Dan Tarcea: „În Făget este cel mai strict regim urbanistic din Cluj-Napoca”

Dan Tarcea/ Foto: Dan Bodea

Viceprimarul Dan Tarcea susţine că la primărie nu au ajuns în ultima perioadă sesizări din partea oamenilor din Făget cum că în zonă s-ar face construcţii ilegale. Viceprimarul Clujului a subliniat că, potrivit PUG-ului, în pădurea Făget există reglementări urbanistice foarte stricte, care nu permit defrişarea de terenuri pentru a se ridica clădiri de mari dimensiuni.

„Este un regim foarte strict, este cel mai strict regim urbanistic din Cluj-Napoca. Sunt anumite zone în care POT-ul (procentul de ocupare a terenului) este de 5%, CUT-ul (coeficientul de utilizare a terenului) este de 0,3, deci sunt nişte indici urbanistici minimali şi cei care construiesc acolo trebuie să respecte anumite reglementări”, a precizat Tarcea. Viceprimarul a recunoscut însă că primăria este neputincioasă în faţa celor care vin cu acte cum că acele terenuri sunt păşuni şi astfel trebuie să elibereze autorizaţii de construire. „În extrasele de carte funciară sau în extrasele pentru terenurile care existau acum 30-40 de ani terenurile figurau ca şi păşune, iar în momentul în care vin la noi cu un teren care este păşune sau agricol, eu nu am de unde să ştiu dacă acum acel teren este împădurit sau nu pentru că nu există o cadastrare a arborilor care sunt pe teren. În momentul în care au crescut arbori pe teren, acolo e responsabilitatea Gărzii de Mediu să verifice şi să ia măsurile necesare. Eu nu ştiu, în momentul în care primăria eliberează o autorizaţie de construire, dacă acolo este teren împădurit sau nu. De aici se nasc multe discuţii că se taie pădure. Dar dacă în acte apare fânaţe sau teren arabil noi nu avem ce face, trebuie să dăm curs respectivei cereri de autorizaţii, sigur cu menţiunea de a respecta indicii urbanistici din zonă, care sunt cei mai mici la nivelul municipiului Cluj-Napoca”, a explicat Dan Tarcea.

„Sunt şi eu pentru ca zona Făgetului să rămână cât mai virgină, pentru că este singurul plămân verde pe care îl are Cluj-Napoca”, a adăugat viceprimarul oraşului.

Regimul de construire în Făget este însă destul de diferit în funcţie de zona în care este amplasat respectivul teren. „Sunt sunt zone foarte diferite. Zona Făgetului este destul de întinsă, în marea majoritate POT-ul este de 5%, dar poate să urce până la 25-35%, depinde de zonă, acolo unde sunt studii urbanistice realizate. Una este ca terenul să fie amplasat de-a lungul străzii Făgetului, alta este pe o stradă laterală, alta este situaţia dacă discutăm de strada D.D. Roşca. Diferă foarte mult, dar ca şi gândire PUG-ul a fost structurat ca să protejeze zona Făgetului, să fie suprafeţe mari de teren, nu parceluţe de 300, 400 de metri pătraţi”, a mai spus Dan Tarcea pentru Transilvania Reporter.

Distribuie:

Postaţi un comentariu