Cum și-a găsit “Avram Iancu” nașul. Explicațiile și birocrația din spatele unui nume de aeroport

Aeroportul Internațional Cluj-Napoca

Ce nu e în regulă cu denumirea unui aeroport? De câteva zile au loc dezbateri aprige cu privire la ce fel de nume ar fi potrivit pentru aeroportul din Cluj. Aeroportul are şi acum unul, provizoriu ce-i  drept, dar care-l face pe călător să creadă că a aterizat chiar pe birourile Consiliului Judeţean, pentru că numele instituţiei domină locul.

Prin urmare, după lungi dezbateri la care descoperim că n-a participat mai nimeni dintre cei care ar fi trebuit s-o facă, suntem puşi în faţa voinţei politice (un vot în Consiliul Judeţean) şi a unui „plebiscit” care ne spune că Avram Iancu ar fi cel mai potrivit să-i întâmpine pe nemţi, americani, italieni şi alţi vizitatori la intrarea în Transilvania.

Un val de critici s-a ridicat însă împotriva acestei alegeri, iar Transilvania Reporter a pornit pe urmele greşelilor: cum ar trebui să se stabilească denumirea unui loc ce  are impact vizual puternic asupra vizitatorilor, dar este şi un cuvânt cheie pe piaţa online a zborurilor internaţionale?

Consiliul Judeţean Cluj a lansat discuţia referitoare la schimbarea denumirii aeroportului în urmă cu mai multe luni. Astfel la începutul primăverii, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a trimis o scrisoare către mai multe instituţii, cum ar fi Instituţia Prefectului Judeţului Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Camera de Comerţ şi Industrie Cluj, dar şi celor șase universităţi de stat clujene, unor fundaţii, Asociaţiei Profesioniştilor din Presă şi unor publicaţii, în care se solicita acestora să se pronunţe despre personalităţile pe care le consideră oportune pentru numele aeroportului. „Au fost trimise 19 asemenea scrisori, în care avansam ca propuneri Smaranda Brăescu, Herman Oberth şi Emil Racoviţă. Sigur, şi dânşii puteau veni cu alte propuneri. Am avut opt răspunsuri: Prefectura a ales ca aeroportul să se numească simplu Aeroportul Internaţional Cluj, UBB, UAD şi cei de la Mediafax au ales numele Herman Oberth, UMF, Camera de Comerţ şi TVR au preferat Emil Racoviţă, iar UTCN a propus Augustin Maior. Tocmai pentru că au fost păreri atât de împărţite s-a lansat şi în discuţie publică şi la noi au ajuns câteva sute de mailuri. Mulţi doreau Matei Corvin în diferite feluri, Smaranda Brăescu alţii, dar cei mai clujeni propuneau numele Avram Iancu. Şi bineînţeles s-a făcut şi acel sondaj din care a reieşit acelaşi nume. În plus şi Societatea «Avram Iancu» a venit cu această propunere. Au fost multe răspunsuri şi cu Transilvania, însă această denumire e deja atribuită”, a explicat purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj, Cornelia Trif.

Comisii şi… comisii

Hotărârea de Consiliu Judeţean mai are însă un drum destul de lung de parcurs până să devină realitate. „Hotărârea adoptată de Consiliul Judeţean este doar o hotărâre prealabilă care va fi trimisă spre Comisia Judeţeană Cluj pentru atribuire de denumiri, care funcţionează pe lângă Prefectură şi e formată din specialişti. Abia apoi, pe baza acordului comisiei se adoptă o nouă hotărâre de Consiliu Judeţean şi doar pe hotărârea finală, noi, ca Prefectură, ne dăm avizul de legalitate cum se face cu orice hotărâre”, a explicat şi purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Ana Maria Danciu.

„Comisia aceasta nu face ea propuneri, ci doar avizează propunerile care ajung la ea. Noi încă nu am discutat şi nu doresc să mă antepronunţ. Personal nu cred că există motive să nu avizăm numele Avram Iancu. În general ştiu că se dau nume care au legătură cu istoria aviaţiei şi ştiu că au fost mai multe consultări. Am auzit despre propunerea cu Herman Oberth, dar că s-a renunţat pentru că parcă la Sibiu există un aerdodrom cu acest nume. Apoi mai era şi varianta Smaranda Brăescu faţă de care Clujul are o datorie morală, dar s-a preferat altceva. În principiu nu cred că vor fi probleme cu avizarea”, a declarat istoricul Tudor Sălăgean, preşedintele Comisiei judeţene pentru atribuire de denumiri.

Aeroportul din Cracovia, al doilea oraș al Poloniei, poartă numele Papei Ioan Paul al II-lea

Aeroportul din Cracovia, al doilea oraș al Poloniei, poartă numele papei Ioan Paul al II-lea

În drumul spre schimbarea denumirii aeroportului, proiectul trebuie să treacă şi pe la Consiliul Local Cluj-Napoca. Chiar dacă în Consiliul Judeţean spiritele s-au încins foarte tare în discuţia privind acest proiect, deocamdată consilierii locali sunt mult mai calmi vis a vis de aceasta propunere. „Într-adevăr proiectul va ajunge şi la noi, însă e vorba aici strict de un aviz în care vedem respectarea legalităţii. Personal nu doresc să mă pronunţ asupra unui nume sau altul, dacă cei din Consiliul judeţean au decis aşa, este treaba lor, e un obiectiv administrat de ei. În privinţa avizului de la Consiliul Local, nu cred că vor fi probleme”, a declarat consilierul local PDL, Ovidiu Turdean. „Nu ştiu cum vom vota. Am fost informaţi de colegii noştri de la judeţ, dar abia în perioada următoare ne vom aduna să discutăm şi să luăm o decizie despre votul asupra acestui proiect”, a declarat şi consilierul local UDMR, Csoma Botond.

La votul din Consiliul Județean Cluj, consilierii UDMR şi PDL, care împreună formează majoritatea în Consiliul Local, s-au opus schimbării denumirii aeroportului.

Vasile Dâncu: Avram Iancu a câştigat detaşat

Sondajul de opinie cu privire la numele aeroportului a fost făcut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). „Studiul a fost făcut de mai multă vreme şi clujenii au fost consultaţi în legătură cu mai multe opţiuni de nume. La o diferenţă foarte mare a ieşit Avram Iancu. Din discuţiile pe care văd că le-a iscat acest subiect cred că fiecare ar fi vrut să impună propiul nume preferat. Dar să nu uităm că e un aeroport internaţional şi de aceea trebuie să alegem un nume cu rezonanţă internaţională. Nu e un simplu aerodrom pe care să îl legăm doar de istoria aviaţiei sau personalităţi din acest domeniu. Dau un exemplu din Ungaria unde avem aeroportul Franz Listz, şi nu ştiu dacă notele muzicale zboară şi ele ca avioanele şi aceasta să fie legătura. Aici discutăm despre simboluri în locuri publice. În caz contrar puteam sta mai departe cu Aeroportul Consiliul Judeţean Cluj. Pe de altă parte, nu înţeleg de ce să ne fie ruşine cu eroul simbolic al Transilvaniei. Din aceste dezbateri nu am auzit niciun argument consistent şi nu înţeleg cui îi e ruşine de Avram Iancu. Nu cred că Avram Iancu e un simbol care să ultragieze pe cineva din comunitatea clujeană sau transilvană. Ar fi culmea să refuzăm această denumire care e dorită de oameni doar pentru a mulţumi nişte indivizi cosmopoliţi care vor să ne uităm istoria. Dar tocmai pentru că s-au iscat aceste discuţii vreau să spun că sunt de acord să sponsorizez organizarea unei dezbateri publice şi a unui nou studiu în care să vină şi alţii cu alte propuneri. Şi să alegem varianta care va obţine cea mai largă susținere”, a declarat Vasile Dâncu, directorul IRES.

Aeroportul clujean a împlinit 81 de ani

Aeroportul Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1932, iar în anul 1997, în baza Hotărârii Guvernului nr. 398/1997 privind trecerea unor regii autonome aeroportuare de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub autoritatea consiliilor judeţene, trece sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj.

Aeroportul Cluj-Napoca face parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al treilea aeroport ca mărime din România, în ceea ce priveşte traficul de pasageri şi al doilea aeroport regional al ţării.

Totodată, este primul aeroport din categoria celor aflate în subordinea consiliilor judeţene din România. Pe o rază de 170 km în jurul oraşului locuiesc aproximativ trei milioane de potenţiali pasageri.

Ce spun specialiştii

Bogdan Brânzaş, specialist în branding şi comunicare spune că astfel de demersuri sunt lăsate, de regulă, pe mâna specialiştilor. „La aeroportul din Viena a lucrat pentru branding o firmă puternică din domeniu, timp de un an. A realizat întregul concept, toată imaginea interioară şi exterioară, de comunicare. Ştiu asta pentru că firma respectivă mi-a fost parteneră şi îi cunosc. Ei au optat pentru numele VIE (codul internațional al aeroportului – n.r.), cu o sonoritate extraordinară şi foarte scurt. În primul rând un nume de aeroport trebuie să fie uşor de scris, de obicei e vorba de acronime, ca JFK (John Fitzgerald Kennedy – n.r.), sau o simplă literă, M pentru Munchen. Trebuie să înţelegem că de anumite lucruri trebuie să se ocupe specialiştii, politicienii nu se pot pricepe la toate! Şi nu are relevanţă pentru domnul Smith care soseşte pe aeroportul nostru numele unui erou de istorie locală, oricât de mult l-am îndrăgi noi!” a explicat Brânzaş pentru Transilvania Reporter.

