Lucian Pintilie, crescător de animale: Cu puțin nu merge treaba. Vrem să ne dezvoltăm
La cei 41 de ani ai săi, Lucian Pintilie se ocupă de creșterea vacilor de lapte după ce în urmă cu trei ani a beneficiat de fondurile nerambursabile acordate prin măsura 112 pentru Instalarea tinerilor fermieri. Astăzi, la ferma construită pe un teren de aproximativ două hectare, în satul Iuriu de Câmpine din comuna clujeană Cojocna, bărbatul are 150 de vaci pe care le crește cu nutrețuri din producție proprie și își dorește ca în timp să-și tripleze numărul animalelor.
„Începând cu anul 2005 am avut 900 de oi, dar într-o zi, prin 2007, m-am trezit păstor pentru că îmi plecaseră toți oamenii. Eu le dădeam 1000 de lei pe lună și nu le-a fost de ajuns, în alte domenii le dădeau mai mult. În 2012 am accesat Măsura 112 pentru „Instalarea tinerilor fermieri” și de atunci am primit cei 40.000 de euro în două tranșe. Am luat în primă fază o remorcă furajeră și am investit în animale, în vaci și în alte oi, după ce le vândusem pe celelalte. Cu văcuțele se câștigă mai bine, dar oile sunt mai simplu de întreținut. Acum am 150 de vaci, cu tot tu văcuțele tinere, din care în jur de 100 sunt vaci de lapte. Aud la unii că vacile lor dau 30 de litri, dar eu sincer vă spun că ale mele dau în jur de 18 litri. Nu le dau nici un premix, doar lucernă ce produc eu, siloz, porumb, orz. Numai tărâța o cumpăr. Nu vreau să am probleme cu procesatorul. Până acum îi place ce lapte îi dau și deși a găsit mai ieftin ca la mine, preferă să îi duc eu”, povestește fermierul.
Deși prețul pe litrul de lapte de vacă a scăzut de la 1, 5 lei, la 1, 1 lei/litru, spune Lucian Pintilie, bărbatul este mulțumit că procesatorul a rămas același de mai bine de patru ani: fabrica Bonas din Dezmir. La ferma lui Lucian Pintilie din Iuriu de Cîmpie vacile stau în trei grajduri în interiorul cărora se aude din mai multe difuzoare muzică clasică. „Le pun muzică de vaci să fie mai calme și mai productive. Acum încerc să le ofer și temperatura de confort, dar deși ventilatoarele sunt setate la 23 de grade, nu prea fac față la căldurile de afară”, declară fermierul clujean.
Bărbatul nu s-a gândit până acum la eventualitatea unei asocieri pentru că, spune el, asocierile duc aproape întotdeauna la scandal. „Nu vreau să mă asociez cu nimeni pentru că sigur vor interveni discuții că unul lucrează mai mult, unul lucrează mai puțin și atunci mai bine fac ce fac pe cont propriu. Vreau să mai accesez fonduri pentru tractoare, dar nu îmi place să mă avânt până nu am o rezervă. Proiectele le scrie soția mea, care are nervii mai tari. M-am gândit să investesc și într-o mică fabrică de procesare a produselor lactate, dar intervine problema vânzării. Dacă nu ai un magazin sau două unde să desfaci produsele, ce să faci cu ele?”, precizează Lucian Pintilie.
Anul acesta fermierul a mai cumpărat 30 de vițele. Are doar Bălțate românești, dar s-a gândit să cumpere și vaci din rasa Holstein, o rasă mult mai productivă. Cu timpul a renunțat la idee pentru că a optat tot timpul ca laptele să fie fără aditivi, iar o altă rasă presupune și o altă rețetă pentru hrană. „Grajdurile le-am făcut în timp și acum vrem să mai facem unul pentru vacile tinere. Le facem cu bani puțini pentru că le facem noi, cu mâna noastră și atunci nu costă foarte mult. Angajați avem nouă cu carte de muncă, cu acte în regulă. Vrem să facem și o groapă de gunoi unde să adunăm tot gunoiul, în rest vrem să ne extindem să ajungem la cel puțin 400 de văcuțe. Cu puțin nu mai merge treaba. Angajații vor salariu mai mare și dacă nu crești în efectiv, nu ai de unde. Eu am trecut de stadiul de început, acum am ajuns să mai dau și indicații la alții, dar nu a fost ușor. În prezent vrem să accesăm fonduri europene pentru dezvoltare și suntem în tratative cu o bancă pentru a obține și un credit”, spune fermierul.
„Avem în jur de 120 de hectare de grâu, lucernă, orz și porumb, în total 300 de hectare, atât teren propriu cât și în arendă. De mic am fost obișnuit cu munca la câmp și cu creșterea animalelor. Cu timpul am învățat de la «cei mari»”, Lucian Pintilie, fermier din Iuriu de Câmpie.