Lucrările de modernizare sunt în grafic la Clujana

Spitalul Clujeana

Modernizarea Spitalului Municipal Clujana este unul dintre proiectele care trebuie finalizate până la sfârșitul acestui an, în caz contrar Primăria Cluj-Napoca urmând să piardă finanțarea europeană destinată acestui proiect. În primăvara anului trecut autoritățile locale anunțau că se vor implica în refacerea infrastructurii și dotarea unității spitalicești, iar valoarea totală a proiectului se ridică la 32 de milioane de lei. Conform reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, instituția direcționează anual din bugetul local către Spitalul Clujana aproximativ 12 milioane de lei pentru acoperirea cheltuieilor necesare funcţionării lui.

Termen de finalizare, decembrie

Proiectul de finanţare din fonduri nerambursabile „Modernizarea şi echiparea ambulatoriului din cadrul spitalului clinic municipal Cluj-Napoca, în vederea îmbunătăţirii calitaţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală” a fost depus încă din 2009 de către municipiul Cluj-Napoca, în calitate de solicitant, pentru atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa 3. Contractul de finanţare a fost semnat, însă, abia la sfârşitul lunii martie a anului trecut. Valoarea totală a proiectului ajunge la 32, 2 milioane de lei, bani din care 22, 1 milioane de lei sunt asigurate gratuit de Uniunea Europeană. Din această sumă se urmărește amenajarea mai multor cabinete de radiologie și imagistică medicală, cabinete de nefrologie, analize medicale și reumatologice.

„În ceea ce privește implicarea Primăriei în acest proiect la începutul lunii decembrie a anului trecut s-au demarat deja lucrările de modernizare și supraetajare a clădirii în care funcționează ambulatoriul de spital. La finalul lucrărilor, adică luna decembrie anul curent, suprafața care va deservi serviciile medicale va fi mărită cu peste 3.000 de metri pătrați, de suprafață utilă. În ceea ce privește echiparea și utilarea ambulatoriului vor fi achiziționate 174 echipamente, dintre care 15 sisteme funcţionale de consultaţie şi tratament, 17 echipamente IT de uz medical şi 142 echipamente medicale, printre care un computer RMN, ecografe doppler 4D, dar şi băi galvanice cu uşă Rocher. Tot din bani europeni, Spitalul Clujana își va construi un incinerator pe un teren pus la dispoziție de primărie, în cadrul proiectul <Neutralizarea deşeurilor medicale periculoase rezultate din activitatea spitalicească>, derulat prin Ministerul Sănătăţii, în cadrul POS Mediu, şi va fi finanţat cu bani de la UE, în proporţie de 82%, restul sumei, în cuantum de 18% fiind asigurată de la bugetul de stat”, au declarat reprezentanţii biroului Mass Media, din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

„La finalul acestor acţiuni de modernizare şi echipare modernă a spitalului vom putea vorbi despre o creştere semnificativă a numărului de pacienţi trataţi în ambulatorul de specialitate, în jur de 90.000 anual. Foarte important de ştiut este că în afara etajului trei care va fi suportat în întregime cu fonduri de la bugetul local, 12 milioane lei din valoarea tatală a proiectului vor fi alocaţi modernizării cu aparatură medicală de ultimă generaţie, cum ar fi un RMN cu ajutorul căruia diagnosticul se îmbunătăţeşte, o serie de ecografe de înaltă performanţă, gastrocolonoscoape şi alte aparate necesare în derularea actului medical”, a completat Nicolae Constantea, directorul Spitalului Municipal Clujana.

La un pas să piardă finanțarea

Din cauză că proiectul de modernizare a spitalului Clujana a fost depus prea târziu, autorităţile locale au fost foarte aproape să piardă finanţarea din fonduri europene. Practic, la momentul înaintării acestei solicitări, în 2009, proiectul a fost pus pe lista de rezervă, adică primul sub linia trasată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013. „Primăria a fost nevoită să facă o serie de economii la alte proiecte, pentru ca iniţiativa obţinerii de finanţare europeană pentru modernizarea şi extinderea Ambulatoriului spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca să devină eligibilă şi astfel, la data de 28 martie anul trecut s-a semnat contractul de finanţare a ceea ce va fi unul dintre cele mai moderne ambulatorii din regiune”, au adăugat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.

Numai anul trecut au fost alocate 12 milioane de lei de la bugetul local iar aceşti bani au fost folosiţi pentru lucrări de reabilitare şi modernizare a singurului spital din subordinea primăriei. Reamintim că din cauza subfinanţării sidtemului sanitar, an de an autorităţile locale clujene au direcţionat sume importante de bani de la bugetul local şi pentru plata datoriilor acumulate de unitatea spitalicească. Conducerea unităţii sanitare a explicat în repetate rânduri că motivele pentru care spitalul acumula datorii din cauza diferenţelor de tarif decontate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru fiecare pacient tratat şi costul propriu-zis al tratării pacientului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu