Firma primarului de Satu Mare, gazdă pentru Zona Metropolitană
Până să aducă în judeţ sute de milioane de euro, Zona Metropolitană Satu Mare are un sponsor generos în persoana primarului Dorel Coica. Primarul municipiului Satu Mare a primit ADI Zona Metropolitană Satu Mare în noul sediul al Societăţii medicale Dr. Coica, închiriat de la Tarom. În acelaşi spaţiu va funcţiona un post de radio, dar şi Agenţia Tarom. De anul viitor, prin Zona Metropolitană se doreşte să fie atrase finanţări de 500 de milioane de euro.
Proiecte de aproape 500 milioane de euro
Constituită în luna aprilie a acestui an, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Zona Metropolitană Satu Mare pare să se afle pe drumul cel bun în privinţa interesului manifestat de municipiile, oraşele şi comunele din judeţ pentru întocmirea proiectelor care ar putea aduce în judeţul Satu Mare o parte din cele 430 milioane de euro, banii europeni prevăzuţi pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. Gheorghe Rentea, managerul general al ADI Zona Metropolitană Satu Mare, se mândreşte cu hărnicia primarilor şi afirmă că până acum au fost depuse peste 320 fişe de proiecte, concretizate în 198 de proiecte în valoare de peste 500 milioane euro, care ar putea fi depuse anul viitor pentru obţinerea finanţării. De curând, echipa ADI Zona Metropolitană s-a mutat din birourile Primăriei în sediul propriu, unde are toate şansele să dea randament maxim întrucât, la fel ca în reclama cu cafeaua la plic 3X1, Zona Metropolitană are de toate: societate medicală, un post de radio şi avioane.
Un sediu nou şi un manager sincer
Din biroul situat în incinta Primăriei, mutarea echipei care lucrează în cadrul ADI Zona Metropolitană Satu Mare s-a produs la începutul lunii octombrie. Spaţiul în care se află sediul este situat ultracentral şi, datorită faptului că pe aceeaşi uşă se intră şi pentru a ajunge la Agenţia Tarom din Centrul Nou, unii ar putea afla în felul acesta despre existenţa Zonei Metropolitane. Înainte de mutare, l-am întrebat pe managerul Gheorghe Rentea despre viitorul sediu al ADI. Deschis şi fără rezerve, el ne-a spus că în spaţiul deţinut de Agenţia Tarom, sediul are o suprafaţă de circa 300 mp, adică exact cât e necesar pentru desfăşurarea activităţii, iar chiria lunară nu va depăşi 200 euro.
Primarul dă în chirie spațiu la Zona Metropolitană
Primarul Dorel Coica nu ascunde faptul că societatea medicală Dr. Coica a dat în chirie sediu pentru Zona Metropolitană. Acesta a confirmat că Societatea Medicală Dr. Coica a închiriat de la Tarom tot sediul agenţiei situate în Centrul Nou, adică aproximativ 3.000 mp. Primarul spune că ADI nu va plăti chirie, cota aferentă celor 300 de mp pe care îi va ocupa urmând a fi suportată de societatea medicală, fără să specifice pe ce perioadă.
“Societatea Medicală Dr. Coica a închiriat tot spaţiul deţinut de Tarom în Centrul Nou. Deoarece deocamdată ADI Zona Metropolitană nu are bani, iar eu ştiu cât de greu e la început de drum fără bani, am decis ca SM Dr. Coica să-i ofere pentru sediu circa 300 mp din spaţiul total şi să-i achite chiria lunară de aproximativ 200 euro. Spaţiul rămas este ocupat în parte de Agenţia Tarom şi va fi ocupat în curând de sediul SM Dr. Coica şi de cel al Radio Unu. Vreau să precizez că este vorba despre un parteneriat benefic pentru toţi. Agenţia Tarom, la fel ca Radio Unu, ne asigură publicitatea gratuită, deci este ca un fel de compensaţie”, a declarat primarul Dorel Coica.
Echipă mică, lefuri mari
Potrivit managerului general Gheorghe Rentea, echipa ADI Zona Metropolitană Satu Mare este alcătuită în prezent din patru persoane: managerul general, directorul executiv Mircea Panait şi doi manageri de proiecte – Ramona Ardelean şi Paul Tecar. În schemă mai există şi trei posturi de manager achiziţii, deocamdată neocupate până anul viitor, când se doreşte angajarea unor specialişti cu studii în achiziţii publice. Amânarea angajării celor trei persoane este determinată de considerente financiare, iar Gheorghe Rentea afirmă că se doreşte ca salariile celor trei să fie acoperite din economiile care ar rezulta dacă prin ADI Zona Metropolitană s-ar reuşi promovarea de proiecte pentru managementul proiectelor. În felul acesta, primarii n-ar mai trebui să plătească firmele de consultanţă şi, în conformitate cu prevederile Uniunii Europene, procentajul de 1% rezultat ar putea intra în contul ADI Zona Metropolitană. În privinţa salariilor angajaţilor, Gheorghe Rentea a arătat că managerul general câștigă 2.410 lei, directorul executiv – 2.120 lei, iar fiecare din cei doi manageri de proiecte – câte 1.800 lei lunar. Salariile echipei ADI Zona Metropolitană sunt asigurate din contribuţia stabilită la sfârşitul lunii august de Consiliul Local Satu Mare pentru fiecare locuitor: 1 leu pentru anul în curs, respectiv 2 lei de la începutul anului viitor.
Managerul Gheorghe Rentea este optimist în ceea ce privește viitorul Zonei Metropolitane.
“De la constituire şi până acum, activitatea noastră se dovedeşte a fi eficientă dacă ţinem cont de rezultatele actuale. Cu prilejul întâlnirilor pe care le-am avut, primarii celor 30 de localităţi care au aderat deja la ADI au înţeles că şansa de-a obţine bani europeni constă în întocmirea de proiecte. Astfel, dacă în a doua jumătate a lunii septembrie aveam peste 190 de fişe pentru proiecte depuse de către primarii a 21 de localităţi – cu o valoare de peste 430 milioane euro – cele mai multe întocmite pentru infrastructură – în prezent putem vorbi despre peste 320 fişe, evaluate la 198 de proiecte în valoare de peste 500 milioane euro”, a spus Rentea.
Pe lângă datele existente, ADI Zona Metropolitană dezvoltă o comunicare foarte bună cu filiala sătmăreană a Ordinului Arhitecţilor. Potrivit lui Rentea, membrii filialei au prezentat recent câteva proiecte viabile, care presupun costuri mici şi vizează reabilitarea malurilor Someşului de-a lungul râului, de la intrarea în ţară.
“Prin legea dezvoltării teritoriului, râul Someş fiind confluent al Dunării, intră în Bazinul Dunărean, pentru care Uniunea Europeană are prevăzute peste 100 miliarde euro. În aceste condiţii, dorim să profităm de această oportunitate, cu atât mai mult cu cât s-a găsit în legislaţie că încadrarea în acest areal corespunde cerinţelor. Someşul, în judeţul Satu Mare este pe o distanţă de peste 50 de km, iar prin lege este prevăzut de la frontieră până la Dej, inclusiv cu porturi la Satu Mare, Jibou şi Dej. Ca atare, dorim să ne canalizăm atenţia şi eforturile şi pe aceste programe pentru care s-ar putea obţine finanţare europeană” – a precizat Gheorghe Rentea.
HAhaha. ZMSM are un site facut de niste amatori, iarcomunele inglobate, cuprind aproape intreg judetul SM. Bine ca nu ati inclus si comune in Bh si Sj in aceasta ZM, sa fie cea mai mare metropola din tara. Voi ne credeti idioti? Ce porcarie mai e si asta?