Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „CFR, în marş”

Exact în urmă cu 10 ani CFR Cluj îşi anunţa întâia oară intenţia de a câştiga campionatul. A făcut un tur aproape perfect ca apoi să se sufoce în partea a doua a campionatului. A câştigat totuşi titlul la un punct avans faţă de Steaua şi a intrat în grupele Champions League. Acum echipa patronată (din umbră, de această dată) de Arpad Paskany afişează acelaşi obiectiv.

Reţeta utilizată seamănă până la identificare cu cea de acum zece ani: un lot numeros şi omogen, cu câteva „vârfuri” peste nivelul campionatului şi un antrenor român campion dispus să sacrifice jocul pentru rezultat. Deosebirile faţă de deceniul trecut ţin de personalitatea antrenorilor. Dan Petrescu este autoritar, nu răspunde în faţa conducerii administrative şi este un fanatic al disciplinei sportive şi tactice. Ioan Andone, de două ori campion cu CFR se comporta mai familiar cu jucătorii şi cu şefii clubului.

Bineînţeles că în fotbal nu există formule de organizare care să îţi garanteze succesul. Şi după începutul excelent de campionat, victoria finală a CFR-ului are o cotă la pariuri de 3,75, sub cea a FCSB. Ceea ce este însă sigur e că, la fel ca acum 10 ani, CFR ştie să bage spaima în adversari. Şi tot ca în urmă cu 10 ani, aceştia au pornit o campanie de discreditare a performanţelor sportive ale ardelenilor.

Principalul orchestrator al propagandei anti CFR are o răfuială cu echipa din Gruia care datează din anul în care aceasta devenea întâia oară campioană. În mai 2008, în ultima etapă din Liga 1, George Becali a oferit suma de 1,7 milioane de euro jucătorilor de la U Cluj în caz că nu pierdeau întâlnirea cu CFR Cluj. Feroviarii au câştigat prin golul lui Cadu şi i-au luat Stelei locul din Liga Campionilor. Mai mult, procurorii DNA i-au confiscat valiza patronului Stelei, care, ulterior, a fost şi condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. La aflarea veștii, aflat în boxa arestaților, Becali a trimis toată România în iad. Acum iadul s-a întors pentru el şi numele lui e CFR Cluj. 

„Când face Steaua egal cu Astra e vina noastră. Când Dinamo pierde la Iași e vina noastră. Nu mai înțeleg cum e fotbalul! Toți zic că noi suntem de vină pentru orice… Într-o țară civilizată, ceilalți conducători nu atacă alți oficiali prin presă. Să nu dea vina pe alții dacă ei nu-și pot câștiga meciurile. Ei trebuie să-și vadă de echipa lor. Mi se pare jenant că toată lumea vorbește de noi”, Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj. 

INTERVIU. Nicoleta Schroeder, UBER:  „Nu suntem duşmanii taximetriei”. UBER este prezent în patru oraşe din România: Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Braşov, iar momentan nu doreşte să se extindă, ci să îşi consolideze poziţia pe piaţă. Am provocat-o pe Nicoleta Schroeder, General Manager UBER, la o discuţie despre schimbarea pe care a adus-o UBER în ceea ce priveşte transportul persoanelor din România, despre cele mai mari provocări ale serviciului, dar şi despre planurile de viitor ale companiei. (Maria Man)

DOSAR. Start în timp spre titlu

Insolvența, un ”doctorat” al renașterii CFR. Mai bine de doi ani au trecut de la momentul declanșării procedurii de insolvență a clubului de fotbal CFR Cluj (februarie 2015). În tot acest timp gruparea din cartierul Gruia a trecut de la agonie la extaz. Fluctuând între podiumul Ligii 1 și locurile ce duceau în eșalonul secund, oficialii vișiniilor au absolvit fiecare ”curs” de economie și marketing sportiv. Fără să facă rabat de la investiții CFR-iștii au înțeles că nu doar economia mondială traversează o criză profundă, ci și fotbalul românesc. Sau poate fotbalul intern mai mult decât orice alt domeniu. Abia ieșiți din insolvență conducătorii din Gruia au făcut cea mai inspirată achiziție din ultimii ani. Dan Petrescu, antrenorul cel mai scump din Liga 1, a fost învestit șef peste trupa de pe Arena Dr Constantin Rădulescu, iar CFR-ul a revenit în fruntea fotbalului românesc mai repede decât și-ar fi imaginat, sau dorit adversarii din competiție. (Patrice Podină)

CFR abonată la penalty-uri și critici. Mai mereu atunci când CFR Cluj a traversat perioade bune și foarte bune pe plan sportiv a fost acuzată de adversari că nu ar juca tocmai corect și că mulți arbitrii ar avantaja-o. Nici acest debut de sezon nu face excepție. Nu e mai puțin adevărat că echipa feroviară a beneficiat de trei lovituri de la 11 metri în ultimele patru meciuri. I s-a și refuzat un penalti clar, la Botoșani, dar oponenții din Liga 1 uită acest lucru. Fie că sunt reprezentanți ai lui Dinamo, FCSB, sau foști arbitri, cu toții par să aibă ”cunoștință” de lucruri necurate. (Patrice Podină)

Astrele le zâmbesc iar. 2017 este un an cu o semnificație aparte pentru CFR Cluj. Clubul aniversează 110 ani de existență, 15 de la primul sezon sub conducerea lui Paszkany Arpad și 10 ani de la sezonul (2007/2008) la capătul căruia vișiniii triumfau în premieră în întrecerea internă. Contestați de adversari, idolatrizați de proprii suporteri, CFR-iștii, incluzând aici tot personalul clubului, au marcat istoria fotbalului românesc. CFR Cluj a fost prima echipă din Liga 1 calificată direct în grupele Ligii Campionilor și a avut în componență o serie de fotbaliști care au reprezentat nume grele în fotbalul european: Mikael Dorsin, Yssouf Kone, Sixto Peralta, Christian Fabbiani sau Alvaro Pereira. Tot CFR Cluj este gruparea care a reușit cel mai bun parcurs al unei echipe românești în grupele Champions League, cu 10 puncte acumulate la capătul unor înfruntări epocale cu Manchester United, Galatasaray Istambul și Braga. (Patrice Podină)

ȘCOALĂ ÎN NATURĂ. Locul unde înveţi în aer liber, ai voie să te murdăreşti şi să baţi cuie adevărate. Clujul va găzdui, începând cu luna septembrie, prima şcoală verde (green school) din România. Aici, pereţii vor fi înlocuiţi cu copaci, clasicele bănci cu tabureţi din lemn, creaţi cu ajutorul copiilor, sala de clasă va fi un spaţiu natural, verde, răcoros, primitor şi bogat în experienţe senzoriale. Temele şi notele vor fi noţiuni abstracte, copiii fiind cei care se vor autoevalua prin prizma unor obiective stabilite chiar de ei, împreună cu educatorii din cadrul şcolii. Ambiţiosul proiect este coordonat de o echipă de tineri entuziaşti, îndrăgostiţi de educaţie şi natură, care îşi doresc să le ofere copiilor şansa de a învăţa pe tot parcursul anului în aer liber, într-un autentic sat educaţional în care voie să experimentezi, să te murdăreşti, să ţipi, să te joci în voie, să pui întrebări, să construieşti, să găteşti, un spaţiu în care orice idee trăznită a celor mici poate deveni realitate, dacă ai la îndemână uneltele potrivite, răbdare şi dorinţa de a învăţa. Aici copiii învaţă să aprindă focul, să gătească, să bată cuie, să taie lemne, să creeze diferite obiecte din lemn sau din lut, să îşi confecţioneze singuri jucăriile şi păpuşile, să deseneze, să îngrijească o plantă, ce înseamnă o cercetare ca la carte şi care sunt etapele acesteia. Din satul educaţional nu lipsesc câinii şi pisicile, urmând ca după ce coteţul de găini va fi gata, să sosească şi câteva înaripate. (Maria Man)

FOTOREPORTAJ. Zilele Culturale Maghiare: concerte, expoziţii, tururi ghidate, gastronomie. Zilele Culturale Maghiare continuă până duminică 20 august. Zeci de evenimente pentru cei mici şi mari îi aşteaptă pe clujeni în Piaţa Unirii, Parcul Central, strada Mihail Kogălniceanu sau strada Potaisa. (Dan Bodea)

COMUNITATE. Expediţie umanitară clujeană în Nepal. Zeci de persoane au murit zilele trecute în urma unor inundaţii. În urmă cu doi an, tot în Nepal, 9.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur. Nepalul este o ţară care a suferit şi suferă mult şi, în întunericul problemelor sale, câte o rază de lumină aduc şi voluntari precum cei din Asociaţia Life Education for All din Cluj-Napoca, care au revenit de curând dintr-o expediţie umanitară din îndepărtata ţară. (Marius Avram)

MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAȘ. Deliciu de vară: gelato, îngheţatată artizanală după reţetă italiană. Ce poate fi mai binevenit în această perioadă caniculară decât să te răcoreşti cu o îngheţată delicioasă. Iar când poţi alege dintre 30 de feluri de îngheţată artizanală, plăcerea e şi mai mare. Clujenii pot încerca o astfel de gelato, realizată după reţetă italiană, de la gelateria Bianco Milano, deschisă recent în Piaţa Unirii. Dacă e să ne luăm după specialişti, gelato este destul de diferită de îngheţata clasică, pentru că e mai cremoasă, dar şi mai densă ca şi consistenţă. Diferenţele le veţi simţi fără îndoială atunci când veţi gusta o cupă de gelato, fie că alegeţi o aromă tradiţională cum e fisticul sau ciocolata sau preferaţi ceva mai „excentric” cum e lavanda, aloe vera sau nuca de cocos. (Claudia Romitan)

STAREA UNIUNII. Un deceniu de convulsii. Criza financiară mondială a început în urmă cu 10 ani și a condus la cea mai gravă recesiune din istoria de șase decenii a Uniunii Europene. La 9 august 2007, BNP Paribas a devenit prima bancă importantă care a recunoscut impactul expunerii sale la piețele creditelor ipotecare cu risc ridicat din Statele Unite, ea văzându-se nevoită să înghețe fondurile expuse. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Geniale, arogante, celebre: pisici în literatură. Câinii poate că şi-au adjudecat titlul de „cel mai bun prieten al omului”, „cel mai credincios companion” şi aşa mai departe, însă pisicile sunt, cu siguranţă, cele mai pline de personalitate. Cu pisicile nu prea există cale de mijloc: de-a lungul secolelor, oamenii fie le-au adulat, fie le-au urât şi le-au ucis. În prezent, reacţiile nu mai sunt la fel de extreme, dar lumea încă se împarte în iubitori de pisici şi cei care nu le suportă. Primii le văd calde, calme, relaxante, afectuoase, ceilalţile văd leneşe, perfide, nerecunoscătoare, chiar răutăcioase. (Mădălina Kadar)

SPORT. Generația pierdută de ”U”. În vara lui 2012, Petrolul Ploieşti a transferat cu titlu gratuit nu mai puțin de 16 jucători de la Universitatea Cluj. La cinci ani distanță cei mai mulți dintre ei încă mai joacă. Unii s-au retras, alții s-au ”ratat”. Vorbim despre o generație care putea face minuni la Cluj, o generație pentru care fostul patron al Universității, Florian Walter a plătit bani grei. Construcția acelei echipe ce avea să trăiască ultimele sezoane de glorie a început în 2009 când Walter a preluat clubul de fotbal Universitatea Cluj și s-a terminat abrupt în 2012 când milionarul a decis să-și mute ”investiția” la Ploiești. Între timp ”U” a pierdut meciul cu insolvența, a intrat în faliment și a renăscut la inițiativa suporterilor. Evident, niciunul dintre cei 16 fotbaliști nu mai joacă astăzi la Universitatea deși, câteva reveniri de scurtă durată au existat. (Patrice Podină)

SĂNĂTATE. Cum devenim părinţii părinţilor noştri. În general, în viaţă fiecăruia vine un moment în care ne simţim recunoscători pentru tot ce au făcut părinţii noştri pentru noi şi ne-am dori să le recompensăm cumva toată investiţia lor de energie, răbdare, timp, dragoste şi viaţă în formarea şi creşterea noastră. Deşi ne lovim de „lasă-mă pe mine, că aveţi voi alte lucruri mai importante de care să aveţi grijă!”, am vrea să participăm la starea lor de bine, să îi sprijinim cum putem mai bine, însă financiar nu acceptă ajutor pentru că spun că se descurcă, la medic merg ei periodic şi le-a zis că e bine, medicamentele şi le procura singuri. Totuşi sunt anumite lucruri pe care le putem face pentru îmbunătăţirea sau menţinerea stării de sănătate a persoanelor vârstnice, uneori fără că ele să-şi dea seama. Dr. Bogdan Neacşu, medic primar geriatrie şi gerontologie la Polaris Medical, ne de-a dezvăluit câteva dintre acestea. (Polaris Medical)

Distribuie:

Postaţi un comentariu