Aeroportul din Kosice, al doilea oraș al Slovaciei, nu are un nume special

Aeroportul din Kosice, al doilea oraș al Slovaciei, nu are un nume special

Nici firma de PR şi publicitate Vitrina Advertising nu a fost solicitată să participe la acest proces de denumire a aeroportului. „Nu, nu am fost întrebată”, a spus Mihaela Rus, directorul agenției, „dar dacă aş fi fost întrebată aş fi spus că numele vehiculat ieri mi se pare total neinspirat! Aeroportului trebuie să-i dai o puternică rezonanţă internaţională, iar Avram Iancu nu are. Mai potrivit mi s-ar fi părut să poarte numele de Transilvania, asta ar fi avut legătură cu ce spuneam”, a completat aceasta.

Artiştii sunt şi ei interesaţi de numele aeroportului, vor să fie unul frumos, cu impact emoţional, dar să fie şi uşor de reperat. „Din acest punct de vedere, numele unui erou din istorie ne face mândri, ne emoţionează, dar nu ştiu cum va intra el în uzanţele firmelor internaţionale de tiketing. Noi am vrea totuşi să aibă legătură cu zborul, dacă tot vorbim de cer în povestea asta!”, crede Ioan Sbârciu, preşedintele Universității de Artă și Design.

Rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” a fost cooptat în procesul de găsire a unui nume pentru aeroport. Istoric de meserie, academicianul Ioan Aurel Pop nu are ceva împotriva numelui Avram Iancu, cu atât mai mult cu cât este agreat, conform unui sondaj, de majoritatea clujenilor: „Este un erou, este clujean, pentru că aici şi-a luat diploma de avocat, aici a activat în organizaţii cu studenţii, nu este un străin de locul acesta”. Domnia sa ne-a explicat faptul că au fost mai multe propuneri. Prima, Aurel Vlaicu, a fost dată altui aeroport, apoi cea de Smaranda Brăescu, prima femeie pilot, dar s-a făcut un scurt sondaj şi nimeni nu auzise de ea, apoi Herman Oberth, dar nişte organizaţii din Germania au fost împotrivă, pentru că Oberth ar fi colaborat cu regimul nazist. Aşadar, Avram Iancu rămâne un nume care n-a mai fost dat niciodată unui aeroport şi putem s-o facem noi, a fost concluzia academicianului.

Text: Claudia Romitan, Ruxandra Hurezean

[stextbox id=”custom” caption=”Aeroportu’ lu’ Avram. Iancu “]

Text de Bogdan Brânzaş, apărut pe blogul său (http://bogdanbranzas.wordpress.com/):

Stire-bomba: Aeroportul Cluj se va numi Aeroportul International Avram Iancu Cluj Napoca.

Avram Iancu nici n-ar fi visat ca numele lui va ajunge subiect de naming/branding de aeroport de importanta regionala si nationala, supus negocierilor partidelor politice. Poate ca orgoliul lui ar fi oarecum gadilat – cine n-ar vrea sa-si dea numele unui aeroport !? – insa dupa o gandirea mai profunda si aplicata cred ca si el s-ar fi gandit la altceva, mai practic. De exemplu, tot brandingul Aeroportului din Viena este construit in jurul numelui VIE, usor de retinut si introdus in bazele de date pentru cautarea zborurilor, Bratislava actioneaza sub acronimul BTS AERO, Munchenul este simplu M, Charles de Gaulle este EASY CDG si asa mai departe.

Dar nici asta nu e chiar atat de important cat reflexul “conducerii” din Romania de a negocia totul politic. N-am auzit nici o voce care sa spuna ceva de genul: nu e treaba noastra, nu stim, hai sa intrebam pe cineva care se pricepe.

In acest moment identitatea vizuala a Aeroportului arata asa. Imi inchipui ca pe aceeasi logica de pana acum se va pastra totul la fel – doar avem traditie, nu-i asa !? – si va aparea numele lui Avram Iancu pe undeva pe acolo, alaturat scutului Consiliului Judetean Cluj. Negociat si parafat politic. [/stextbox]

Vă invităm și pe dumneavoastră să ne spuneți care credeți că este cel mai oportun nume pentru aeroportul clujean. Scrieți-ne mai jos, la comentarii, sau pe adresa redactia@transilvaniareporter.ro.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. DanT says:

    Un singur nume ar fi fost foarte bun ca brand recunoscut international: Transilvania. Dar daca s-au trezit tarziu, dupa ce Tg Mures a luat deja numele, au ramas acum cu Avram Iancu.

Postaţi un comentariu