Clujul, tot mai verde. Data Center BT, o altă clădire verde în așteptarea certificării
Cluj-Napoca se află pe harta oraşelor cu cele mai verzi clădiri din România, cu mai multe clădiri certificate sau în curs de certificare, prin metoda certificării BREEM sau LEED: Amera Tower, Studium Green Campus și Transylvania College, potrivit Romania Green Building Council. Acestora li se adaugă clădirea “The Office” Cluj-Napoca, inaugurată în 2014, ca prima clădire de birouri dezvoltată în afara Bucureștiului care primește certificarea BREEAM Excellent.
În mijlocul procedurilor de obţinere a certificatului internaţional LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) potrivit noilor construcţii, de la un organism de profil din SUA, se află și Data Center BT, clădirea Băncii Transilvania în Parcul Industrial Tetarom. O caracteristică a acestei clădiri este faptul că încă din faza de proiectare s-a avut în vedere ca toate zonele de birouri open space să fie dispuse spre faţade, cu acces la lumina naturală pe tot parcursul zilei. Spre interiorul locaţiei s-au păstrat zonele utilitare – oficii, grupuri sanitare, camere tehnice etc. – şi de circulaţie. Lucrările la această clădire au fost demarate la sfârșitul anului 2011, ansamblul fiind finalizat în vara anului 2013, iar la momentul împlementarii, în 2012, unele dintre echipamentele de climatizare achiziţionate şi instalate de BT au reprezentat o premieră mondială.
Potrivit reprezentanților Băncii Transilvania, investiţia în Parcul Industrial Tetarom a avut ca obiectiv principal realizarea unui Data Center de ultima generaţie, în vederea asigurării continuităţii operaţiunilor IT ale Băncii Transilvania pentru întreaga reţea din ţară. Elementele selectate pentru acest proiect sunt echipamente de ultimă generaţie, pentru a asigura soluţii eficiente din punctul de vedere al costurilor de investiţii iniţiale, ale execuţiei şi, ulterior, al costurilor de operare şi de mentenanţă a sistemelor proiectate/achiziţionate, respectiv pentru eliminarea riscurilor de operare defectuoasă. Pe lânga dezvoltarea unui Data Center BT modern, a fost construită o cladire modernă, pentru aproximativ 400 de angajaţi din diverse departamente ale Centralei Băncii Transilvania.
„Banca Transilvania, ca parte a comunităţii, doreşte să fie tot mai prietenoasă cu mediul. Iar construirea şi amenajarea cladirii Data Center, respectiv a clădirii de birouri reprezintă doar unul dintre proiectele de profil. Pentru BT este esenţial să folosească soluţii tehnologice de ultimă oră, resurse şi tehnologii alternative, dar şi să aplice strategii de management energetic pentru a asigura protecţia mediului. Totul, prin costuri de utilizare mai mici”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Laura Petrehuş, director adj. Comunicare & PR al Băncii Transilvania.
Banca Transilvania are în derulare încă un proiect similar, tot în Cluj-Napoca, pentru obţinerea certificării BREEAM – potrivit clădirilor deja existente – pentru cladirea Sediului Central de pe strada Baritiu nr. 8.
În ceea ce privește certificarea LEED, care se află în derulare pentru clădirea Data Center BT, aceasta reprezintă un program de certificare independent şi un punct de referinţă acceptat în designul, construirea şi operarea clădirilor sustenabile, cu perfomanţă ridicată. Programul oferă proprietarilor de cladiri şi administratorilor instrumentele necesare pentru a avea un impact imediat şi măsurabil asupra performanţei clădirii. LEED promovează o abordare diferită în ceea ce priveşte sustenabilitatea, recunoaşte şi susţine performanţa a 5 factori cheie în relaţie cu mediul şi cu sănătatea: dezvoltarea sustenabilă a unui teren, managementul apei, eficienţa energetică, selecţia materialelor și calitatea aerului interior.
Astfel, clădirea Data Center BT, dispune de mai multe sisteme create pentru eficienţa energetică, reducerea consumului de apă, a emisiilor de dioxid de carbon, îmbunătăţirea calităţii aerului în interiorul clădirilor şi economia de resurse în general:
Sistem de climatizare:
S-a ales utilizarea unui sistem de recirculare a aerului introdus în camera serverelor şi răcirea acestuia prin echipamente specifice. La momentul împlementarii, în 2012, echipamentele Eco-Breeze by Schneider achiziţionate şi instalate de BT au reprezentat premieră mondială. Printr-o automatizare corespunzătoare, aceste echipamente pot asigura o răcire corespunzătoare cu costuri minime de energie şi este o soluţie pe termen mediu şi lung. In comparaţie cu alte sisteme analizate sau utilizate în alte proiecte, acest sistem de climatizare poate realiza o economie de exploatare de peste 40%, raportată la consumul de energie electrică.
Sistem de asigurare a continuităţii alimentării cu energie electrică a funcţiilor critice:
In mod curent acest aspect este asigurat prin utilizarea unui sistem Static–UPS compus din: generatoare de curent electric, dublate de UPS-uri şi baterii de înmagazinare a energiei pentru o perioadă de aproximativ 15 minute de funcţionare neîntreruptă. In investiţia BT s-a optat pentru un sistem simplu ca principiu de funcţionare – Diesel Rotary UPS – echipament care permite asigurarea continuităţii în mod independent, fără a fi necesară achiziţionarea şi operarea altor sisteme alternative. În cazul sistemului implementat, câteva dintre avantaje sunt următoarele:
– Durata lungă de viaţă
– Nu necesită costuri de înlocuire periodică
– Nu necesită alte sisteme adiţionale – achiziţie şi operare – s-au simplificat schemele de acţionare
– Spaţiu necesar redus pentru aşezarea elementelor componente, nu necesită spaţii pentru baterii, tablouri electrice suplimentare, tablouri de sincronizare generatoare
– Diferenţa de spaţiu economisită a fost redobândită ca spaţiul util, alocând alte funcţiuni utile
Sistem de stingere a incendiilor:
S-a ales utilizarea unei instalaţii fixe de stingere a incendiilor utilizând substanţa NOVEC 1230. Avantajele acestui sistem constau în următoarele:
– In cazul declanşării nu deteriorează în niciun fel echipamentele electronice aflate în camera serverelor
– Substanţa este ecologică, acceptată de normele Europene de protecţia mediului
– Nu are efecte nocive asupra persoanelor aflate accidental în perimetru, în caz de declanşare
dupa o mica googalire o sa aflati ca BREEAM este o certificare cam in genul premiilor primite de Antena3 pentru “cea mai buna televiziune de stiri”… pe principiul, “dai un ban, dar stii ca esti verde”