Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Avem nevoie şi de iarbă”

Primarul Emil Boc estimează în termeni de milioane de euro beneficiile indirecte aduse oraşului de festivalierii care au strivit iarba de pe Cluj Arena. Mulţi dintre ei au consumat iarbă şi în alte moduri, dar poliţiştii locali au conştientizat importanţa economică a participanţilor la festivalul din Parcul Central şi au fost îngăduitori. Doar opt consumatori de droguri au fost interpelaţi de forţele de ordine în perioada desfăşurării Untold. Hărmălaia se întoarce în Cluj după o pauză de o săptămână. 300.000 de oameni au participat la Untold, 250.000 sunt aşteptaţi la Zilele Maghiare. Canicula va încinge mai abitir străzile oraşului. Până atunci, propunem o pauză de respiraţie calmă. Cu referire la iarbă. Clujul este un oraş în suferinţă de spaţii verzi. O speranţă de îmbunătăţire se întrezăreşte totuşi.

 Îndeobşte ostil Clujului, guvernul PSD a făcut şi o faptă bună returnând oraşului Parcul Feroviarilor. O zonă verde întinsă şi abandonată care poate fi amenajată la concurenţă cu actualul parc. Când Primăria va închide din nou cu garduri Parcul Central, clujenii ar putea căuta adăpost de vipie într-un alt loc cu alei umbroase. Transilvania Reporter a consultat specialişti din oraş care identifică soluţii pentru readucerea Parcului Feroviarilor în circuitul public. Viziunile sunt diferite, însă opinia unanimă este că zona are deosebit potenţial de a fi dezvoltată pentru promenadă şi activităţi în aer liber. Va fi organizat un concurs de idei şi vor trebui identificate apoi surse de finanţare. Una dintre ele ar trebui să fie la îndemână. Milioanele obţinute în urma unui festival mare consumator de iarbă ar fi în mod echitabil folosite în reconstrucţia unui mare spaţiu verde al oraşului.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Aquapark ­ anunțat de Guvern la Chinteni. Comuna Chinteni va avea în viitorul nu prea îndepărtat un aquapark, după ce proiectul depus la începutul anului de către primărie a fost acceptat spre finanțare de către Ministerul Turismului. Primarul Chinteniului, Lucia Suciu este optimistă și crede că aquaparkul poate fi gata în doi ani. (Claudia Romitan)

POLITICĂ. Nepotrivirea de caracter. În PSD. După cinci ani de mandat, Gheorghe Vuşcan a fost schimbat din funcţia de prefect. O schimbare care poate părea normală, mai ales că mandatul său a fost al doilea ca durată în toată istoria de 100 de ani a instituţiei prefecturii la Cluj, după mandatul de şase ani al lui Grigore Zanc (1990-­1996).

DOSAR. REFLECŢII ÎN PAUZA DE RESPIRAŢIE DINTRE DOUĂ FESTIVALURI

  • Clujenii își cer parcul înapoi. Înainte de 1989 Parcul feroviarilor din Cluj-Napoca găzduia Orășelul Copiilor și era o oază de liniște și relaxare pentru locuitorii municipiului. Apoi a intrat în administrarea Ministerului Transporturilor și uitarea a pus stăpânire pe aleile altădată pline de trandafiri și băncuțe. Au mai trecut vreo 20 de ani până când, în 2010, acesta a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Naţională de Căi Ferate. Anul acesta Parcul feroviarilor a fost redat comunității, iar clujenii așteaptă de la autorități implicare totală pentru a transforma zona într-un „al doilea Parc Central”. (Patrice Podină)
  • Parcul Feroviarilor, spaţiu de exprimare prin artă. Politologul Mihnea Stoica, cel care a pus în urmă cu un an bazele Centrului Cultural și Academic Olandez în cadrul Universității „Babeș- Bolyai”, organizatorul Zilelor Olandeze la Cluj, consideră că decizia revenirii Parcului Feroviarilor în proprietatea municipalităţii este de bun augur şi crede că acest spaţiu ar putea fi folosit inclusiv pentru găzduirea unor evenimente culturale. (Maria Man)
  • Parcul Feroviarilor, un parc al cetăţenilor. Parcul Feroviarilor, al doilea parc ca mărime din Cluj – 5, 3 hectare – a reintrat în domeniul public al municipiului după o aşteptare de mai bine de doi ani. Până nu demult, acesta s-a aflat în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate, fiind complet abandonat. ( Maria Man)
  • Vară și artă. Expoziții internaționale la Centrul de Interes. Luna august aduce la Centrul de Interes o serie de trei noi expoziții de artă, în spațiile: BARIL, CAMERA și SABOT. Vernisajul expozițiilor are loc joi, 10 august 2017, de la ora 19.00, la Centrul de Interes de pe strada Fabricii de Chibrituri, nr. 9, etaj 4. (Ruxandra Hurezean)

CULTURĂ. Casa Matei din Cluj se deschide publicului pentru vizitare. Casa Matei din Cluj, unicul palat clujean din epoca de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist, s-a deschis la sfârșitul săptămânii trecute către publicul larg, marcând astfel o premieră în ceea ce privește destinația acestei clădiri. Astfel, sub titlul „Din visul muzei adormite…”, în perioada 4 august – 9 septembrie 2017, Galeria Casa Matei va găzdui o primă expoziţie de pictură şi sculptură a profesorilor de la UAD Cluj-Napoca, pentru ca în holul de la etajul I să fie amenajată o expoziție dedicată fotografiilor realizate de Constantin Brâncuși, documente din colecția instituţiei, păstrate în biblioteca UAD. (Cristina Beligăr)

OPINIE. Untold #3 la ­final, concluzii la cald și un îndemn la dezbatere. Cu un foc de artificii, un show de senzație al lui Martin Garrix, 10 torturi în care publicul a „suflat” cu forța după reprezentația excentricului Steve Aoki și alte trei zile presărate cu premiere și noutăți, a treia ediție a festivalului de muzică electronică Untold a ajuns la final. Un final unde ar putea să primească numeroase premii încă de pe acum: „Best Major Festival 2017” de la cei aproape 100.000 de fani care s-au perindat zilnic prin festival, Premiul „Suntem pe harta Europei cu un eveniment la care artiști de renume mondial aproape că se închină” din partea celor care (nu doar clujeni) sunt „pentru” festival, dar și Premiul pentru „Cel mai controversat eveniment al orașului, bine că s-a terminat, că nu mai dormisem de patru nopți și mi-e dor de Parcul Central”. Însă lucrurile nu stau chiar atât de simplu. (Radu Hângănuț)

COMUNITATE. Zilele Culturale Maghiare, pentru prima dată în Parcul Central. Peste 250.000 de participanți sunt așteptați anul acesta la cea de-a opta ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care începe în acest weekend și va dura până duminică, 20 august 2017. Festivalul se deschide oficial cu spectacolul Canon de dansuri – Hommage a Kodály Zoltán, interpretat de Ansamblul Popular Maghiar de Stat, eveniment ce va avea loc luni, 14 august, de la ora 19.00, la Opera Maghiară.

MICILE AFACERI ALE MARELUI ORAŞ. Burger House Afacere cu burgeri pe o piață în care toată lumea se pricepe la toate. Când ți-e foame și ești pe fugă, ce mâncare mai potrivită să existe dacă nu un burger de abia să îl poți ține în palmă? Oricât de simplu sună ideea de burger, o afacere care are la bază acest preparat poate să fi e foarte complexă. Și trebuie să fi e foarte complexă, spune Eduard Ebincă, cel care a deschis lanțul de restaurante Burger House, un business aflat în prezent la două restaurante, cu planuri de extindere și o filozofie în care burgerul nu este doar chiflă, o bucată de carne și o frunză de salată, ci o adevărată experiență culinară, în care fiecare detaliu contează, de la textura baconului la sos. (Radu Hângănuț)

DIN ORAŞ. Portugalia de la Cluj Exotic Restaurant, locul în care poți mânca piton, cangur sau zebră. Cei care şi-au propus să ajungă în Portugalia, dar nu au avut până acum posibilitatea de a face acest lucru, au ocazia de a degusta, la Cluj, într-un cadru inedit, specialităţile bucătăriei portugheze şi mai mult decât atât, o serie de cărnuri exotice, precum: carne de piton, cangur, zebră, cămilă, bizon, struţ, ren, homar, crocodil. Acest lucru este posibil datorită brandului portughez A Camponeza care a deschis de curând un nou restaurant, denumit în mod sugestiv, Exotic Restaurant. Situat într-o zonă liniştită, departe de aglomeraţia oraşului, atmosfera creată aici ne duce cu gândul la ţara mamă, unde bucătăria este ridicată la rang de artă. Meniul care abundă în fructe de mare, conţine şi 15 preparate exotice şi se adresează celor care doresc să încerce ceva cu totul şi cu totul diferit. (Maria Man)

STAREA UNIUNII. Avem 45 de milioane de euro. Cum procedăm? Finanțarea exclusivă pentru Cluj-Napoca din fonduri europene se va duce pe tramvaie și troleibuze noi, pe amenajarea malurilor Someșului și a unor noi spații pietonale și parcuri, dar și pe modernizarea de școli și crearea de creșe. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. 13 august: Stângaci din toată lumea, uniţi-vă! Dintotdeauna, oamenii au avut tendinţa să respingă tot ceea ce este „diferit” – fie din frică, fie din necunoaştere, fie din frica de necunoscut. Astfel au stat lucrurile, secole întregi, şi cu stângacii, adică acele persoane care preferă să îşi folosească mai degrabă mâna stângă decât pe cea dreaptă, aşa cum fac cei mai mulţi oameni. Iată, însă, că de 25 de ani încoace, stângacii nu numai că au fost acceptaţi, dar au o zi a lor, sărbătorită în mai multe ţări ale lumii: Ziua internaţională a stângacilor, celebrată anual la 13 august. (Mădălina Kadar)

SPORT. În secuime fotbalul se „coace” ca pâinea. Î n vara anului 2011, CFR Cluj pornea lansat într-un campionat la capătul căruia avea să cucerească ultimul titlu național. Tot în 2011, în Liga a IV-a, Covasna se alinia la startul competiției un club abia înființat: Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Spre deosebire de CFR, cei de la Sepsi nu au triumfat în cel de al patrulea eșalon, însă ceea ce astăzi este o poveste de succes își are întrucâtva rădăcinile tocmai la Cluj. Fondatorul clubului de fotbal Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, Diószegi László, este de meserie electrician, a fost bucătar de ocazie în armată, dar are și o diplomă în mana gement obținută la absolvirea facultății de profil din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” în 2010. Mai cunoscut pentru brutăriile pe care le-a dezvoltat, Diószegi László este și președintele și principalul sponsor al echipei care în ultima etapă a Ligii 1 a îngenuncheat campioana României, Viitorul Constanța. (Patrice Podină)

MEDICAL. Displazia de dezvoltare a șoldului. Unul din 1.000 de copii din România se naşte cu probleme de dezvoltare a şoldului. Vorbim despre displazia de dezvoltare a şoldului, o afecţiune care se întâlneşte mai frecvent la fetiţe. La nivel mondial, aproximativ unul din 20 de nou-născuți la termen suferă de o formă sau alta de instabilitate a șoldului, iar doi sau trei din o mie vor necesita tratament. Depistată şi tratată la timp, displazia de dezvoltare a şoldului poate fi vindecată spontan în perioada de nou-născut. Tot ce trebuie să ştim despre această afecţiune extrem de importantă pentru dezvoltarea ulterioară a copilului aflăm de la Prof. dr. Dana Vasilescu, medic primar chirurgie şi ortopedie pediatrică la Polaris Medical.

Distribuie:

Postaţi un comentariu