De ce România riscă să ajungă o țară „cocoșată”?

Foto: Dan Bodea
profesorul și kinetoterapeutul Rodica Petruș efectuând unul dintre propriile exerciții fizice cu rezultate maxime

Stilul de viață modern, părinți mai puțin informați și un sistem de educație care nu se raportează la noile nevoi ale copiilor contribuie la creșterea numărului de deficiențe ale aparatului locomotor, a numărului de îmbolnăviri de cifoze și scolioze  la vârste foarte fragede.

Din păcare, cifoza (deformație a coloanei vertebrale care duce la o proeminență dorsală-cocoașă)și scolioza (deviație laterală a coloanei vertebrale) sunt boli tot mai întâlnite în rândul micuților și necesită o perioadă îndelungată de tratament.

Medicii de familie se confruntă adesea cu asemenea cazuri. ”Cele mai întâlnite boli ale coloanei vertebrale la copii sunt scolioza și cifoza, dar la cabinet vin și copii care prezintă tulburări la nivelul genunchilor, al bazinului cu repercursiuni și asupra coloanei”, spune medicul de familie și pediatru Ioan Mureșan.

„Accizele care le iau pe alcool și țigări ar trebui să meargă către centre de sănătate destinate școlilor. Să nu le dea Ministerul Sănătății, ci să fie folosite pentru copii și tineri. Asta dacă ținem la copiii noștri. Dacă nu, riscăm să ajungem un popor degenerat”, spune și Rodica Petruș, kinetoterapeut.

Părinții au un rol foarte important în educația copiilor

O bună parte din aceste îmbolnăviri se datorează felului greșit în care părinții au grijă de cei mici. „Totul începe încă din perioda de sugar. Părinții încep să-i pună pe sugari în hamuri, în scoică, fără să consulte medicul de familie sau pediatrul. Apoi, puțini părinți dau copiilor preparate pe bază de vitamina D3 care ajută la absorbția calciului și fosforului. Până la vârsta de 1 an administrarea vitaminei D3 este obligatorie, iar până la vârsta de 5 ani se folosește doar în perioada de iarnă când expunerea la soare este mai redusă”, explică medicul de familie Ioan Mureșan.

Copiii de vârstă foarte mică diagnosticați cu boli ale coloanei urmează tratamente mai îndelungate care presupun kinetoterapie, balneologie, fizioterapie etc. ”Lucrez și cu copii de patru ani. Aceștia vin să facă sport la indicațiile medicilor de medicină și balneofizioterapie”, spune Rodica Petruș, instructor de cultură fizică medicală la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, cu 30 de ani de experiență în acest domeniu.

Specialistul clujean cu două masterate în kinetoterapie consideră că numărul crescut al copiilor cu deficiențe ale coloanei vertebrale se datorează și faptului că în grădinițe nu se face sport: ”Prevenția ar trebui să înceapă din grădinițe. În grădințe profesorii preferă să le dea copiilor o foaie de hârtie să deseneze, să cânte un cântecel, să modeleze plastelină, să deseneze, dar nici un cadru didactic nu se gândește că cel mic are nevoie să se joace, că are nevoie de o postură corectă. Copiii fac direct dans, dar nu se ține cont de faptul că nu mai știu nici să sară”

Kinetoterapeutul Rodica Petruș pledează pentru introducerea încă din grădinițe a orelor de sport. Astfel, multe din afecțiunile coloanei micuților ar dispărea: ”Săriturile pe trambulină îi ajută pe copilașii care au afecțiuni la coloana vertebrală, dar și și pe cei care au piciorul plat. Dacă îl pui pe un copil să facă exerciții pe un plan dur el nu va face. Dar dacă urcă pe o trambulină va fi încântat și-i va face și bine”.

Nici copiii mai mari nu sunt ocoliți de problemele de sănătate ale coloanei vertebrale. La școlari problemele de sănătate ale coloanei vertebrale sunt determinate mai ales de ”poziția vicioasă din bancă și ghiozdanul foarte greu care îl poartă zilnic în spate”, spune medicul de familie Ioan Mureșan.

Maria, mama lui Alin, un băiețel de nouă ani spune că băiețelul îi cere foarte des să-i care ghiozdanul când îl conduce la școală sau când iese de la școală: ”Se plânge de durere de spate uneori și cred că ar trebui să-l iau în serios. O bună parte dintr-o zi și-o petrece stând în bancă la școală. Este adevărat că ar trebui să-i impun un program și la calculator pentru că dacă și acasă își petrece timpul într-o poziție incomodă pentru coloană este normal să ajungem să avem probleme de sănătate”.

Maria recunoaște că ar trebui să fie mai atentă cu programul de zi cu zi al băiețelului pentru a preveni în acest mod problemele de sănătate: ”Ca părinți ar trebui să fim mai atenți cu proastele obiceiuri, statul în fața calculatorului, statul în fața televizorului și să ne implicăm mai mult pentru ca aceste activități din timpul liber să fie înlocuite cu plimbări, mișcare în aer liber, vizite la muzeu, la grădina botanică etc. Să evităm să-i ținem prinși doar într-un anumit loc, într-un anumit spațiu”.

În cazul tinerilor, bolile aparatului locolotor se datorează stilului de viață care nu se mai poate concepe fără calculator în detrimentul unui regim de viață sănătos. ”Am un elev în clasa a XI-a la informatică. Părinții au venit disperați. Băiatul avea dureri mari de spate din cauza poziției la calculator. De o săptămână de zile de când vine aici nu se mai vede că ar fi avut ceva”, afirmă kinetoterapeutul Rodica Petruș, bucuroasă de rezultatele obținute.

Din păcate, sportul care se face în școală nu este suficient pentru a avea o viață sănătoasă.

Propunere ”îndrăzneață”. Primăria ar putea promova mișcarea în școli și căminele de bătrâni

În opinia experimentatului kinetoterapeut Rodica Petruș ar fi necesar ca la nivel național să se creeze centre de sănătate pentru școli: ”Prevenție nu se face nici în școli. Accizele care le ia statul pe alcool și țigări ar trebui să meargă pe centre de sănătate destinate școlilor. Să nu le dea Ministerului Sănătății, ci să fie folosite pentru copii și tineri. Asta dacă ținem la copiii noștri. Dacă nu, riscăm să ajungem un popor degenerat”.

Kinetoterapeutul clujean are o propunere și mai îndrăzneață care s-ar poate aplica la nivel local: ”Primăria ar putea să lucreze cu voluntari în parcuri unde sunt aparate, în sălile de sport, la grădinițe, dar și în căminele de bătrâni”. Dar până să se implice autoritățile specialistul clujean care a făcut minuni pentru foarte mulți copii se va ocupa personal de planul în care crede cu tărie: ”Dacă mă voi pensiona vreau să fac voluntariat. Planul meu este să mă duc la o școală să strâng niște copilași și să arăt că se poate”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu