FOTO Să înceapă Electric Castle: „O fi gălăgie, dar cinci zile nu moare nimeni. Mai faci și un leu”
A cincea ediție a unuia dintre cele mai așteptate festivaluri ale verii a început cu dreptul și cu mult soare. Cu o prognoză meteo nu foarte încurajatoare pentru următoarele patru zile, dar mai puțin alarmantă ca anul trecut, festivalul Electric Castle și-a deschis miercuri după-amiaza porțile, cu Ziua Zero. Sute de artiști vor urca pe cele nouă scene ale Festivalului Electric Castle, la ediția 2017, desfășurată în perioada 12-16 iulie. Electric Castle, aflat la a 5-a ediție, va fi organizat la Castelul Banffy din localitatea clujeană Bonțida, pe o suprafață de 220.000 de metri pătrați.
„Ne-am obișnuit cu toată nebunia, îi așteptăm pe toți să vină și să se distreze la noi în Bonțida”, spuneau în cursul zilei de miercuri majoritatea bonțidenilor pe care i-am întrebat cât de așteptat este acest festival pentru ei, locuitorii.
„Festivalul acesta e bun pentru unii și rău pentru noi, ăștia bătrâni. Îmi place să îi văd pe toți copiii ăștia, dar e prea multă lume, prea mare coadă la magazin. Am venit să îmi iau ceva dulce și uite cât timp trebuie să aștept”, a fost părerea unei doamne în vârstă pe care am surprins-o la magazinul din centrul satului. „O fi nebunie, dar cinci zile nu moare lumea și mai faci un leu. Este un lucru bun pentru toată lumea. Și pentru noi și pentru primărie”, a spus un alt domn din Bonțida, pentru care festivalul mai mult ca sigur a devenit în ultimii patru ani un bun mijloc pentru a-și rotunji veniturile.
Pe strada Gădălinului, în apropierea Castelului Bánffy unde timp de cinci zile se va desfășura o nouă ediție a festivalului Electric Castle, prețul unei camere variază între 50-60 de lei. Oferte sunt multe, iar sătenii abia așteaptă să îi primească pe festivalieri. „Suntem bucuroși că avem acest festival în comună. Oferim și noi locuri de cazare. Anul trecut am avut tineri din București și din Suceava, acum așteptăm să vedem de unde vor veni. Prețul pe cameră variază între 50-60 de lei pe noapte, dar depinde de fiecare. Nu vorbesc în numele tuturor”, a declarat doamna Valeria.
E viață multă în sat în aceste zile și acest lucru nu mai pare să deranjeze pe nimeni. Locuitorii privesc festivalul ca pe o mană cerească.
„E nebunie foarte mare. Dar să dea Dumnezeu să nu plouă. I-am și zis nurorii mele. Tu, Delia, săracii copii vin cu cizme de gumă, tot plouați. La noi, unde stăm, nu se audă muzica așa tare, așa că nu pot să spun că mă deranjează ceva la acest festival. Le doresc tinerilor să se distreze. De-aia sunt tineri”, a declarat doamna Elisabeta.
La o altă casă îi întâlnim pe soții Aurel și Silvia. Înainte să îi întrebăm ceva, ne invită la o cafea, însă le spunem că timpul e scurt și că vom reveni când se mai liniștesc apele. Suntem întrebați dacă avem loc de cazare și dacă suntem „bine echipați” pentru ploaie. „Festivalul acesta e extraordinar pentru comunitatea noastră. Se mai aude muzica, dar nu ne deranjează. Copiii sunt cuminți majoritatea dintre ei, dar nu există pădure fără uscături. Mai sunt și zburdalnici printre ei. Dar nouă ne-ar plăcea tot timpul să avem festivalul acesta. Le dorim tinerilor să aibă noroc să nu plouă. Dacă ne luăm după Busu’s-ar putea să avem din nou ploaie”, au declarat cei doi soți. „Singura noastră nemulțumire sunt drumurile foarte rele pe care trebuie să circule săracii oameni. Nu știu dacă vom trăi să vedem drumul acesta renovat”, au mai spus cei doi.
Cu doar câteva zile înainte de debutul festivalului, Andi Vanca, directorul de comunicare al Electric Castle, publica pe rețeaua de socializare Facebook două fotografii cu drumul de acces spre zona festivalului.
“Așa arată drumul pe care ar trebui să fie aduși, peste 1 săptămână, cei aproape 150.000 de oameni, ce vor veni pentru 5 zile, la Electric Castle 2017. Este drumul pe care Consiliul Județean Cluj s-a angajat și în acest an să îl repare, pentru a ne ajuta să fluidizăm traficul autobuzelor dinspre și înspre Bonțida. Mai exact, 5 km din DJ 161 Gădălin – Bonțida. 5 (cinci)! Știm deja răspunsul oficial pe care îl vom primi. E același de 4 ani încoace: “urmează, e un proiect, e prins de un buget, se face, e complicat cu proiectul, poate la anu’”. Oricum, cel mai important este că, indiferent de infrastructura din zonă, ne vom putea mândri în continuare pe la târguri de turism și prin broșuri informative cu cât de minunat este Electric Castle. Mulțumim de sprijin!”, transmitea Andi Vanca.
