Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Clujul revendică titlul centenar

Cea mai titrată echipă de fotbal masculin a orașului este la un singur joc de recâștigarea titlului de campion după o pauză de  șase ani.  Jucătorii de la CFR Cluj înfruntă duminică Viitorul pentru a ridica deasupra capului al patrulea trofeu de campioni ai României.

Reușita de care sunt atât de aproape sportivii clujeni are și o semnificație extrafotbalistică. Dacă învinge echipa legendarului Gheorghe Hagi, CFR câștigă ediția de campionat cu numărul 100 și asta tocmai în anul Centenarului, când țara aniversează 100  de ani de la întregire. Simbolic, echipa ardeleană revendică titlul la 100 de ani de la momentul care a adus-o în granițele românești. De altfel, ascendența sa ungurească este criteriul invocat de adversarii din oraș și din București ai echipei clujene pentru a-i delegitima pretențiile la titlu. Din fericire, fotbalul este, încă, un fenomen sportiv și legitimitatea victoriilor se câștigă pe teren și nu în peisajul nereglementat și imposibil de arbitrat al fierbințelilor politice sau  etnice. Iar pe terenul de sport, în pofida jocului urât și a sincopelor exasperante din finalurile de meci, echipa clujeană s-a aflat mai mereu pe primul loc al clasamentului și este îndreptățită să creadă că îl va păstra. Dacă duminică asta se va întâmpla, sărbătoarea sărăcăcioasă a Centenarului clujenilor va fi însuflețită de triumful Ardealului în sportul rege al României întregite.

ACTUALITATE. Încep Zilele Clujului. A VIII-a ediție a Zilelor Clujului este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. ”Zilele Clujului reflectă impulsul mobilizator al dezvoltării orașului, spiritul comunitar și aduc pe străzile urbei, an de an, zâmbete, emoții și un optimism contagios”, precizează organizatorii. Sărbătoarea orașului nostru se va desfășura începând de joi, 17 mai, în peste 30 de locuri din oraș, cuprinzând peste 100 de evenimente. Festivalul Zilele Clujului este organizat de Primăria Cluj-Napoca alături de peste 100 de parteneri – instituții publice, companii din sfera privată, asociații și organizații din societatea civilă, voluntari. (Claudia Romitan)

Îmbulzeală la licitaţia pentru centură. Licitația pentru studiile necesare construcției viitoarei centuri metropolitane este în faza de verificare, analiză și evaluare a ofertelor depuse până în 27 aprilie. Cinci consorții de firme sunt în competiția pentru această lucrare foarte importantă. Astfel, la licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a proiectului de autorizaţie de construcţie s-au înscris Acciona Ingenieria SA, Consitrans S.R.L., SC Eurocerad Internațional SRL, SC Explan SRL și SC Skyline Center SRL. (Claudia Romitan)

SPORT. CFR joacă, duminică, cu trofeul în iarbă

Finala de la Cluj. Răsturnările de situație din ultimele etapă din play-off-ului Ligii 1 i-au adus pe fotbaliștii de la CFR mai aproape de titlu, față de contracandidata FCSB. Dacă este să analizăm doar ultimele două etape vom observa că CFR a câștigat cu CSU Craiova în zece oameni, cu penalti apărat în prelungiri, apoi a venit victoria de la Giurgiu la capătul unui meci în care vișiniii, fără să strălucească, au jucat ca și cum ar fi ultimul meci al sezonului. FCSB a pierdut cu om în plus în ultimul minut la Iași, după care au câștigat norocos la Craiova cu un gol marcat în minutul 86. Astfel, CFR păstrează un punct avans față de FCSB și au eliminat orice factor extern în lupta la titlu. Tocmai răsturnările acestea incredibile de situație scot în evidență poate singurul aspect pe care aproape nimeni nu l-a analizat în bătălia pentru trofeu – vestiarul. (Patrice Podină)

