Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: Cioloş mută şi…
Vom vedea cine câştigă în decembrie, după alegeri. Deocamdată, de notat buna pregătire profesională a celor patru noi miniştri, unul interimar. Cel puţin doi dintre ei sunt atât de calificaţi încât e surprinzător că au putut fi convinşi să-şi întrerupă cariera pentru un post ministerial de câteva luni într-un guvern cu o acoperire media nefavorabilă, chiar ostilă.
Intervalul de timp în care noii miniştri vor activa în guvern e prea scurt pentru a admite că aceştia au convingerea că pot genera schimbări majore în sectoarele pe care le vor administra. Mai curând e de presupus că s-au lăsat seduşi de un proiect politic care se întinde o perioadă mai îndelungată, de o viziune cu şanse de a se concretiza în viitorul mai îndepărtat.
Toate câmpurile în care premierul a mutat sunt vitale proiectului de ţară enunţat de preşedinte şi asumat de cabinet. Învăţământul, Transporturile, Comunicaţiile sunt axele oricărei tentative de modernizare a unei naţiuni. În cazul României, naţiunea se numără masiv şi peste graniţe aşa încât fără românii de pretutindeni nu poate exista un proiect de ţară. Cei patru noi colegi ai domnului Cioloş nu vor fi simpli gestionari ministeriali, ci arhitecţii unui proiect de competitivitate a României, articulat ca un program guvernamental cu care actualul premier va putea cere, la o adică, reconfirmarea după alegerile din decembrie.
Până la o mai solidă evaluare a consecinţelor acţiunii premierului, aplaudată de PNL şi primită cu reticenţă de PSD, constatăm că răceala adusă de Brexit a scos din lentoare decidenţii politici. Evenimentele publice ale preşedinţiei şi guvernului s-au succedat în această săptămână. A revenit în discuţie nevoia unei strategii de dezvoltare teritorială a României. Din declaraţii, e de remarcat intenţia a doi ardeleni, Dacian Cioloş şi Vasile Dâncu, de a elabora o strategie de micşorare a decalajului existent între Transilvania şi celelalte regiuni, mai sărace, ale ţării. E un semn că Transilvania nu s-a săturat de România, dimpotrivă vrea să o ajute să ţină pasul. În interesul României este ca, într-o Uniune Europeană care va accelera procesul de integrare după Brexit, să prevaleze un mod asemănător de gândire şi acţiune în privinţa ţărilor membre mai nevoiaşe.
ACTUALITATE. Noii soldaţi ai premierului Cioloş. Propunerile de numire a celor patru noi miniștri – la Educație, Transporturi, Comunicații și Departamentul pentru relațiile cu românii de pretutindeni – au ajuns la Administrația Prezidențială. Premierul a anunțat că la Educație îl propune pe Mircea Dumitru, la Transporturi pe Sorin Bușe, la Departamentul pentru relațiile cu românii de pretutindeni pe Maria Ligor, iar la Ministerul Comunicațiilor va fi numit interimar șeful Cancelariei premierului, Dragoș Tudorache.
ACTUALITATE. Zoo Turda, prioritate zero pentru noul primar. Lucrările de reamenajare a grădinii zoologice din Turda vor fi reluate în cel mai scurt timp. Promisiunea aparține primarului Matei Cristian, ca urmare a aticolului publicat de Transilvania Reporter, în ediția tipărită din data de 30 iunie. Directorul Zoo Turda, Mate Csaba și edilul municipiului Turda au discutat pe marginea posibilității reluării lucrărilor, blocate încă din 2010. (Patrice Podină)
DOSAR. Clujul universitar nu simte criza. Cu toate că, potrivit declaraţiilor unui fost ministru al Educaţiei, numărul studenţilor din România a scăzut la jumătate, universităţile clujene nu par a fi afectate de depopulare. Universitatea Tehnică mizează pe atracţia generată de sectorul IT, dar şi de interesul în creştere pentru discipline precum Construcţiile şi Mecanica. Reprezentanţii Universităţii „Babeş Bolyai” estimează că aceasta va rămâne cea mai mare universitate din ţară şi în anul următor. Universitatea de Medicină şi Farmacie este asaltată de candidaţi din ţară şi străini, iar cea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară contează pe reverimentul sectorului agricol şi de creştere a animalelor.
