FOTO Porţi deschise la Muzeul Farmaciei din Cluj

Foto: Dan Bodea

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înfiinţarea Colecţiei de Istorie a Farmaciei, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei le-a propus clujenilor o Zi a Porţilor Deschise. Muzeul Farmaciei din Cluj este cel mai timpuriu din România şi unul dintre cele mai timpurii din Europa.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Evenimentul a fost organizat joi, 27 noiembrie, la Muzeul Farmaciei din Piaţa Unirii nr. 28 şi a cuprins mai multe momente: proiecţie cu imagini de epocă din activitatea Colecţiei de Istorie a Farmaciei, vernisajul expoziţiei temporare “Despre pipe şi fumat în Transilvania- Piese din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei,  prezentarea unui tiraj special după plăci de gravură din colecţia muzeului, reprezentând etichete farmaceutice de secol XIX, din donaţia Valeriu Bologa, pentru vânzare şi un târg de carte, cu publicaţii ale muzeului.

IMG_9840

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Expoziţia tematică amenajată la intrarea în Muzeul Farmaciei, intitulată “Despre Pipe şi fumat în Transilvania” cuprinde o prezentare a modului în care tutunul şi fumatul au fost introduse în Transilvania, dar şi o serie de piese din colecţia Muzeului de Istorie, printre care o cahlă cu cea mai timpurie reprezentare a unui fumător, diverse pipe descoperite în cadrul săpăturilor arheologice, câteva pipe din spumă de mare sculptate şi decorate şi recipiente în care farmaciştii depozitau creme sau soluţii distilate extrase din tutun. Expoziţia poate fi viziată până în luna februarie a anului viitor. Vizitatorii au mai avut ocazia să admire şi camera care cuprinde partea de tehnică medicală, nu foarte des vizitabilă, sau au putut achiziţiona volume de specialitate la preţuri foarte mici.

În prezent, responsabil de Colecţia de Istorie a Farmaciei este muzeograful Ana Maria Gruia.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Potrivit directorului Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), Carmen Ciongradi, evenimentul Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Farmaciei a fost ultimul de anul acesta din activitatea MNIT. O zi a porţilor deschise a mai fost organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în 2014 pe şantierele pe care muzeul le coordonează la Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi la Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa din judeţul Hunedoara, ca şi la Cetatea Zânelor din Covasna.

 Mai jos puteţi urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea la 60 de ani de la înfiinţarea Colecţiei de Istorie a Farmaciei:

Distribuie:

Postaţi un comentariu