mult knowhow, astfel încât afacerea de familie să fie încă unul dintre totuși puținele exemple bune pe care agricultura românească reușește să le ofere, în ciuda faptului că de la Revoluție au trecut deja aproape trei decenii. (Radu Hângănuț)
- Mihaela Vetan: „ASAT-ul nu se potrivește tuturor consumatorilor, dar nici tuturor producătorilor”.Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești (ASAT) le oferă clujenilor care doresc să se hrănească sănătos posibilitatea achiziţionării unui coş cu fructe şi legume proaspete direct de la ţărani, ajutând în acelaşi timp micii producători să îşi valorifice produsele. Cum funcţionează concret principiul pe care l-a implementat asociaţia în mai multe oraşe din ţară, oraşe printre care se numără şi Clujul? (Maria Man)
- Mihai Roman, director Agro Transilvania: „Producătorii ar trebui să facă asociații puternice cu care să poată negocia pe picior de egalitate cu supermarketurile”. Legea Supermarketurilor, adică actul normativ care modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare în România, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 15 iulie. La trei zile, unele aspecte din cadrul noii legi, printre care se numără și obligația comerciantului de a acorda spații distincte de expunere și vânzare a produselor românești, au intrat în vigoare. Transilvania Reporter a discutat cu Mihai Roman, directorul Centrului Agro Transilvania din Dezmir, una dintre cele mai mari piețe agro-alimentare en-gros și en-detail din regiune pentru a vedea cu ce obstacole se confruntă producătorii locali în momentul în care aceștia doresc să vândă marfa prin intermediul supermarketurilor, dar și pentru a afla care sunt noile tendințe pe piață, în ceea ce privește cultivarea fructelor și a legumelor. (Maria Man)
CULTURĂ
- Mircea Cărtărescu, la Cluj: Literatura este astăzi în dificultate, dar niciodată nu s-a citit „în draci”. Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost prezent la Cluj pentru a se întâlni din nou cu publicul, de data aceasta în calitate de invitat al Festivalului Internațional de Carte Transilvania. Mircea Cărtărescu a fost distins în cadrul festivalului cu Premiul „Cartea anului – Romanul românesc în mileniul trei”. Discuția care a avut loc în lounge-ul din Piața Unirii pe baza volumului Solenoid, cel mai recent roman al prozatorului, a fost moderată de scriitoarea Ruxandra Cesereanu. (Cristina Beligăr)
- Record pe piața de artă. Lucrare semnată de Adrian Ghenie, vândută cu nouă milioane de dolari. Cum se împart banii. O lucrare a artistului român Adrian Ghenie a fost achiziționată joi, 6 octombrie, prin Casa de Licitații Christie’s din Londra, la prețul de 9.028.430 de dolari. Lucrarea Nickelodeon, datată în 2008, a avut un preț de pornire situat între 1.29-1.94 milioane de dolari și a fost licitată în cadrul evenimentului Post-War & Contemporary Art Evening Auction. Nickelodeon a fost lucrarea centrală a primului show expozițional pe care Adrian Ghenie l-a prezentat la Londra în 2009, intitulat Darkness for an Hour. Lucrarea artistului român ar fi fost achiziționată, prin telefon, de un cumpărător din Europa. (Cristina Beligăr)
REPORTAJ. Şase profesori clujeni, premiaţi la început de drum. Sunt tineri, au viitorul în faţă şi au ales o carieră în învăţământ. Nu din obligaţie, nu ca ultimă soluţie, ci din vocaţie, din dorinţa de-i învăţa pe alţii. Czako-Gazsi Andrea (educatoare), Maxim-Ionuţ Candrea (profesor religie), Patricia Teodora Mureşan (educatoare), Dana Pah (educatoare), Oana-Elena Rădăcină (educatoare) şi Alexandra Brenda Sîrb (învăţătoare) sunt cei şase tineri premiaţi de Ziua Internaţională a Educaţiei, în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie pentru preformanţele obţinute în cadrul examenului de titularizare, acel examen despre care auzim la ştiri mai tot timpul doar de rău, din cauza notelor slabe obţinute de candidaţi. De această dată nu este cazul. (Maria Man)
EDUCAȚIE. După opt ani de numiri, primul concurs pentru directorii de şcoli. După opt ani în care directorii unităților de învățământ au fost numiți în funcție, dar și după o serie de polemici pe această temă între actualul ministru al Educației, Mircea Dumitru și fostul ministru Ecaterina Andronescu (care a dorit anularea acestui concurs), a început primul examen pentru ocuparea acestor funcţii, un examen care se desfășoară pe mai multe etape. Miercuri, 12 octombrie, de la ora 12:00, a avut loc proba scrisă din cadrul concursului de ocupare a funcțiilor de directori de unități de învățământ preuniversitar. Toți candidații din județul Cluj au susținut examenul în cadrul unuia dintre cele două centre din Cluj-Napoca din cadrul Colegiului Pedagogic „Gheorghe Lazăr” și din cadrul Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu”. (Maria Man)
CĂLĂTORII. Horezu. Umbra sfântă a Prințului de Aur. Se spune că, de frica turcilor, meșterii care au trudit la construcția Mănăstirii Hurezi – mai cunoscută sub numele Horezu – lucrau doar noaptea, când cântau huhurezii. De aici, numele sfântului lăcaș. Mai mult ca sigur, e doar o legendă, fiindcă turcii au avut relații bune și foarte bune cu Muntenia lui Constantin Brâncoveanu, până aproape de sfârșitul năprasnic al acestuia. Bogăția domnitorului era așa de mare că vizirii de la Țarigrad îi spuneau Altân-bei (Prințul de Aur) și știau cum să se îmbogățească la rândul lor de pe urma peșcheșurilor, a mucarerelor, a altor bacșișuri și plocoane pe care valahul le trimitea la Poartă. (Bogdan Stanciu)
DOCUMENTAR. Bayer şi Monsanto: alianţa secolului. O ştire de la mijlocul lunii septembrie a trecut oarecum neobservată, deşi ne afectează pe toţi – grupul german Bayer a preluat producătorul american de seminţe Monsanto, în urma unei tranzacţii de 66 miliarde de dolari, cea mai mare operaţiune de fuziuni şi achiziţii din acest an. Cum ne afectează această tranzacţie pe noi, dar şi pe generaţiile următoare? Pe scurt: apare astfel cel mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic şi erbicide, din „uniunea” între două nume controversate, cu o istorie încărcată în spate. (Mădălina Kadar)
SPORT. Dorin, samurai de Cluj. Istoria României ne învață că pe actualul teritoriu al țării noastre au trăit luptători neînfricați, care s-au luat ”la trântă” cu cei mai mari lideri ai lumii antice, mai apoi cu otomanii, apoi cu nemții și, cu o mai atentă aprofundare, i-am trece în revistă pe tătari, polonezi, austro-ungari etc. Concluzia ar fi că suntem un popor de luptători, din cele mai vechi timpuri. În 2016 această sintagmă se regăsește perfect în persoana lui Dorin Marchiș. Este președintele Fundației Române de Aikido Aikikai (FRAA) și, de puțină vreme membru în Comitetul Director al Federației Internaționale de Aikido (IAF). Este pentru prima oară când România are un reprezentant în forul mondial al disciplinei pe care samuraii au dus-o la nivel de artă. (Patrice Podină)