Constructorii, despre piața imobiliară. Alexandra Mic: „Nu am vândut apartamente în fază de proiect, după toate țepele imobiliare”
Le vedeai înainte de 1989, când vorba cântecului, braţul lor de fier ridica zeci de blocuri până la cer. De prin 2004 au reapărut, ca apoi să se retragă din nou în 2008, când criza a spart bula imobiliară. Anul acesta au revenit. Clujul este din nou în plin avânt al construcţiilor. În mai toate zonele oraşului, dar cu precădere în sud, când ridici privirea întâlneşti o macara care se roteşte deasupra unui bloc în construcţie.
Clujul are, potrivit indicatorilor, cea mai dinamică dezvoltare imobiliară din ţară şi cei mai mari indici ai preţurilor în domeniu. O combinaţie de factori explică paradoxul de a avea construcţii multe şi, totodată, preţurile cele mai mari. În criză, s-a construit puţin, cu toate că oraşul, cu puternicul său segment IT, n-a suferit la fel ca altele. Decalajul dintre cerere şi ofertă a dus preţurile mult în sus, moment în care s-au reluat construcţiile. Iar în 2015, în apropierea termenului când se mai poate construi pe vechiul PUG, acestea au luat-o razna.
Memoria oraşului e scurtă. Haosul care a domnit în timpul anilor frenetici anteriori crizei este prezent şi în noua aventură imobiliară a Clujului. Autorităţile promit că vor reglementa situaţia odată cu noul Plan Urbanistic General, observatorii sunt însă sceptici, mai ales că infrastructura oraşului nu urmează aglomerarea construcţiilor. Ţepele imobiliare au reapărut odată cu reluarea plăţilor în avans a locuinţelor. Analiştii imobiliari vorbesc deja de pericolul apariţiei unei noi bule în caz că nu va fi temperată creşterea preţurilor. Revirimentul construcţiilor, cu toată dezordinea pe care o implică, revenirea preţurilor locuinţelor la un nivel apropiat celui de dinaintea crizei, arată însă un lucru: Clujul a lăsat în urmă anii de criză şi priveşte cu încredere viitorul.
[do_widget “Easy Related Posts” ]
Piața imobiliară pare să își fi revenit, cel puțin la Cluj, unde se construiesc, într-o manieră ceva mai responsabilă, tot mai multe blocuri de locuințe. Clujul este din ce în ce mai aglomerat și e tot mai greu să găsești o bucată liberă de pământ. Constructorii se reorintează și astfel apar noi mini-cartiere, în cadrul cartierelor deja existente sau cartiere de sine stătătoare. Dacă până nu demult, cumpărătorii se orientau spre Florești, „raiul noilor construcții”, acum cei care doresc să își achiziționeze o locuință nouă au mai multe opțiuni, totul depinde de pretențiile fiecăruia, dar mai ales de buget.
Andrei Mureșanu Sud Residence este amplasat între cartierele Andrei Mureșanu și Bună Ziua, cu acces direct de pe Calea Turzii. Acesta cuprinde patru imobile de câte trei, respectiv opt etaje.
„Cel mai mult se cer apartamentele cu două camere cu suprafețe cuprinse între 50 și 55 de m² sau apartamentele cu o cameră cu suprafețe cuprinse între 31 și 38 de m². Clienții preferă apartamentele decomandate, în detrimentul apartamentelor stilului occidental, aceasta fiind principala cerință. Prețurile sunt diferite în funcție de tipul de apartament ales. Mai mult, avem o ofertă personalizată pentru fiecare client. În medie, m² este de 1170 euro, fără TVA. Avem spații verzi și locuri de joacă. Ne-am dorit mult să putem oferi aceste lucruri clienților noștri. De asemenea, avem parcare subterană pe două nivele, astfel încât fiecare apartament să poată beneficia de un loc de parcare. Locul de parcare cost[ 6.000 de euro. Trebuie să existe puțină disciplină, de aceea am optat pentru această soluție. Altfel, toat[ lumea și-ar fi parcat mașina în fața blocului și nu ar fi rămas spațiu pentru zona verde și locurile de joacă. Am fi fost un ansamblu sufocat de mașini, cum este tot Clujul de altfel. Credem că oamenii ne aleg pe noi pentru că suntem aproape de oraș, aproape de Universitatea Tehnică, aproape de stația de autobuz. Am ținut mult să fim aproape de o stație de transport în comun, pentru că sunt persoane care se uită la aceste aspecte și nu doresc să circule cu mașina personală”, a declarat pentru Transilvania Reporter dezvoltatorul imobiliar, Alexandra Mic.
Apartamentele de aici au îneput să fie vândute doar în momentul în care construcția a fost ridicată. „Nu am vândut apartamente în fază de proiect, pentru că am considerat că au fost suficiente țepe pe piața imobiliară și am vrut să oferim un plus de încredere clienților. Politica noastră a fost diferită. În momentul de față lucrăm la instalații, gletuim, mai este de lucru, dar construcția este gata în cea mai mare parte. Am început să vindem apartamente în octombrie anul trecut. Am vândut 42% din apartamente. Dacă e să ne bazăm pe cerere, aici ar mai fi loc să ne extindem. Noi acceptăm și programul Prima Casă, clienții sunt cei care trebuie să împlinească toate condițiile pentru a fi eligibili”, a mai spus Alexandra.
Românii au un simt extrem de dezvoltat al proprietății
Un alt investitor, Alexandru Marina, a lăsat piața imobiliară din Statele Unite pentru a-și investi în Cluj. Acesta este de părere că piața clujeană a crescut foarte mult în ultimul timp și că merită să își investească banii aici. Alexandru mărturisește că principalul motiv pentru care s-a întors în România a fost dorul de casă. „Am lucrat în Statele Unite peste zece ani, în domeniul imobiliarelor, dar acolo doar închiriam apartamentele construite. Pentru mine acesta este primul proiect de care mă ocup în România. M-am asociat cu domnul Gheorghe Mureșan care construiește de mai bine de zece ani pe piața clujeană pentru a-mi putea face intrarea pe piață. M-am asociat cu domnul Mureșan pentru a fi cineva cu experiență în spatele proiectului, cineva care a câștigat deja încrederea clienților, pentru că în acest domeniu încrederea se câștigă. Acesta a construit până acum în Bună Ziua”, spune acesta.
Zona aleasă pentru prima investiție a fost cea de lângă Iulius Mall, vizavi de Park Lake. „Cel mai mult se caută apartamentele cu două dormitoare, adică cu trei camere, cu suprafețe cuprinse între 65-75 m². 50% din clienții noștri sunt IT-iști, 30- 40% părinți care le cumpără copiilor o locuință și 10% locuitori ai Clujului. Cred că investițiile de pe piața imobiliară pot fi foarte profitabile dacă ai puțină grijă și dacă își alegi inteligent locația în care vei construi. În Cluj se construiește foarte mult și va fi cam greu pentru cei care nu folosesc materiale de calitate să vândă anul viitor. Noi vindem cu 1100 m ², deși avem toate facilitățile, inclusiv încălzire prin pardoseală. Am vândut în fază de proiect 80% din apartamente. Nu le-am cerut oamenilor bani în avans, ci doar 5% din sumă pentru rezervarea locuinței. Știm că au fost multe țepe și nu am vrut să cerem avansuri, dacă omul nu vede că i se conturează concret locuința. Eu nu lucrez cu banca deloc. Construiesc doar cu fonduri proprii”, spune Alexandru.
Acesta consideră că piața imobiliară se va dezvolta și mai mult pentru că românii au un simt extrem de dezvoltat al proprietății. „Sunt oameni care muncesc o viață întreagă pentru a le cumpăra copiilor un apartament. În Statele Unite oamenii nu vor să fie stresați din această cauză, fapt pentru care preferă să stea în chirie”, a mai spus investitorul.