În replică, CJ Cluj afirma că este ‘un susținător și partener implicat în organizarea’ festivalului și că sectorul DJ 161 Gădălin-Bonțida, care reprezintă Calea Principală de acces spre Festivalul Electric Castle se prezintă în condiții foarte bune. Sectorul care începe de la ieșirea din localitatea Bonțida și ajunge până în localitatea Gădălin reprezintă doar o Cale Secundară de acces la eveniment, fiind utilizat de o mică parte din public. În plus față de lucrările deja efectuate și care vor face ca la data începerii evenimentului să existe condiții optime de acces, utilajele care au acționat și acționează pentru reprofilarea drumului vor rămâne la fața locului astfel încât, dacă va ploua și va fi nevoie, ele să poată interveni prompt. „În ceea ce privește eventuala asfaltare a acestui sector, precizăm că tronsonul Gădălin-Bonțida este cuprins în proiectul cu finanțare europeană ‘Drumul Bistriței’, dosarul de finanțare urmând a fi depus în perioada imediat următoare în vederea evaluării. În acest context, alocarea de fonduri pentru modernizarea acestui sector nu ar fi doar inoportună cât, mai ales, ilegală pentru că nu pot fi realizate lucrări similare pe un drum care urmează să fie reabilitat din fonduri europene. Acest sector nu poate fi asfaltat pentru că ar fi periclitată obținerea finanțării europene pentru întreg traseul Drumul Bistriței din județul Cluj, adică nu mai puțin de 83 de km’, se arată în comunicatul CJ Cluj.
Urmăriți de blestemul ploii, care în ultimele două ediții a creat mult disconfort, organizatorii s-au văzut nevoiți ca în acest an să găsească noi soluții pentru a asigura o ședere adecvată participanților. „Anul acesta avem parte de un EC cu de toate, deci și cu ploaie. Just to be sure, să aveți la voi cizme, pelerine și haine mai groase. Dacă plouă, în zonele acoperite, se vor putea adăposti aproximativ 20.000 de persoane. Mai exact în Hangar, Roots, Pitch, Hideout, Silent Dance, Fashion Corner, Food Court, Weshowcase, Premium Area, Tech World plus alte zone ale sponsorilor. Also, în fața fiecărei scene există portafloor (podea de plastic anti-noroi) sau podea de lemn, iar în camping și în festival sunt construite alei de pietriș (tot anti-noroi). La intrare vom distribui gratuit câteva mii de pelerine”, au asigurat organizatorii pe Facebook.
Miron Corsiuc, arhitect în cadrul studioului de design POD și unul dintre arhitecții care au contribuit la amenajarea zonei Premium Lounge din festival, a precizat pentru Transilvania Reporter că, anul trecut, multe dintre amenajările din interiorul festivalului au fost, într-un fel, „diluate” de atâta apă.
„Ce fac arhitecții acolo sunt anumite pavilioane care să îndeplinească anumite cerințe funcționale. Aceasta este dorința organizatorilor. Noi primim o temă destul de concretă, ei ne spun că au nevoie de un pavilion, cu anumite funcțiuni. Mihai Păun, directorul festivalului, știe întotdeauna ce își dorește. Pentru că structurile nu sunt permanente, ești constrâns de soluția tehnică. Atunci lucrăm pe structuri modulare și formăm anumite compoziții. Trebuie să creăm spații care să funcționeze ca un festival în festivaluri. Zona Premium Lounge se află foarte aproape de Main Stage, dispunerea este ca în amfiteatru. În fundal am încercat să avem vegetație. Anul trecut ne-am gândit că poate nu plouă atât de tare și nu am acoperit tot spațiul, dar anul acesta am gândit puțin altfel zona. Materialele pe care le folosim sunt improvizate din materiale de producție publicitară, din producție de scenă, și am apelat la firme care se ocupă de organizarea evenimentelor în aer liber. Construcțiile de acest fel sunt efemere. Dar și amenajarea unor cluburi, de exemplu, este efemeră pentru că publicul se plictisește foarte repede. Nu este ca un spațiu de interes public, sau ca o locuință care deservește același lucru în fiecare zi. Pentru că pavilionul nostru se află în zona Main Stage va fi timid pentru că nu trebuie să îi facă scenei principale concurență. Va fi descoperit însă de public după încheierea concertelor”, a precizat Miron Corsiuc.
La Electric Castle, castelul ar trebui să rămână dominant, așa că instalațiile sau butaforiile nu ar trebui să îl depășească, consideră arhitectul.
