Ioan Bîldea: Se promovează tineri, dar nu neapărat după criterii care ţin de valoarea politică
Este unul dintre cei mai noi consilieri locali din Cluj-Napoca, aflat la primul mandat în această funcţie. Şi totuşi este unul dintre cei mai activi aleşi locali, care îi bombardează efectiv pe funcţionarii primăriei cu cereri, sesizări şi solicitări pentru a rezolva cele mai diverse probleme ale oamenilor. Consilierul liberal Ioan Bîldea recunoaşte că a fi consilier local nu e deloc aşa cum s-a aşteptat, dar susţine că a intrat în politică din pasiune, aşa că mai are încă rezerve suficiente pentru a continua.
– Sunteţi printre cei mai noi consilieri din Consiliul Local Cluj-Napoca. Cum vi se pare ca tânăr politician obținerea acestei funcții: e ceea ce vă așteptaţi sau nu?
Nu este ceea ce mă aşteptam, mult timp pierdut în procese şi proceduri birocratice. Am descoperit atât de multă inerţie birocratică, încât am senzaţia că totul se desfăşoară cu încetinitorul. Nu m-am descurajat pentru că m-am implicat din pasiune în politică şi încă am suficiente resurse de energie pentru a merge mai departe.
– Mai candidaţi anul viitor? Tot pentru un loc în CL?
Da, vreau să merg mai departe tot ca şi consilier local.
– Cât de dificil este la primul mandat să poți iniția și ”trece” ca şi consilier proiecte importante? Aceasta în condiţiile în care multe dintre inițiativele dumneavoastră, deşi necesare, privesc rezolvarea unor chestiuni ce pot fi considerate minore.
Am observat că politicienii, de regulă, vorbesc de proiecte mari, ample, cu implicaţii mari pentru comunitate. Dar din acestea, într-un mandat, dacă se realizează 2-3, e mare lucru. Multe rămân la nivelul de promisiuni electorale şi sunt reluate odată la 4 ani. Ori eu am preferat să o iau invers, să fiu util de la colţul străzii, din cartierele mărginaşe, până în zona centrală. Am preferat să fiu aproape de oameni în mod constant, nu doar în campania electorală. Sunt consilier doar de un an şi 9 luni, dar m-am implicat în zona aceasta politico-administrativă din 2009, deci odată intrat în Consiliu am reluat multe propuneri care au rămas nerezolvate. O mare parte din ele am reuşit să le rezolv, dar mai am mult de lucru.
Pe de altă parte, eu consider că o problemă mare a administraţiei noastre este tocmai reacţia întârziată la problemele zilnice ale oamenilor, probleme care poate par mărunte pentru unii, dar pentru cei direct interesaţi devin de maximă importanţă. Eu încerc să fiu de folos tocmai în această zonă, atât cât pot. Deci pentru mine toate sesizările pe care le primesc sunt importante. Evident că ar fi de dorit să dispunem de un buget mai mare al oraşului, să putem să discutăm doar despre proiecte mari. Din păcate, investiţiile începute de acum câţiva ani mai consumă mare parte din buget. Proiectele mari vin la începutul mandatului şi apoi se investec bani anual pentru realizarea lor.
– Se resimte o fractură între generația tânără de politicieni și cea în vârstă la nivelul partidului? Mai sunt promovați tinerii în funcții sau pe liste de candidați?
La nivelul partidului este o diferenţă de aproximativ 20 de ani între generaţia seniorilor şi a tinerilor, deci este inevitabil să apară diferenţe de viziune. Se promovează tineri, dar nu neapărat după criterii care ţin de valoarea politică, ci după alte criterii cum ar fi loialitatea faţă de liderul momentului. Pe de altă parte, tinereţea nu este o virtute în sine, mulţi tineri au renunţat după câţiva ani de implicare, pentru că nu s-au regăsit în modul de lucru al celor care i-au promovat. De aici şi lipsa actuală de lideri tineri din partid.
– Ce așteaptă în prezent un tânăr politician de la politică?
Aşteaptă să vadă mai puţină corupţie la nivel politic. Dacă iniţial un tânăr este mânat de pasiune şi dorinţa de a schimba lucruri în comunitatea sa folosind pârghii politice, de multe ori sfârşeşte prin a se retrage scârbit de ce vede odată intrat în mediul politic. Ori eu îmi doresc să văd că lucrurile acestea se vor schimba şi atunci cred că vom avea o implicare mai serioasă a tinerilor în politică, iar efectele pozitive nu vor întârzia să apară.