- Universitatea Babeș-Bolyai își diversifică oferta și rămâne cea mai mare din țară. Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) va scoate la concurs, pentru anul universitar 2016-2017, un număr de 4.915 locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă și peste 2700 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel de licență. (Ruxandra Hurezean)
- UTCN produce angajaţi pe bandă rulantă. Una dintre marile universităţi clujene, cu peste 20.000 de studenţi, este Universitatea Tehnică (UTCN). Deşi, în ultimii ani, interesul pentru specializările tehnice a scăzut oarecum, UTCN este atractivă pentru absolvenţii de liceu, mai ales prin ofertele educaţionale din domeniul IT, domeniu la mare căutare în zilele noastre. (Marius Avram)
- Admitere la UAD. Universitatea de Artă și Design din Cluj îi așteaptă și în acest an pe tinerii absolvenți de liceu care au înclinații artistice cu oferta de studii în aria artelor plastice și a designului. Potrivit Gabrielei Rostaș, coordonator relații publice, anul acesta UAD nu propune nicio specializare nouă, însă se păstrează cea introdusă anul trecut, respectiv Istoria și teoria artei. (Cristina Beligăr)
- USAMV măreşte numărul de locuri pentru doctoranzi. Agricultura nu se veștejește nici ea în următorul an universitar. Recolta de studenți boboci se anunță a fi una măcar la fel de bogată în anul universitar 2016-2017, chiar dacă universitatea nu schimbă nimic de oferta educațională. (Radu Hângănuţ)
- “Nu mi-am dorit niciodată să studiez în afară”. Cu toate că în zilele noastre tot mai mulți tineri sunt atrași de domeniul IT, mai ales din cauza beneficiilor materiale pe care le oferă o astfel de carieră, sunt și tineri care gândesc și mai pragmatic de atât, tineri care doresc să rămână în țară, care speră la o carieră sigură, de durată, care să le ofere atât siguranță, cât și satisfacții. Raul Baciu este un exemplu în acest sens. A absolvit Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” din Câmpia-Turzii, specializarea Electrotehnică, dar își dorește o carieră militară. (Maria Man)
- Raul vrea să devină un manager de evenimente în U.K. Raul Petrovan a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Acesta își dorește să studieze în Marea Britanie, fapt pentru care a aplicat la cinci facultăți. Cu toate că a fost acceptat la toate, două dintre acestea îi surâd mai mult. După ce va afla rezultatele examenului de Bacalaureat, clujeanul va lua o decizie. (Maria Man)
- În ciuda Brexitului, studenții români își doresc să studieze în Marea Britanie. Numărul elevilor care doresc să studieze în străinătate crește de la an la an. Grupul Educativa oferă servicii de consultanță pentru studii în străinătate, iar conform statisticilor realizate din cadrul programelor de consiliere și a evenimentelor educaționale desfășurate, printre care se numără RIUF – The Romanian International University Fair, cel mai mare târg internațional de universități din Europa de Sud Est, reiese faptul că destinațiile de studiu favorite ale românilor sunt Marea Britanie (62%), Danemarca (32%), Statele Unite ale Americii (42%), Germania (42%), Olanda (31%) și Franța (24%). (Maria Man)
CULTURĂ. Mai este o săptămână până la Electric Castle. Ultimele noutăți despre festival. Peste o săptămână, Electric Castle Festival deschide porțile castelului Banffy din Bonțida. Ca la fiecare ediție, organizatorii vin cu noutăți în structura festivalului, pe care fiecare participant ar trebui să le cunoască înainte de a porni la drum.
ORAŞUL. Învaţă să salveze vieţi la„Maratonul resuscitării”. După o primă ediție în 2015, în care peste 700 de persoane au învățat de la medicii și paramedicii SMURD din Cluj manevrele de resuscitare esențiale pentru acordarea suportului vital de bază în cazul stopurilor cardio-respiratorii, Maratonul Resuscitării revine la sfârșitul acestei săptămâni cu o nouă ediție. Astfel, pe parcursul zilei de duminică, 10 iulie, între orele 10.00-18.00, spațiul prietenos al Parcului Central, în spatele Casino-ului, va fi locul unde paramedicii și medicii SMURD îi vor învăța pe trecători tehnici de prim ajutor în mod gratuit cu posibilitatea de a exersa practic manevrele de resuscitare pe manechine special aduse pentru această acțiune. (Cristina Beligăr)
REPORTAJ. Primii „absolvenți” ai Școlii de Bucătari Adi Hădean, curtați de restaurantele clujene. Primii „absolvenți” ai Școlii de Bucătari Adi Hădean sunt pregătiți să facă față tuturor provocărilor care îi așteaptă în bucătărie, întrucât timp de un an au învățat ce înseamnă să muncești pe brânci, să fii creativ în condiții de stres și nu în ultimul rând, ce înseamnă munca în echipă, sub coordonarea unor bucătari cu experiență. (Maria Man)
CĂLĂTORII. Berlin: Ordine, cultură și istorie. Berlin face parte din categoria orașelor pe care nu le-ai fi inclus în top zece orașe europene de vizitat în vacanță pentru simplul motiv că te-ar fi speriat gândul de a-ți petrece puținele zile libere într-un oraș sufocat de trafic și de turiști. (Cristina Beligăr)
DOCUMENTAR. Ziua Mondială a ciocolatei… este în fiecare zi. Ciocolata este atât de populară şi de iubită în toată lumea, încât are mai multe zile în care este sărbătorită. Vorbim despre zilele în care este sărbătorită oficial, la nivel naţional sau internaţional – căci, în rest, „Ziua ciocolatei” este în fiecare zi. (Mădălina Kadar)
SPORT. ”Cneazul” Pavel și-a adus echipa la Cluj. Doar o săptămână îi mai desparte pe iubitorii tenisului din România de o nouă confruntare mondială, în care vor avea ocazia să vadă pe viu câțiva dintre sportivii care au scris istorie în ”Sportul alb”. (Patrice Podină)