„Cadrul natural trebuie să rămână în centru, cel puțin tot timpul aceasta a fost dorința lui Mihai Păun. Producția de scenă este total altceva. Acolo sunt firme specializate care trebuie să asigure un sunet bun, cât de mare să fie platforma pentru artiști, ce au nevoie ca suport vizual. În cazul nostru, al arhitecților, trebuie să privim lucrurile din prisma celui care intră în festival. Ce îi oferi lui. Succesul unui festival este determinat tot mai mult și de amenajările din perimetrul lui și cred că începe să conteze tot mai mult această parte și în cazul festivalurilor din România. Până la urmă, un festival nu este doar un concert de două-trei ore. Este o experiență mai amplă”, a mai spus arhitectul Miron Corsiuc.
[stextbox id=’custom’]
Măsuri de securitate
Festivalierii care vor merge la Electric Castle în acest an vor fi verificați cu detectorul de metale la intrarea în incinta castelului, iar mașinile vor fi controlate din punct de vedere pirotehnic, a anunțat miercuri șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, Ciprian Miron. Aceste măsuri sunt noi în istoria de cinci ani a festivalului, autoritățile spunând că, astfel, doresc să se asigure că evenimentul se va desfășura în condiții de siguranță.
„Avem 25-30 de mii de participanți estimați pe fiecare zi. Este a cincea ediție a festivalului și, datorită condițiilor de securitate pe care încercăm să le impunem, de acum înainte avem un control pirotehnic 24 de ore din 24, timp de cinci zile, cu polițiști specializați, din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale al IPJ Cluj, sprijiniți de către centrul chinologic Sibiu și trei grupuri canine specializate. (…) Am vrut să facem festivalul mai sigur, nu avem niciun fel de informații vizavi de posibile atentate sau evenimente negative care s-ar putea produce’, a declarat șeful IPJ Cluj, într-o conferință de presă. Conform acestuia, toate mașinile și mijloacele de transport vor intra prin-un singur loc, inclusiv cele de aprovizionare și cele care vor aduce artiștii, fiind supuse și unui control pirotehnic. La rândul lor, persoanele vor fi verificate cu detectorul de metale la intrarea la festival. În perimetrul comunei Bonțida, unde are loc Electric Castle, vor exista, zilnic, 100 de polițiști, 100 de jandarmi și 50 de angajați ai ISU, cadre medicale și voluntari care vor asigura urgențele sau problemele medicale.
Având în vedere numărul mare de oameni care vor participa, zilnic, la concertele și evenimentele organizate în cadrul Electric Castle, și organizatorii recomandă festivalierilor să folosească mijloacele de transport puse la dispoziție de ei și mai puțin mașinile personale. Pentru cei care doresc totuși să vină cu autoturismul, se recomandă respectarea regulilor pe care organizatorii le-au stabilit împreună cu autoritățile pentru acces și parcare.
„În ultimii cinci ani, EC a demonstrat că, în ciuda provocărilor legate de vreme sau de infrastructură, este un eveniment de succes care aduce o mulțime de beneficii județului. Se creează un context în care și noi și autoritățile lucrăm cu scopul promovării Clujului și pentru a le arăta participanților la festival, dintre care mai mult de jumătate vin din afara orașului, că există aici un eveniment bine organizat”, a spus Andi Vanca, directorul de comunicare al Electric Castle.
Potrivit șeful IPJ Cluj, la ediția de anul trecut au fost înregistrate 19 cazuri de persoane care aveau asupra lor substanțe etnobotanice, fără alte evenimente mai grave. Festivalul Electric Castle va avea loc în acest an între 12 și 16 iulie, timp în care vor urca pe scenele evenimentului peste 250 de artiști.
[/stextbox]
Electric Castle 2017 va fi cu siguranță cea mai spectaculoasă ediție a festivalului. Suprafața a crescut până la 220.000 de metri pătrați, iar experiența oferită de artiștii invitați va putea fi trăită la maxim de toți participanții, datorită unei scene cu deschiderea de 80 de metri, un ecran LED de 600 de metri pătrați ce oferă rezoluție 8K și mai multe zone acoperite pentru public. Lineup-ul eclectic cu care Electric Castle și-a obișnuit fanii îi include în acest an îi include pe Deadmau5, artist de 6 ori nominalizat la premiile Grammy și care, anul acesta, a ieșit deja cu două albume noi, Franz Ferdinand cu singurul concert confirmat în Europa de Est anul acesta, Alt-J, una dintre revelațiile momentului în indie rock, Trentemoller, cunoscut pentru muzica sa atmosferică dar și pentru spectacolul pe care îl creează pe scenă, UNKLE, ZEDD, Paul Van Dyk, House of Pain, Slaves, Gus Gus și mulți alții.