“Duminica Mare” a sportului clujean. Pentru fanii echipelor sportive din Cluj sfârșitul acestei săptămâni capătă conotații de sărbătoare. Până spre miezul nopții când CFR va afla dacă este noua campioană a României la fotbal, handbaliștii de la Potaissa Turda vor fi fiind deja în avionul ce va aduce Clujului primul trofeu european intercluburi, Cupa Challenge. Dacă punem la socoteală și disputele de baschet (din semifinalele Ligii Naționale masculine) și handbal feminin (ultima etapă a sezonului regulat în Liga Națională), programate sâmbătă, și în funcție de rezultatele pe care U-BT, respectiv Universitatea Cluj le vor obține, ultima zi a săptămânii ar putea fi una de poveste în care fanii sportului își vor da mâna și vor sărbătorii împreună succesele favoriților.  (Patrice Podină)

DOSAR. Spirit de cercetaş

În lumea cercetașilor cu acte în regulă. Ești cercetaș cu acte în regulă abia după ce ți-ai depus promisiunea. Până atunci, nimeni nu te oprește să aspiri la acea zi în care vei promite, pe onoarea ta, să te supui Legii Cercetaşului. Iar când va veni acea zi, vei fi pregătit să îți asumi respectul față de sine, față de ceilalți și față de orice entitate superioară în care crezi și astfel să faci parte dintr-o organizație fondată în urmă cu mai bine de un secol. „Sunt cercetaș pe viață”, spun unii voluntari pentru care nu mai există „cale de ieșire” din această organizație. „Organizația Cercetașilor este cel mai bun anturaj în care ți-ai dori să îți lași copilul”, spun acei părinții care și-au dat seama că învățământul formal nu mai constituie neapărat singura opțiune în educația copiilor astăzi. În schimb, o mișcare dinamică precum  cercetășia, care ghidează copilul, treptat, spre un stil de viață responsabil, testat de generații, poate deveni cea mai bună opțiune pentru formarea viitorului adult. (Cristina Beligăr)

Cercetășia, o prietenie pe viață. Cercetășia, văzută prin ochii unui părinte este un mod de viață, o trăire autentică manifestată zilnic prin iubirea față de sine și față de aproape, respectul față de valorile spirituale ale fiecăruia. Cercetăşia contribuie la educarea copiilor și a tinerilor, la pregătirea lor pentru a deveni oameni împliniți. Aceasta este introducerea, pe repede înainte, pe care o mamă de cercetași o face fenomenului cercetășesc. Poate e și o stare de spirit euforică, tinerească, dar cercetășia trebuie trăită pentru că numai așa capeți încredere în propriile forțele, în capacitățile și calitățile proprii. Cercetășia este o experiență de viață, alta decât cea de acasă, din fața televizorului. (Patrice Podină)

CĂLĂTORII. Dacă nu e Bali, măcar să fie Bari. Să fie cu iertare gluma, pe care oricum o epuizasem în cele patru zile petrecute în Bari și, mai ales, zona din proximitatea orașului. Un oraș cel mai probabil aflat încă undeva în adâncul inimilor microbiștilor români, dar și un oraș care, astăzi, poate fi o excelentă destinație de vacanță. Fără să coste prea mult, Bari, de unul singur, reușește să ofere turism cam pentru o zi. Bonusul vine însă când ieși din oraș: pe o rază de 50-60 de km găsești Matera, Polignano a Mare și Alberobello, trei locuri cu care trebui să continue orice mini-vacanță în Bari. (Radu Hângănuţ)

Impresii din Maroc. Dedic acest articol curajului părinților mei, care în urmă cu 40 de ani, au pornit cu doi copii de 7 și aproape 4 ani către o țară pe-atunci necunoscută, dar care a rămas mereu în sufletul nostru. Pentru a nu devia discuția, admit preventiv eventuala obiecție că trebuia un curaj și mai mare să rămâi în România socialistă sau, mai ales, să te întorci înapoi. (Radu Nechita, economist)

STAREA UNIUNII. Summit în Balcani. Liderii Uniunii Europene se întrunesc joi, 17 mai, la Sofia, într-un Consiliu European care ar trebui să fie o bornă istorică, în privința relansării extinderii blocului comunitar. Este vorba de un summit comun cu liderii celor șase state din Balcanii de Vest care ar putea deveni la un moment dat membre ale UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia. Întâlnirea este găzduita de capitala Bulgariei, deoarece această țară se află la președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.  (Bogdan Stanciu)

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu