Cu gândul la mondiale. Bogdan Anca şi Mircea Mitroescu, o echipă campioană
Fac echipă de cinci ani, timp în care munca lor a ajuns pe podium în repetate rânduri. Bogdan Robert Anca şi antrenorul de Kickboxing şi Muay Thai, Mircea Mitroescu nu se opresc însă aici. Bogdan a împlinit de curând 18 ani, iar anul majoratului se arată a fi unul de foc: îl aşteaptă examenul de Bacalaureat, Campionatul Mondial de Kickbox pentru Cadeţi şi Juniori care va avea loc în Italia, plus zeci de competiţii interne și internaționale.
Pentru a face faţă cu brio tuturor acestor provocări, e nevoie în primul rând de un echilibru emoţional pe care doar sportul poate să ţi-l ofere. Elevul pare mai hotârât ca niciodată să reuşească în tot ce şi-a propus. Are susţinerea familiei, dar şi a celui care i-a devenit de cinci ani încoace, al doilea tată: Sensei Mircea Mitroescu. I-am surprins pe cei doi în timpul unui antrenament matinal, învăţând, repetând, luptând. Nicio lovitură nu este însă dată la voia întâmplării. Totul e gândit în avans, cu o rapiditate extraordinară. E vorba despre o artă, până la urmă. O artă marţială extrem de bine stăpânită.
Două locuri I
Cea mai nouă reuşită a echipei Anca-Mitroescu este obţinerea a două locuri I în cadrul Cupei României de Kickboxing, atât la stilul Kick Light şi cât şi la stilul Light Contact. Cupa a avut loc pe 18 noiembrie, la Bucureşti, iar Bogdan a participat la categoria 16-18 ani, -69 de kilograme.
Pentru Bogdan Anca, podiumul a devenit un al doilea tatami, în ultimii ani de activitate, a reuşit să îşi adauge în palmares mai multe performanţe precum: locul III în cadrul Cupei Campionilor Kickboxing (Stil: Light Contact, Categoria 13+15, -57 kg), locul II la Campionatele Naţionale de Kickboxing Full Contact Low Kick Musical Forms (Stil Kick Light, Categoria 13 -15, -63 kg), locul II la Cupa All Styles Tatami SC-LC-KL – Musical Forms (Stil: Kick Light, categoria 16-18 ani, -69 kg), Locul II la Campionatul Naţional de Kickbox (Stil Kick light, Categoria 16-18, -69 kg). Acesta a participat de asemenea la competiţii în Ungaria şi în Macedonia.
A renunţat la fotbal
„Am început să fac kickbox acum cinci ani. M-am lăsat de fotbal. Am venit cu un prieten la antrenament. După un an am participat la primul concurs la Bucureşti, unde am luat locul III. Îmi place foarte mult kickboxul şi mai ales senzaţia pe care o am când intru în ring. După cinci ani a devenit o nevoie. Chiar şi când stau acasă, mă gândesc la strategii, încep şi lovesc în aer. Vin de trei ori pe săptămână la antrenamente, dar în vară am avut două antrenamente pe zi şi unul sâmbăta”, povesteşte Bogdan.
Pe lângă kickbox, tânărul îşi petrece timpul liber alergând sau ieşind cu prietenii. Este elev al Colegiulului Tehnic Energetic din Cluj-Napoca şi îşi doreşte să ajungă student la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, după ce va promova examenul maturităţii. Susţine că şcoala se împacă foarte bine cu sportul şi că are timp pentru tot ce îşi propune dacă se organizează bine. Atât în sport, cât şi în viaţă, trebuie să fii mereu organizat şi pregătit: „Trebuie să fii pregătit fizic: să ai condiţie fizică bună, să fii pregătit din punct de vedere tehnic, dar şi din punct de vedere psihic, să nu ai emoţii şi odată intrat pe ring, să dai ce e mai bun. După ce intru în ring, emoţiile dispar. Mă concentrez pe ce am de făcut. Competiţiile mă motivează. E şi normal, dacă reuşesc să urc pe podium, mă simt bine. Împreună cu Sensei facem echipă bună, e ca al doilea tată pentru mine. Dacă am nevoie de sfaturi, pot să îl întreb, acesta fiind foarte deschis. Am fost şi la competiţii în afara ţării, în Ungaria şi în Macedonia. E mult mai greu în afară, pentru că e un alt nivel”, spune sportivul.
Citiți și: Fabrica de Sport, un business renăscut din propria renovare
Antrenorul îşi aminteşte cu drag de momentul în care, la vârsta de 13 ani, un “copil slăbuţ și cuminte” a intrat în sală şi i-a spus că vrea să practice kickbox.
„L-am întrebat dacă îl lasă părinţii, iar răspunsul a fost unul pozitiv. Bogdan este un copil foarte cuminte. E bine să fii foarte cuminte, dar aici în ring, e bine să ai un pic de răutate. Răutate cu ghilimele, pentru că aici trebuie să lupţi. L-am studiat, l-am învăţat. Am văzut că nu avea stare nici în pauzele dintre reprize şi mi-am dat seama că are un surplus de energie şi că moşteneşte ceva. L-am întrebat cine dintre rudele lui a mai practicat vreun sport. Mi-a spus că tată lui a făcut culturism. Am stat de vorbă cu tatăl lui, un om deosebit care iubeşte sportul şi care îşi doreşte ca şi copilul lui să facă performanţă. Am avut şi ajutor din partea tatălului, pentru că acesta este genul de părinte care nu îl lasă să tragă chiulul.
Aşa am ajuns cu Bogdan să mergem la prima competiţie, după aproape un an. Am urcat direct pe podium. A avut emoţii. I-am spus că emoţiile sunt normale, dar trebuie să ştie cum să şi le controleze. Am reuşit în timp să ne perfecţionăm, să muncim şi mai mult. A venit la antrenament şi în timpul liber, sâmbăta şi duminica. Am ajuns să participăm la Cupa Mondială de la Budapesta, dar şi la Campionatul European din Macedonia”, povesteşte antrenorul.
În 2018 vor bifa toate competiţiile naţionale importante şi îşi doresc să ajungă la Campionatul Mondial de Juniori şi Cadeţi, organizat de WAKO.
“Bogdan mai are un an până la seniorat, iar acest an va fi unul intens. E esenţial ca el, ca elev, să îşi organizeze fiecare părticică din timp, pentru a putea avea performanţe atât pe plan şcolar, cât şi pe plan sportiv”, consideră antrenorul.
Școală de kickbox la Cluj
Mircea Miroescu doreşte să înfiinţeze la Cluj, o şcoală de kickbox, pentru a putea conduce spre performanţă cât mai mulţi copii. Anul acesta a început antrenamentele cu o trupă de “pitici” cu vârste cuprinse între şase şi 12 ani.
“Îmi doresc foarte mult să pot pune în practică acest proiect. Mai sunt şi alte cluburi în oraş care practică acest sport, dar din câte am înţeles sunt singurul licentiat în Kickbox şi Muay Thai. Am absolvit Şcoala Naţională de Antrenori la Bucureşti, fiind specializat pe aceste două discipline. Îmi doresc ca elevii mei să ajungă pe podium, dar să facă şi şcoală în acelaşi timp. Acest sport nu este o meserie în sine, este un sport frumos, participăm la competiţii, dar cei mici trebuie să aibă şi bază şi mai apoi un loc de muncă. Dacă nu ai studii, nu poţi oferi o siguranţă familiei pe care o vei avea în viitor”, spune Mitroescu.
CV de antrenor
Antrenorul, pe numele său complet Mircea Flavius Mitroescu are un CV impresionant până la vârsta de 48 de ani. Este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca, masterand al Facultății de Educație Fizică și Sport, profilul Managementul Activităților și Structurilor Sportive, Absolvent al Şcolii Naţionale de Antrnori Bucureşti. Este licenţiat în Muay Thai, are 4 Dan la Kickbox, 1 Dan Sei Budokay şi este arbitru de ring categoria A.
„În anul 1981 am intrat prima oară într-o sală de box şi am făcut performanţă până în 1989, timp în care am participat şi am fost medaliat la mai multe turnee. În 1990 am intrat în contact cu arta marţială şi anume: Jiu Jitsu,Tai Jitru, iar din 1995 am început să practic kickbox. În 1998 i-am cunoscut pe antrenorul emerit Shihan Mircea Boldea, preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale de Contact (FRAMC), mentorul kickboxului din România, instructor senior în Muay Thai, arbitru internaţional şi antrenor emerit, pe Sensei Dumitru Mocănaşu, 3 Dan Kick Box, senior instructor în Muay Thai, arbitru internaţional WAKO, antrenor emerit, Argentina Boldea, Bogdan Scărlătescu, cei care i-au adus spre marea performanţă pe campionul mondial Ciprian Şora şi pe vicecampionul mondial Daniel Ghiţă. Am avut plăcearea să mă antrenez cu cei doi campioni la sala domnului profesor Mircea Boldea, mentorul a mai multor sportivi de valoare din România, precum şi la sala de box din incinta Complexului Sportiv „Lia Manoliu” din Bucureşti. Am participat la mai multe turnee şi stagii de pregătire interne şi internaţionale precum şi la stagii de pregătire alături de legenda K1, de patru ori campion mondial Shihan Semmy Schilt şi alături de antrenorul acestuia Hanshi Dave Jonkers, alături de Hanshi Leonardo Voinescu, preşedintele BIKO și mulți alții. Mi-am continuat pregătirea la Academia de lupte Ciprian Sora, alături de campionul mondial în Muay Thai Ciprian Șora, Dumitru Mocănașu și Ion Gîrbea”, spune antrenorul.
Până în anul 2006, Mitroescu a activat la clubul sportiv Voința Cluj, unde împreună cu sportivii secției, a cucerit mai multe medalii.
C.S. „Budoshin Napoca”- Palmares
Este fondatorul și antrenorul C.S. „Budoshin Napoca” din 2006. Clubul este afiliat la F.R.A.M.C., avându-l antrenor principal pe Ciprian Șora la Campionatul European de Kickbox Seniori, desfășurat la București, în cadrul căruia sportivii români au cecerit o medalie de aur și trei medalii de bronz.
„În anul 2017 am reprezentat clubul Bodushion Napoca la Cupa Mondială de la Budapesta. Apoi, de asemenea, am fost numit de către F.R.A.M.C. să particip ca delegat și antrenor al lotului României la Campionatul European de Kickbox Cadeți și Juniori care s-a desfășurat în Macedonia, unde România a obținut o medalie de aur”, spune antrenorul.
Clubul a participat și participă la campionatele interne și internaționale, având un palmares de 38 de medalii de aur, 50 de medalii de argint și 30 de medalii de bronz.
Kickboxingul este un sport de luptă care se desfășoară în picioare și nu permite continuarea luptei odată ce unul dintre combatanți a ajuns la sol. În cadrul acesti sport, sunt permise tehnici de lovire cu brațele, dar fără clinch-uri prelungite sau grappling precum în boxul thailandez. Loviturile de picior sunt foarte importante, acestea fiind punctate în competiții, însă și aici există restricții în funcție de probele din competiție.
Muay Thai este o artă în care luptărorii folosesc drept arme: pumnii, genunchii, coatele și picioarele.
Citiți și: Foto-video. Față în față cu agresorul. Tehnici de autoapărare