Fizicianul Max Tegmark, la Cluj: Dacă nu ne autodistrugem, avem timp să rezolvăm și problema venirii unui asteroid gigant

Foto: Dan Bodea

Unul dintre cei mai cunoscuți fizicieni din lume, în prezent profesor la Massachusetts Institute of Technology(MIT) din SUA, a fost prezent vineri la Cluj pentru a susține o prezentare pe tema originii și formării Universului, temă care a stat la baza cărții sale „Universul nostru matematic-În căutarea naturii ultime a realității”. Volumul, apărut și în limba română, este de fapt o autobiografie științifică în care autorul Max Tegmark încearcă să răspundă la întrebări fundamentale din domeniul cosmologiei precum: Care este originea tuturor lucrurilor? Cât de mare e totul? Cum se va sfârși totul? Ce este realitatea?. Călătoria sa personală de explorare a naturii realității este întreprinsă prin prisma descoperirilor științifice mai vechi sau foarte recente.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Evenimentul a avut loc în showroom-ul Opel din Sânnicoară,   Cluj/Foto: Dan Bodea

Evenimentul a avut loc în showroom-ul Opel din Sânnicoară, Cluj/Foto: Dan Bodea

Timp de o oră și jumătate profesorul i-a condus pe cei aflați la eveniment într-o uimitoare călătorie în trecut, prezent și viitor, prin intermediul fizicii, astronomiei și matematicii. La sfârșitul prezentării, fizicianul a răspuns curiozităților publicului și a oferit varianta sa cu privire la întrebarea care a stat pe buzele tuturor pe parcursul serii: Suntem singuri în Univers?.

„Cu mult timp în urmă oamenii considerau că este imposibil să nu existe viață pe atât de multe planete sau stele. Majoritatea planetelor sunt cu două miliarde de ani mai vechi decât planeta noastră. Dacă pe aceste planete ar fi existat viață mai avansată cu două miliarde de ani decât cea de pe Pământ, atunci unde este tehnologia lor, unde sunt navetele lor spațiale, unde este civilizația lor?Prin telescoapele noastre nu am găsit până acum nicio dovadă cu privire la o civilizație avansată. Trebuie să fim deschiși la ideea că ar putea să nu existe în Universul nostru o civilizație atât de avansată ca și noi. De exemplu, dinozaurii au petrecut peste 100 de milioane de ani pe Pământ fără să inventeze internetul. Trebuie să fim deschiși la posibilitatea că poate suntem singura formă de viață în această parte a Spațiului cu asemenea tehnologie. Dacă e adevărat, avem o responsabilitate foarte mare, aceea de a proteja viața și de a face astfel încât Universul să rămână conștient de sine, prin noi”, a precizat fizicianul Max Tegmark.

La întrebarea „Unde își are locul Dumnezeu în tot acest Univers?, venită din partea unui participant la eveniment, Max Tegmark a răspuns: „Papa Francisc spune că Dumnezeu a creat Big Bang-ul, așa că nu pot să afirm decât că fiecare poate avea propria lui părere cu privire la contribuția lui Dumnezeu și a începutului. Ceea ce eu consider important și interesant este să continuăm să facem descoperiri și să ne păstrăm curiozitatea”.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

O altă parte interesantă a discursului profesorului Max Tegmark a fost cea în care a explicat teoria Big Bang-ului, ce a cauzat și ce a fost înainte de această mare explozie care a dus la formarea Universului în urmă cu 13.8 miliarde de ani. Teoria inflației cosmice și criticile aduse acesteia au fost, de asemenea, două dintre subiectele abordate de fizician, termenul de „inflație cosmică” fiind propus în 1980 de Alan Guth pentru a explica formarea galaxiilor.

A doua parte a conferinței, Max Tegmark a rezervat-o viziunii științei asupra viitorului vieții. „Cred că cea mai importantă întrebare pe care mi-am pus-o de-a lungul cercetării acestui domeniu a fost ce putem face noi, oamenii, cu toată această cunoaștere pentru a face viața mai bună pe planeta noastră. Prin scrierea acestei cărți am sperat să induc o emoție și un simț al responsabilității, chiar dacă mulți dintre noi nu vom putea călători niciodată, fizic, în spațiu”, a spus fizicianul Max Tegmark.

„Toate riscurile care ne pot pune în pericol planeta și viața noastră pe Pământ în viitorul apropiat sunt probleme pe care nu Universul ni le creează, ci noi înșine ni le creăm. Vestea bună este că dacă învățăm să avem grijă de planeta noastră, dacă evităm războaiele nucleare și nu folosim inteligența artificială în scopuri distructive, atunci avem timp să rezolvăm alte probleme precum venirea unui asteroid gigant. Vom trimite o rachetă acolo care să devieze asteroidul. Într-un miliard de ani, știm că Soarele va fi mult mai fierbinte ca acum și oceanele se vor evapora, dar putem rezolva și această problemă. Vom putea împinge un asteroid astfel încât să orbiteze în jurul Pământului și atracția gravitațională să împingă, la rândul ei, Pământul mai departe de Soare pentru a putea menține acea temperatură constantă care condiționează viața. Avem destul timp să facem toate acestea, așa că să ne îndreptăm atenția asupra modului în care să păstrăm vie această planetă și să nu ne autodistrugem”, a îndemnat fizicianul, atrăgând atenția că, în ultimul an, 10 miliarde dolari au cheltuit americanii pe chirurgie estetică și 100 de miliarde de dolari numai pe țigări. „De cele mai multe ori, când vrem să obținem finanțări pentru proiectele noastre și când suntem refuzați, ni se oferă tot felul de scuze. Cea mai folosită este aceea că nu pot fi cheltuiți bani pe niște riscuri care nu au fost încă dovedite”, a spus Max Tegmark la Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

După prezentarea cărții a urmat o sesiune de autografe/Foto: Dan Bodea

După prezentarea cărții a urmat o sesiune de autografe/Foto: Dan Bodea

 Volumul „Universul nostru matematic-În căutarea naturii ultime a realității” a apărut la Editura Asociației de Științe Cognitive din România, în traducerea lui Dumitru Dorian.

 [stextbox id=”custom”]Max Tegmark, este profesor de fizică la MIT, Cambridge, Massachusetts. Autor a sute de articole tehnice, cu apariţii în zeci de documentare ştiinţifice, Max Tegmark cercetează din perspectivă cosmologică, fizică şi matematică problematici ca realitatea şi dimensiunea universului, universuri paralele, materia întunecată, structura matematică a universului. El a obţinut numeroase premii, printre care Packard Fellowship (2001-2006), Cottrell Scholar Award (2002-2007) şi NSF Career (2002-2007), iar cercetarea lui în cadrul Sloan Digital Sky Survey a fost desemnată Descoperirea Anului 2003 de către jurnalul Science. Max Tegmark a fost ales membru al American Physical Society.Este căsătorit cu românca Meia Chita-Tegmark și are doi fii, Philip și Alexander.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu