Emanuel Ungureanu, deputat USR: „Sunt calcule contabile seci, care nu au în spate niciun fel de proiect”
Ministerul Sănătății va avea, în 2017, un buget peste 7,7 miliarde de lei, cu 5,98% mai mare față de execuția preliminată în 2016, potrivit proiectului de buget postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
La capitolul cheltuieli curente este prevăzut un buget de 7.687.738.000 de lei, cu 6,73% față de execuția preliminată în 2016, 7.203.182.000 de lei. Cheltuielile de personal vor crește cu 22,31%, fiind preconizate la 1.195.250.000 de lei, față de execuția preliminată în 2016, 977.231.000 de lei.
De asemenea, cheltuielile cu bunuri și servicii vor fi în 2017 cu 2,82% mai mari, fiind cifrate la 2.203.989.000 de lei, față de 2.143.591.000 de lei cât este execuția preliminată pentru 2016.
Sursele de finanțare în cazul bugetului Ministerului Sănătății provin în procent de 81,13% de la bugetul de stat, fonduri externe nerambursabile, 0,08%, și venituri proprii, 18,79%.
Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei pentru sănătate critică modalitatea prin care se calculează bugetul în prezent, precizând totodată că banii se distribuie în funcție de cunoștiințele pe care le au managerii de spitale la Ministerul Sănătății.
„Am avut o discuție cu cel care a fost vicepremier în timpul Guvernului Văcăroiu, mă refer la profesorul Mircea Coșea care spunea că filosofia de concepere a bugetului României este aceeași ca în 1992. Sunt calcule contabile seci, care nu au în spate niciun fel de proiect. Nu există, de exemplu, niciun fel de proiect de electrificare a tuturor satelor din România, nu este niciun proiect prin care să aducem toaleta și baia din curtea țăranilor în casele acestora.
În ceea ce privește bugetul de sănătate, nu avem nici cea mai mică idee despre investițiile importante ale Guvernului în infrastructura spitalicească. Nu avem o evidență pe care să o putem consulta la nivelul județeului Cluj, nu știm care sunt cererile și care sunt nevoile reale. Ne chinuim noi, ca parlamentari, în cele 48 de ore pe care le avem la dispoziție să aducem amendamente, să căutăm managerii de spitale din Cluj să vedem care le sunt nevoile pentru că nicăieri nu găsim în bugetul Ministerului Sănătății nici măcar cea mai vagă idee despre prioritățile noului ministru. Dramatic este acest sentiment de încropeală, acest sentiment de șmechereală și de completă opacitate în dialogul cu Ministerul Finanțelor sau cu Ministerul Sănătății. Acești oameni se comportă cu banii nostri ca și cum ar fi fi ai lor și nu trebuie să ne dea în niciun fel socoteală despre felul în care îi vor cheltui.
La nivelul spitalelor, banii se împart în funcție de cunoștiințe. Ai pe cineva la Ministerul Sănătății? Da, atunci primești bani! Ne-am întos în perioada feudală când cine pupa inelul, primește mai mulți bani, lăsând la o parte nevoile reale” , a spus Emanuel Ungureanu pentru Transilvania Reporter.
Amendamente
Acesta a depus patru amendamente. Acestea prevăd finanțarea secției de necrologie de la Pediatrie II pentru achizițioanrea unor aparate moderne pentru nevoile copiilor, renovarea clădirii Institutului de Transplant, continuarea finanțării Spitalului Regional de Urgență și finanțarea lucrărilor pentru centura ocolitoare sud.
Puteţi vedea modul în care s-a desfăşurat şedinţa Comisiei pentru Sănătate.
În legătură cu noul val de proteste, Emanuel Ungureanu este ferm. „Noul Guvern ales legitim de o mică parte din populația acestei țări s-a constituit într-un grup infracțional care a legitimat corupția. Rog cetățenii români care nu își dores că fie conduși de o gașcă de mafioți să iasă în stradă, la proteste! Nu mă pot obișnui cu această idee”, spus Emanuel care împreună cu colegii săi din USR au “ocupat” Parlamentul României încă de la începutul protestelor.