Medalie de aur pentru tânărul inventator Ionuț Alexandru Budișteanu, la Brussels Innova

Ionuț Budișteanu

Tânărul inventator, Ionuț Alexandru Budișteanu, a obținut, sâmbătă, 15 noiembrie 2014, o medalie de aur la ultima competiție la care a participat, Salonul Internațional de Invenții de la Bruxelles, „Brussels Innova”, care s-a desfășurat în perioada 13-15 noiembrie la Bruxelles. Vâlceanul, în vârstă de 20 de ani, a prezentat un sistem inovativ de supraveghere, care funcționeazăcu ajutorul inteligenței artificiale. Mai precis, sistemul gândit de acesta poate recunoaște persoanele care intră într-o clădire cu fața acoperită, persoanele care poartă o cagulă. De asemenea, sistemul alcătuit din camere de supraveghere și un soft inteligent, are posibilitatea de a memora acțiunile, mișcările obișnuite dintr-o clădire, astfel încât, în momentul în care apare ceva suspect, să poată anunța supraveghetorul.

„Am realizat un dispozitiv electronic, conectat la câteva camere de filmat, capabil să recunoască persoanele care poartă cagulă. Marea problemă la bănci este faptul că există anumite persone care supraveghează camerele de luat vederi, iar oamenii sunt cei care trebuie să observe dacă a intrat cineva «cagulat» care va încerca să jefuiască. Dacă nu poartă cagulă, incidentul poate fi rezolvat a doua zi, pentru că persoana respectivă se poate identifica. Majoritatea spărgătorilor poartă ceva pe cap: un fes, o căciulă, o cagulă, un ciorap, pentru a-și acoperi fața. 95% din numărul spargerilor sunt făcute de persoane cu fața acoperită. Dispozitivul încearcă, cu ajutorul inteligenței artificiale, să recunoască aceste persoane. Softul nu este capabil să recunoască fața din spatele cagulei, dar alertează automat când o persoană intră cu o cagulă într-o anumită zonă”, a explicat Ionuț pentru Transilvnia Reporter.  Adolescentul a implementat acest sistem în propria casă, de la Râmnicu Vâlcea, unde se află și laboratorul său de invenții.

1973334_867011516664673_1782149385263281502_o

Tânărul este cunoscut pentru rezultatele sale deosebite obţinute la competiţiile de ştiinţă şi inginerie pentru liceeni şi mai ales pentru marele premiu Gordon E. Moore în valoare de 75. 000 de dolari obţinut în 2013 la cea mai importantă competiţie din SUA, Intel International Science and Engineering Fair, cu un proiect care foloseşte inteligenţa artificială în scopul creării unei maşini automate low-cost. Revista TIME l-a nominalizat (în 2013) între cei 16 cei mai influenţi adolescenţi ai planetei, iar MIT Lincoln Laboratory a numit un asteroid după numele său. Cât despre experiența de la Salonul Internațional de Invenții de la Bruxelles, „Brussels Innova”, acesta s-a arătat foarte încântat. „Am obținut o medalie de aur. A fost o experiență interesantă. Este prima dată când particip la un salon international de invenții din afară. Juriul s-a arătat interesat de proiectul meu și se pare că le-a plăcut invenția. Am avut emoții, deoarece îmi doream să fac o figură cât mai bună. Au participat inventatori din toată lumea, nu a existat o limită de vârstă. România a fost bine reprezentată în acest an”, a explicat Ionuț.

Cu o zi înainte de festivitatea de premiere, acesta a primit un premiu din partea inventatorilor Taiwan Prominent Inventor Association, care i-au apreciat creativitatea și munca depusă.

Tânărul a fost premiat premiu de Taiwan Prominent Inventor Association.

Tânărul a fost premiat premiu de Taiwan Prominent Inventor Association.

Adolescentul, este în prezent student al Universităţii din Bucureşti, membru al ACM (Association for Computing Machinery) şi al IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) din partea cărora a obţinut şi numeroase premii, completând lista distincţiilor oferite de Google, Yale Science, European Organization for Nuclear Research sau IISEF.

Portofoliul său personal numără mai bine de 50 de proiecte. Acesta a creează programe soft şi dispozitive electronice care să aducă îmbunătăţiri vieţii noastre. A inventat un dispozitiv electronic, care foloseşte inteligenţa artificială, pentru a ajuta persoanele nevăzătoare să distingă anumite imagini cu ajutorul unei matrici senzor plasată pe limbă. A propus un sistem care recunoaşte blocajele din trafic, sau dezastre naturale, uragane, incendii, deversări de petrol.

Inventatorii şi cercetătorii români au participat anul acesta la cea de-a 63-a ediţie a Concursului internaţional Bruxelles – EUREKA dedicat inventicii, organizat în perioada 13-15 noiembrie, la Bruxelles, în cadrul Salonului Innova. România a fost prezentă cu 25 de invenţii, care au fost expuse în standul realizat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

20131114_004_web

Salonul Innova din capitala Belgiei s-a consacrat de-a lungul vremii ca un prestigios spaţiu de întâlnire între cercetători, oameni de ştiinţă, cadre didactice universitare şi întreprinzătorii cei mai activi şi mai interesaţi de „nou” din mediul de afaceri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu