După 20 de ani: În loc de Spital Regional de Urgenţă, o ruină

Constructia abandonată a proiectatului spital de urgență | Foto: Dan Bodea

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj a ajuns un proiect „istoric” după ce timp de peste 10 ani autorităţile locale, judeţene şi centrale au reuşit impresionanta performanţă doar de a discuta fără nici o finalitate palpabilă despre acest proiect.

În septembrie 2014 ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu declara că la începutul lui 2015 vor demara procedurile de licitaţie pentru construirea acestui spital. „De la începutul anului viitor se vor demara procedurile pentru licitaţie. Vor fi lucrări de construcţie, va fi o construcţie nouă, vor fi amenajări, echipamente, actualizarea studiului de fezabilitate. Locaţia este oferită de autorităţile locale. La anul încep lucrările la acest spital”, spunea atunci Bănicioiu.

La un an distanţă, acelaşi ministru ne anunţă ca abia acum începe upgradarea studiilor de fezabilitate. „Acest spital se va face, au fost negociate fondurile europene, banii sunt în buget pe Programul Operaţional Regional. În două-trei săptămâni lansăm upgradarea de studii de fezabilitate la nivelul nevoilor anului 2015. Aceste studii au fost lansate mai demult, dar nu au mai fost puse în aplicare. Cât de curând se va da drumul la licitaţie şi cred că în 3 ani să fie finalizat, sper să nu fie contestaţii. Costurile investiţiei vor fi date de studiile de fezabilitate, în funcţie de numărul de paturi, dacă vor fi 800 sau 1.000 de paturi. Probabil va fi în jurul sumei de 150 de milioane de euro, la care se adaugă alţi bani pentru dotări şi echipamente, printr-un acord cu Banca Mondială”, a spus acum câteva săptămâni Bănicioiu.

De altfel deja ne-am obişnuit cu amânări, răsamânări şi promisiuni deşarte atunci când vine vorba despre construirea acestui spital, mai ales dacă ţinem cont că despre acest proiect s-a vorbit pentru prima dată în 2004. Proiectul a fost lansat de fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, care în urmă cu 11 ani propunea ca această construcţie să se facă pe un teren în zona localităţii Câmpeneşti. Unitatea medicală trebuia să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest, dar proiectul  estimat la 150 de milioane de euro nu a fost prins la finanţare din partea Guvernului.

În 2008  s-a schimbat conducerea CJ Cluj, aşa că s-a schimbat şi proiectul, mai exact locaţia. Noul preşedinte al CJ, Alin Tişe a propus ca spitalul să se ridice pe un teren de circa 15 hectare în comuna Floreşti. Şi de atunci au trecut şapte ani şi în afară de câteva proceduri privind transferul terenului de la Armată către CJ nu s-a mai avansat, tot din lipsă de finanţare.

Anul trecut, premierul Victor Ponta afirma că aceste spitale regionale de la Cluj, Iaşi şi Craiova sunt „prioritare” pentru Guvern, fără ca acest lucru să aducă vreo schimbare în materializarea spitalului de urgenţă.

Consilierul Bîldea cere explicaţii ministrului

După tragedia de vineri de la Bucureşti a devenit tot mai clar că realizarea spitalelor regionale de urgenţă în ţară trebuie să devină cu adevărat prioritară. Consilierul local Ioan Bîldea i-a trimis în acest sens o solicitare ministrului Sănătăţii pentru a vedea în ce stadiu se află acest proiect. „Vă rog să-mi comunicați care este stadiul mult-amânatului proiect al Spitalului Regional de Urgență din județul Cluj. Ne stau la dispoziție sute de milioane de euro pentru a construi trei spitale regionale în România, inclusiv cel de la Cluj, și de un an de zile nu reușiți să finalizați documentația pentru licitație. Având în vedere ultimele dumneavoastră declarații, pe care le-ați susținut în Cluj-Napoca la începutul lunii septembrie, în care menționați faptul că „în două-trei săptămâni vom lansa upgradarea de studii de fezabilitate la nivelul nevoilor anului 2015”, doresc să știu dacă documentația a fost actualizată până acum.

În anul 2014 promiteați că la începutul acestui an se vor demara procedurile aferente licitației pentru Spitalul Regional de Urgență din Cluj. Totuși, având în vedere faptul că de-abia acum suntem în faza discuțiilor pentru actualizarea studiilor de fezabilitate, vă rog să-mi precizați câteva termene referitoare la fazele de implementare a acestui proiect, pe care Ministerul și le asumă. Astfel, aș dori să știu când vă asumați că această licitație va fi lansată și când estimați că vor începe efectiv lucrările. Deoarece există finanțare, cred că nu trebuie să mai tolerăm nici un fel de întârziere. Ba mai mult, întrucât în anul 2014 spuneați că vă doriți mai multă implicare din partea autorităților locale, pentru că cele din București au făcut totul ce a ținut de ele, vă rog acum să acordați toată atenția acestui proiect. Acum pare că autoritățile centrale nu fac nimic. Ar fi păcat să pierdem finanțarea europeană pentru acest spital datorită lipsei de interes și implicare a Ministerului pe care îl conduceți”, a transmis Bîldea.

[stextbox id=”custom”]

Ruina de la capătul Mănăşturului

Construirea unui spital de urgenţă la Cluj pare urmărită de ghinion. Un alt proiect în care s-a şi investit circa un milion de lei stă abandonat de aproape 20 de ani în capătul cartierului Mănăştur pe strada Bucium. Construcţia de aici, năpădită de buruieni şi acum loc de adăpost pentru câini fără stăpân sau oameni fără casă, a fost începută în 1995, dar lucrările s-au oprit după numai un an. Motivele? Nu au mai fost bani, iar proiectul a fost considerat nepotrivit pentru că nu era suficient spaţiul pentru un spital regional de urgenţă.

Apoi şi terenul pe care se ridică clădirea cu trei etaje a fost revendicat de membrii Asociaţiei „Fiii vechiului Mănăştur”. Ruina a rămas peste 10 ani „nederanjată”, deşi autorităţile au vrut rând pe rând să o transforme în sediu pentru liceul şi academia de Muzică sau pentru un spital de urgenţă pentru copii. Nu s-a întâmplat însă nimic din cauză că nici până acum nu s-a clarificat situaţia juridică a terenului.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu