Ilarie Ivan, specialist agricol: „Vom avea vin mai puţin, dar de mai bună calitate”
Relativa prosperitate şi educaţie a locuitorilor, precum şi o înclinaţie spre snobism, se combină pentru a forma în Cluj cea mai dinamică piaţă a vinului de calitate din România, afirmă cunoscătorii din domeniu. Surse din industrie poziţionează Clujul pe primul loc în piaţă, raportat la numărul de locuitori. Clujul pierde în faţa Bucureştiului competiţia consumului în cifre absolute, dar trece în faţa capitalei la consumul de vin de calitate.
Previziuni
Producţia de struguri în ţară, în acest an, este mai mică cu circa 20-25% faţă de anul trecut sau faţă de un an foarte bun. Asta, dacă discutăm de judeţele din sudul ţării sau din Moldova. Această producţie mai slabă este explicată prin ploile prea multe din toamna trecută, urmate apoi de seceta dură din vară. Singurul avantaj e că dacă producţia ar fi trebuit să fie la 10-12.000 de kg de struguri/ hectar, acum producţia acolo va fi de 7-8.000 kg struguri/ha, însă calitatea vinului va fi cu siguranţă mai bună în acest an, pentru că strugurii au ajuns la maturitate deplină tocmai datorită căldurii mai mari sau chiar la maturitatea târzie, aşa cum se cere pe unele etichete de vin. CMT înseamnă cules la maturitate târzie şi CMD –cules la maturitate deplină.
În Ardeal, producţia de struguri va fi însă apropiată de cea de anul trecut, eventual cu o diminuare de circa 10-15%. În Ardeal, în general acest an agricol a fost unul bunişor, spun fermierii. Şi aici e foarte clar că vinul care se va obţine în acest an va fi unul de calitate superioară, cu atât mai mult cu cât prin Legea viei şi a vinului se interzice introducerea de apă încă de la stadiul de must. Ar trebui ca cel puţin teoretic, dacă inspectorii de profil îşi vor face datoria, vinul din acest an să fie foarte bun.
În ce priveşte Clujul, avem vii doar în zona Turda, zona Viişoara, Triteni, Ceanu Mare, acolo este zona viticolă a judeţului nostru. Clujul nu prea are zone prielnice pentru vie, vin. Pentru un vin de calitate sunt importante trei lucruri: podgoria, zona, arealul; soiul cultivat, iar a treia – tehnologia de cultură, de îngrijire până la recoltare, perioada la care se recoltează şi tehnologia de vinificaţie.
În zona aceasta, oamenii cultivă şi acasă viţă de vie, cea de buturugă, cum îi spunem, dar cu două scopuri: pentru consumul casnic şi ca element estetic.