După piscina Electric Castle, încercați o piscină „organizată”
Dat fiind că destinaţiile externe sunt pereclitate de zelul islamiştilor de a ucide creştini sau de a se război între ei, turiştii români precauţi ar putea alege o vacanţă în ţară. Nici unele din acestea nu sunt însă chiar la îndemână. Marea Neagră şi Delta nu sunt destinații ieftine, iar pentru cei din zona de nord a ţării distanţa poate fi descurajantă. Propunem atunci clujenilor mai comozi din fire să descopere frumuseţile unui concediu domestic în judeţ.
Cluj-Napoca creşte ca destinaţie turistică de week-end, numărul turiştilor în primele cinci luni fiind mai mare cu aproape 20 la sută faţă de anul trecut. Nu-i poţi cere unui clujean să-şi petreacă vacanţă în locul său de viaţă de zi cu zi. Îi poţi însă surprinde pe mulţi clujeni get-beget cu locuri de vizitat aflate la doi paşi şi prea puţin cunoscute sau frecventate.
Ţara Călatei este una din aceste zone. Această regiune cuprinde biserici medievale, tradiții nealterate și muzee inedite. Pentru români este practic necunoscută. Nu vei găsi vreun material de prezentare al ei în limba română. Maghiarii în schimb o preţuiesc, astfel că zona este vizitată aproape exclusiv de turişti din Ungaria.
Nici marea nu este la o adică foarte departe de Cluj. De la Turda până spre Bistriţa oraşul e înconjurat de mini staţiuni cu apă sărată. Băile Turda, Cojogna, Dej şi Figa, toate au fost modernizate şi sunt locuri foarte agreabile de vacanţă.
Mare găseşti în preajma Clujului şi între munți. Localitatea Beliș este o adevãratã oază de liniște, fiind una dintre cele mai importante zone turistice ale Clujului. Și alte destinații montane din județ sunt tot mai prietenoase cu turițtii chiar dacă localnicii nu prea mai au codru care să le fie prieten. Pensiuni, locuri de camping, activități în aer liber ca zborul cu parapanta, cățărări, trasee amenajate îmbunătățesc calitatea unui concediu de vară petrecut în mijlocul naturii aflate la doi pași de locuința de la bloc.
Citiți și: Aproape și totuși departe … de civilizație
După un weekend în care probabil v-ați numărat printre cei care, de bună voie sau mai puțin, v-ați „scăldat” în piscina naturală pe care codul portocaliu de ploaie a făcut-o la Electric Castle, pe domeniul Castelului Banffy, nimic nu ar merge mai bine pentru acest weekend decât o ieșire la un ștrand. De data aceasta vorbim despre locuri în care apa există în mod cu totul intenționat și organizat, nemaifiind un produs al hazardului și, eventual, al blestemelor unui grof probabil ușor supărat pe noii locatari ai fostei sale reședințe. Transilvania Reporter vă propune așadar câteva destinații „cu apă” în cazul în care vă numărați printre cei mulți care nu iau în considerare un weekend la mare. Aqua Park Florești, Ștrandul Durgău din Turda, Băile Cojocna, Parcul Balnear Toroc sau, ceva mai îndepărtate dar totuși la îndemână, Băile Figa din Beclean sunt destinații numai bune pentru bălăceală în cazul în care, desigur, ploaia nu se abate din nou asupra Clujului iar pelerina de ploaie va deveni din nou prietenul cel mai de nădejde.
Aqua Park Florești
La doi pași de Cluj-Napoca în cazul în care nu prindeți un „happy hour” de aglomerație care vor transforma Băile Figa într-o destinație mai apropiată ca timp, se află Aqua Park Florești, care completează de altfel oferta de ștranduri din oraș. Situat în cadrul pensiunii Casa Zânelor, Aqua Park Florești pune la dispoziția clujenilor patru piscine, cu două tobogane de aterizare de 115 m și 95 m, un bazin de spa, un bazin cu jocuri de apă pentru adolescenți și un bazin pentru copilași, încâlzite și relaxante. Temperatura apei în bazine este afişată zilnic.
„Weekendul trecut, duminică, a fost vreme foarte urâtă. Activitatea noastră depinde mult de vreme, așa că suntem tot timpul condiționați. Dar când e cald vine foarte foarte multă lume. Am avut câteva wekenduri, dintre cele în care a fost cald, în care toate cele 600 de șezlonguri au fost închiriate întreaga zi. De luni până duminică, pentru copii, prețul este de 20 de lei, pentru adulți, de luni până vinery este 30 de lei și în rest 40 de lei, și avem happy hour de la ora 15 cu preț de 15 lei în fiecare zi de luni până vineri”, ne-a explicat Crina Pop.
Ștrandul Durgău
Ştrandul Durgău Turda se află în imediata apropiere a Salinei Turda, astfel cei care doresc să încerce altceva, pot alterna plaja cu răcoarea din cadrul salinei. Ştrandul este amenajat pe două lacuri: Lacul Ocnei şi Lacul Rotund, formate în urma prăbuşirii unor exploatări vechi de sare. Anul acesta ștrandul și-a deschis porțile pe 24 iunie și își așteaptă clienții cu o temperatură a apei de 30 grade, excelentă pentru o baie relaxantă, plajele de nisip proaspăt afânat și răcorit de umbrelele cu stuf, împreună cu sezlongurile puse la dispoziția turiștilor. În cadrul ștrandului există de asemenea o terasă cu un meniu diversificat.
Tarifele de intrare practicate la Ștrandul Durgău au rămas neschimbate, fiind identice cu cele din sezonul trecut: 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari. După ora 17:00, ștrandul practică un tarif unic de 5 lei/ persoană. Cei care doresc să frecventeze zilnic ștrandul pot opta pentru unul dintre abonamentele puse la dispoziție: adulți – 50lei/6 zile sau 100lei/12 zile, pensionari – 25lei/6 zile sau 50lei/12 zile, copii, elevi, studenți: 25lei/6zile sau 50lei/12 zile. Pentru copiii sub trei ani intrarea este gratuită. Șezlongurile pot fi închiriate la prețul de 10 lei/zi.
Băile Cojocna
Băile Cojocna sunt o stațiune balneo-climaterică aflată în estul comunei Cojocna în județul Cluj. Stațiunea se află la o altitudine de 340 m, lângă Pârâul Valea Sărată.
În zonă au existat încă din timpul ocupației romane exploatări de sare, pe locul cărora au fost amenajate mai multe băi calde. Deasupra ocnelor părăsite ale minelor de sare atestate documentar din secolul al XII-lea și folosite din perioada romană până în Evul Mediu s-au format mai multe lacuri saline. Minele s-au transformat în lacuri saline, iar apa acestora a dobândit proprietăți terapeutice. Două dintre lacuri, Toroc și Lacul Mare, au fost transformate în băi, frecventate în timpul verii. În afară de agrement, băile sunt indicate pentru tratarea afecțiunilor reumatismale (artroze, poliartroze, spondiloze, tendinoze), endocrine și ginecologice.
Începând cu data de 18 iulie, la Cojocna funcționează și un parc de aventură.
„Începând cu 18 iulie 2015, Adrenalin Park propune iubitorilor de parcuri de aventură și de băi sărate, un nou amplasament: Adrenalin Park Cojocna situat în incinta Băilor Cojocna Din iulie 2015, invităm oaspeții Băilor Cojocna să încerce cățărarea pe trasee forestiere la înălțime și alunecarea pe traseele tiroliene recent amenajate. Miniparcul de aventură Adrenalin Park este ideal pentru copii, juniori și adulți ce doresc să completeze cura de băi sărate și soare cu o sesiune de sport în natură”, spune administratorii domeniului. Programului parcului este zilnic, între orele 10:00 și 19:00, iar tarifele sunt 20 de lei pentru adulți, 17 lei pentru elevi și studenți, 15 lei pentru copii, 60 de lei pentru pachetele de doi adulți și doi copii și 5 lei pentru însoțitori.
Parcul Balnear Toroc
Parcul balnear care are o suprafață totală de 40.000 de mp pătrați s-a inaugurat oficial în data de 15 mai 2010 și cuprinde terenuri sportive (tenis, fotbal), bazine pentru copii, bazine cu nămol, bazin acoperit și un bazin cu apă sarată (în suprafață de 1.600 mp). S-au dat în folosință 2.200 mp pentru spații comerciale (terase, restaurante) și s-au amenajat alei pietonale (250 de metri). Tarifele au rămas aceleași ca în fiecare an: 10 lei/zi pentru adulți, 5 lei/zi, pentru copii. Program de funcţionare: luni -12.00-21.00 şi marţi – duminică: 09:00-21:00.
Băile Figa din Beclean
Cu prețuri foarte competitive și, în esență, fără urmă de concurență în zona lor, Băile Figa este una dintre cele mai căutate destinații de weekend pentru bistrițeni, cu atât mai mult cu cât se află la doar 30 de kilometri de Bistrița. În weekendurile cu mult soare însă, parcarea obiectivului este plină de mașini înmatriculate în județul Cluj, semn că 100 de km nu sunt o problemă atunci când vrei să te distrezi într-un loc pregătit cu de toate pentru confort și relaxare.
Inaugurat în 2010, complexul balnear Băile Figa au fost realizate în cadrul unui proiect PHARE și de atunci s-au extins în mai multe etape, devenind între timp una dintre cele mai appreciate destinații balneare din zona de nord-vest. Compelxul dispune de cinci tobogane de apă, bazin cu apă sărată, piscină cu apă dulce, bazin acoperit, Jacuzzi, sală de masaj, locuri de joacă pentru copii, terenuri de tenis și fotbal, restaurant și baruri și, printre multe altele, o baltă cu nămol.
„Când au fost weekenduri cu soare am avut peste 5000 de oameni la ștrand. Am avut și 4000, iar în timpul săptămânii avem cam 1800-2000. Prețurile sunt aceleași: 10 lei de persoană, bazinul acoperit este tot 10 lei și un șezlong costă 2 lei. Nu a fost însă vremea prea bună în ultima vreme. Sperăm să se mai schimbe pentru că ștrandul e deschis oricum atâta timp cât vremea ne permite”, ne-a explicat domnul Korodi, una dintre persoanele care se ocupă de administrarea locației.