Despre psiho-vampiri în ţara lui Dracula

Hamid Peseschkian, în timpul prelegerii susținute la Cluj

„Psiho-vampirul” este un termen mai degrabă metaforic, dar el desemnează, cât se poate de concret, persoane aflate în anturajul nostru şi care ne fură energia de care dispunem.

Peste 70 de manageri  și oameni de business din Transilvania au învăţat despre psiho-vampiri şi despre importanţa stabilirii şi menţinerii unor relaţii pozitive cu cei din jur, în cadrul unei prelegeri susţinute zilele trecute, la Cluj, de dr. Hamid Peseschkian, medic neurolog, psihiatru și psihoterapeut din Germania, președintele World Association of Positive Psychotherapy.

În cadrul evenimentului a fost lansată şi cartea Psiho-vampirii, semnată de  Hamid Peseschkian şi Connie Voight, redactor șef al „HR Today” în Germania, expert în comunicare și în managementul resurselor umane.

Preşedintele Asociaţiei de Psihoterapie Pozitivă din Romania, Gabriela Hum, spune că volumul Psiho-vampirii dezvăluie o lume apropiată de intutitiv şi emoţional: „Cartea abordează situațiile dificile din cadrul relațiilor interpersonale, situații pe care fiecare dintre noi le trăim.  Cartea dezvăluie o lume dincolo de conștientizare, mai aproape de intuitiv și emoțional, o lume pe care autorii o analizează, o descriu și o aduc astfel la nivel de înțelegere. Cu toții trăim relații dificile, unii le luăm pur și simplu așa cum sunt, alții le abandonăm, alții ne zbatem în a găsi explicații pentru ceea ce se întâmplă, în a găsi soluții și remedii relaționale. Dificultatea apare adesea din faptul că nu știm care este cauza a ceea ce trăim în relații. E ușor să ne regăsim în rândurile cărții și adesea e mai ușor să ne regăsim ca victime. Până la final însă descoperim că și noi putem fi psiho-vampiri”.

Hamid Peseschkian  a avut şi o întâlnire cu circa  50 de psihologi, medici și psihoterapeuți, în cadrul unui workshop pe tema Managementului stresului, organizat de Asociația de Psihoterapie Pozitivă din România și ATU Consulting, organizație de training și servicii de resurse umane pentru piața de business.

Cu ocazia prezenţei sale la Cluj, Hamid Peseschkian ne-a acordat un interviu.

 Ce sunt, de fapt, aceşti psiho-vampiri? Ce sunt şi cine sunt?

Psiho-vampirii sunt acei oameni pe care îi resimţim ca pe cineva care ne ia energia. Poate fi practic orice persoană, dar de obicei e vorba de 4-5 persoane din mediul apropiat. Şi se întâmplă ca în unele zile, la sfârşitul zilei, să ne simţim efectiv storşi de energie şi să nu ne dăm seama că de fapt cineva ne-a provocat această lipsă de energie.

 Aceştia acţionează conştient sau inconştient?

E o întrebare bună: cred că în mare parte acţionează inconştient, dar cu toate astea, tot avem de suferit de pe urma acţiunii lor.

Şi, de fapt, cum acţionează ei? Ce se întâmplă, mai exact? Prin simpla lor prezenţă pot să ne lase fără energie?

De obicei, practic ne apasă un buton, un punct sensibil, ceva ce pentru noi e o problemă personală foarte sensibilă şi pe care o atinge psiho-vampirul. Eventual, o problemă pe care am avut-o în copilărie şi pe care ei o reactivează. Simţim că stima noastră de sine e la pământ şi practic cu o singură propoziţie persoana respectivă poate să ne dărâme, să ne ia toată energia.

Măcar, respectivele persoane se încarcă cu energia furată? Se spune că nimic nu se pierde, totul se transformă…

Practic ne iau energia ca s-o folosească ei, pentru că şi ei au nivel de stimă de sine scăzut şi-l împinge practic în jos pe celălalt pentru ca stima lor de sine să fie mai sus. De exemplu, un şef care urlă tot timpul la angajaţii lui… N-ar fi nevoie să urle, pentru că el oricum e şef şi ar trebui să vorbească normal. Dar urlă pentru că simte că stima lui de sine e mai scăzută şi se simte mai puternic şi mai important dacă urlă.

Cum putem să ne ferim de aceşti psiho-vampiri şi cum putem să ne păstrăm energia?

Cel mai important e să-i identificăm pe aceşti oameni. Asta e cel mai important. Şi atunci suntem mai precauţi, în momentul în care ne întâlnim cu oamenii respectivi. Apoi, trebuie să încerc să înţeleg de ce au putere asupra mea. Din momentul în care am rezolvat aceste probleme, practic relaţia noastră trebuie să se schimbe cumva. De exemplu, putem reduce contactul cu persoane respectivă, iar în cazuri extreme, chiar rupem relaţia.

Se poate ajunge chiar la boli foarte grave prin acest furt energetic?

Da, pentru că e ceva care te deranjează zilnic. Îţi pierzi energia, îţi pierzi motivaţia de a trăi, devii stresat, pentru că nu mai vezi nici o soluţie, nu mai ai nici o speranţă. Şi cel mai rău lucru pentru un om e să-şi piardă speranţa. Asta influenţează sistemul imunitar şi atunci pot să apară o grămadă de boli.

„Întâlnirea în mod conştient cu fenomenul de psiho-vampirism a avut loc prima oară în şedinţele de psihoterapie împreună cu pacienţii şi clienţii mei, care vorbeau adeseori despre o stare de epuizare datorată unor personae care le secau de energie. Mi-am dat seama că uneori e de ajuns doar să ne gândim la o anumită persoană ca să ne simţim complet storşi de energie. Acesta este contextual în care a apărut conceptul de psiho-vampir. De-a lungul a zece ani în care am ţinut seminarii şi traininguri în diferite ţări, observam de fiecare dată că suferinţa cauzată de psiho-vampiri este universală şi că (aproape) toată lumea are de-a face cu astfel de situaţii. Chiar în jurul meu am observat câteva astfel de personaje cu care am fost nevoit să mă confront” – Hamid Peseschkian, Wiesbaden, Germania, 2009

 Situaţii şi atacuri:

  • Situaţia 1: Dna dr Florence (34 de ani) se întoarce odihnită din concediu la clinica unde lucrează. Şi-a încărcat bateriile în vacanţă, e plină de energie şi are chef să îşi reia munca. O asistentă o întâmpină pe culoar cu următoarele cuvinte: <De ce zâmbiţi? Vă face plăcere să veniţi înapoi la lucru>? Florence şi-a pierdut instant bucuria de a lucra din cauza acestei remarci negative. Se simte secătuită, i-a pierit tot cheful de muncă şi simte din nou nevoia de vacanţă. (…)

Atacul pe neaşteptate este o tehnică tipică psiho-vampirului, care poate lua mai multe forme, precum în exemplele următoare.

  • Exemplul 1: La o petrecere a firmei, şeful se aşează lângă dvs şi vă cere ajutor legat de proiectul care va începe peste câteva zile: „Mueller, vino luni dimineaţă direct la mine în birou ca să putem discuta despre asta”.

  • Exemplul 2: Mama vitregă vă dă un telefon şi se plânge cât este de singură şi cum nu o place nimeni: „Ştiu că sunteţi toţi foarte ocupaţi şi problemele mele nu sunt aşa de importante. Poate că ar fi mai bine dacă nu aş mai fi pe lumea asta. Oricum, nimănui nu-i va fi dor de mine”.

  • Exemplul 3: Susanne este pusă într-o postură foarte jenantă de către partenerul ei, care spune o glumă proastă de faţă cu musafirii: „Susanne, mai râzi şi tu! Arăţi aşa de serioasă. Iar te gândeşti la cât ai de lucru? Mai relaxează-te un pic”. (Psiho-vampirii, Hamid Peseschkian, Connie Voigt, Cluj-Napoca, 2014).

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu