Clujul, poarta spre lumea virtuală. Radu Orghidan te scanează cât ai zice 3D

Radu Orghidan, CTO Tulemod / Foto: Maria Man

Întâi au creat o aplicație de e-commerce, aplicație ce va revoluționa cu siguranță, în viitorul apropiat, cumpărăturile online din domeniul fashion, dar nu numai.  Lansată în premieră în cadrul Salonului Romanian Fashion Trends & Brands, ediţia din 2014, aplicația Atelier recreeză avataruri 3D, oferă body-model-uri realiste şi promite să optimizeze stocurile prin analiză bazei de date.

Laboratorul lui Radu din cadrul Liberty Technology Park / Foto: Maria Man

Laboratorul lui Radu din cadrul Liberty Technology Park / Foto: Maria Man

Produsul, creat la Cluj, oferit de compania Tulemod, a fost doar începutul. Echipa de ingineri a continuat cercetarea pentru a facilita accesul obiectelor din lumea reală în cea virtuală și astfel a apărut la Cluj, în laboratorul Tulemod aflat în incinta Liberty Technology Park, un scaner 3D, unic în lume, realizat de la zero de membrii echipei de aici. Creat inițial pentru a scana haine sau accesorii, scanerul este folosit în momentul de față și pentru portrete 3D, deși cuvântul portret sună extrem de plat în acest caz.

„Conceptul Tulemod a dus la ideea de a avea un scaner, în sensul că atunci când vrei să pui haine în 3D pe o persoană în 3D ai nevoie și de persoană și de haine, fapt pentru care a trebuit să găsim o modalitate de a le scana”, spune Radu Orghidan CTO Tulemod. După ce au încercat câteva dispozitive existente pe piață (pentru a scana, trebuie să muți dispozitivul în jurul obiectului) și pentru că rezultatele obținute nu au fost cele dorite, echipa de la Cluj a decis să construiască un scaner 3D, care să redea obiectele în manieră dorită, la o rezoluție potrivită, astfel încât clienții să fie mulțumiți de rezultatul scanării. „Am încercat tot felul de lucruri și având în vedere că hainele nu sunt rigide și se mișcă dacă te învârți în jurul lor, aveam nevoie de un sistem care să facă reconstrucția aceasta simultan.

Geanta așteaptă să fie scanată. Este susținută de un fir tranparent de pescuit,   în timp ce Radu „pescuiește” un 3D / Foto: Maria Man

Geanta așteaptă să fie scanată. Este susținută de un fir tranparent de pescuit, în timp ce Radu „pescuiește” un 3D / Foto: Maria Man

Trebuia să fim capabili să găsim adâncimea de scenă dacă avem un material mai fin, mai sensibil, care se mișcă, dar și cu o precizie mare”, explică Radu. Astfel au creat o structură de camere cuplate în serie cărora li se adaugă lumina structurată, sau, mai simplu spus, un scaner. Principiul care stă la baza realizării scanerului provine din fotogrametrie. „Dacă te miști de jur împrejurul unui obiect sau într-o scenă, prin algoritmii de procesare de imagine și de procesare de puncte, reușești să obții adâncimea în scenă cu o singură cameră. Dar pentru a face acest lucru trebuie să te miști pe o scenă. Noi, în loc să ne deplasăm în punctele esențiale alcătuirii planului, am montat camere în acele puncte. Avem 60 de camere puse de jur împrejurul unui perimetru. Dacă punem aici un obiect, putem să zicem că îl privim din 60 de puncte diferite simulatan”, explică Radu.

Piesele care intră în componența scanerului costă aproximativ 7.000 de dolari / Foto: Maria Man

Piesele care intră în componența scanerului costă aproximativ 7.000 de dolari / Foto: Maria Man

Costuri

„Din momentul în care ne-am hotărât să îl facem până l-am realizat au trecut două luni. În două luni am făcut proiectul, am cumpărat piesele, l-am asamblat și l-a construit de la zero. Costul materialelor a fost de aproximativ 7.000 de dolari, dar aici nu intră costurile firmei: chiria, salariile și așa mai departe, ci doar materialul brut. Scanerul nostru costă mult mai puțin decât ceea ce construiește concurență. Există mai multe firme pe plan mondial care fac acest lucru. În România există doar dispozitive aduse din afară. Nu e bine să fii singur pe piață sau singurul de pe piață. Atunci tu trebuie să educi piața, pentru că trebuie să înțelegi ce vor clienții. Noi ne bucurăm că există concurență. Ne bucurăm că avem o idee bună, că suntem într-o piață concurențială, că piața crește. În acest mod, avem o bucată dintr-un tort mare. Degeaba am avea noi tot tortul dacă acesta ar fi foarte mic”, consideră Radu.

În cadrul procesului de scanare,   un rol important îl constituie lumina structurată. Unele obiecte pot să aibă reflexii sau suprafețe uniforme. Pentru ca sistemul să perceapă aceste informații este nevoie ca suprafețele respective să fie „desenate” cu lumină  structurată. / Foto: Maria Man

În cadrul procesului de scanare, un rol important îl constituie lumina structurată. Unele obiecte pot să aibă reflexii sau suprafețe uniforme. Pentru ca sistemul să perceapă aceste informații este nevoie ca suprafețele respective să fie „desenate” cu lumină structurată. / Foto: Maria Man

Cu ce se diferențează scanerul de la Cluj față de cele existente pe piată? „Motivația pentru care am făcut scanerul acesta e mai mare decât cea de scanat haine, deși într-o primă etapă aceasta era ideea. Îți scanăm corpul, scanăm hainele dintr-un magazin și apoi îți arătăm cum îți va sta ție cu hainele respective. Firmele și-au dorit să le scanăm hainele. Atunci a trebuit să ajungem la scanner. Odată ce avem o metodă ușoară și fiabilă pentru a scana mii de haine, atunci vom spune, nu vreți să le animați pe avatare, că între timp noi vom avea și avatarul oamenilor. Momentan suntem în fază de scanare. Ar fi patru parametri de comparație între noi și concurență: precizie, textură, preț și ușurința cu care se folosește. Prețul e de departe cel mai mic, există un scanner care se învârte în jurul corpului și care începe de la 180.000 de dolari. Sunt alții care fac scanere cam ca al nostru folosind camere DSRL. Un DSRL costă cât toate camerele. Ei folosesc 120 de DSRL-uri.

Ca preț noi ne situăm mult sub, apoi ca precizie și textură rezultatele sunt foarte bune, cel puțin comparabile cu ceea ce fac ceilalți. La nivel de use ability, nu e nici ușor, dar nici greu de folosit. Aici încă mai este de lucru. Încercăm să nu mai fie nevoie de un computer scientist care să joace rolul operatorului,  ci de o persoană necalificată care să apese pe buton, iar sistemul să îi spună ce nu e bine. Ne dorim  ca sistemul să se autoregleze până la un anumit punct și numai în cazul în care acesta nu poate face ceva singur să intervină operatorul. Ne dorim ca intervențiile să fie cât mai punctuale și cât mai ușor de realizat. Pe moment e un prototip care are plusurile și minusurile lui. E bine să te asiguri că ideea pe care o crezi tu cea mai bună e și validată de piață. În România scanerul nostru e unic. Mai există reprezentanți ale unor firme care produc astfel de dispozitive, dar sunt prezente la noi sub forma unor scanere de mână care arată ca un fier de călcat cu care te miști în jurul obiectului. Costă 30.000 de euro un astfel de fier de călcat ”, spune Radu.

Placa de surf ,   live și în 3D/ Foto: Maria Man

Placa de surf , live și în 3D/ Foto: Maria Man

 „Am scanat poșete care costă mai mult decât scanerul. Când ai un obiect de lux sau un obiect lucrat în detaliu se merită să îl procesezi în detaliu”, Radu Orghidan, CTO Tulemod.

Nu livrează doar conținut virtual, ci și scanere

Pregătiri înainte de scanare / Foto: Maria Man

Pregătiri înainte de scanare / Foto: Maria Man

În laborator găsim în momentul de față diferite obiecte, mai mari sau mai mici care au fost sau așteaptă să fie scanate: genți de mii de euro, rochii, adidași, pantofi, cămăși, o placă de surf, dar și piei de căprioară, venite din partea unei cliente din Noua Zeelandă. Clienții provin din Spania, Noua Zeelandă, Statele Unitele ale Americii, dar și din România. O scanare, urmată de procesare costă între 100 și 150 de euro. „Cei care doresc să își prezinte obiectele în 3D au două variante. Ori ne trimit nouă obiectele și le scanăm, ori le construim un scanner. Până acum suntem în discuții de construcții de scanner, dar nu am construit încă unul acasă la clienți. În schimb ne trimit ei pachete întregi cu poșete, pantofi, tot felul de lucruri pe care le scanăm. Dacă îți scanezi cinci obiecte nu se merită să îți faci un scanner, dacă vrei să scanezi un milion de obiecte, e mult mai bine să ai un scanner acasă la tine, decât să transporți atâtea pachete”, explică Radu. Clienții au la dispoziție mai multe variante. Pot beneficia de o aplicație interactivă care îi permite utilizatorului să interacționeze în mod direct cu obiectul, să îi schimbe textura, pentru a putea vedea cum ar arăta, de exemplu, modelul preferat de cămașă, cu carouri, în locul dungilor. Țesăturile sunt redate în cele mai mici detalii, iar cămășile pot fi apopiate, depărtate, învârtite pe toate părțile, astfel încât utilizatorul să știe tot despre produsul ales din punct de vedere vizual. De asemenea sunt clienți care optează pentru redarea cât mai fidelă a reflexiilor obiectelor.

Cât ar costa contrucția unui scaner? „Dacă se dorește un scaner mai mic, pentru față, sau obiecte, prețul e mai mic. Un scanner întreg, care să scaneze întregul corp, cred că la 20.000 de euro se poate realiza la nivel industrial, adică să fie ușor de pus, ușor de manipulat, de montat”, spune inginerul.

[stextbox id=”custom”]

Aplicabilitate

Conținutul virtual poate fi folosit în cadrul realității virtuale sau realității augmentate: jocuri, filme, magazine online, comerț sau publicitate. „În cadrul realității virtuale ești complet scufundat într-o scenă 3D, în care nu mai ai contact cu realitatea exterioară. Îți pui o cască în cap și te uiți peste tot în jur și tu de fapt ești într-o altă lume care nu are nicio fereastră spre lumea în care trăim noi, în timp ce în realitatea augmentată există obiecte virtuale suprapuse peste realitatea în care trăim noi. Acest lucru îl poți obține dacă te uiți de exemplu, prin camera unui telefon la un obiect sau la o persoană. Poți vedea persoana respectivă cu o căciulă de Moș Crăciun în cap din toate unghiurile. Noi putem să generăm content pentru  tot ce înseamnă lumile virtuale, pentru jocuri, te putem pune pe tine în cadrul unui joc sau sunt filme în care tu vezi tot ce vede personajul. Tot ce înseamnă lumile acestea virtuale au nevoie de conținut generat prin scanare din realitate. Conținutul se poate face și prin soft, în mod artificial, dar cel mai bine arată când scanezi realitatea. Cele două metode pot fi complementare. O altă aplicabilitate ar fi în manufacturare. Poți să ai o idee, să construiești un device manual  și apoi să îl aduci pe calculator și să îl ajustezi. E nevoie să scanezi obiectul pentru a-l putea manipula virtual”, ne explică Radu.

[/stextbox]

O scanare durează nu mai puțin de o secundă, după care obiectul sau persoana sunt procesate.

Foto: arhiva personală

Foto: arhiva personală

Tulemod este o companie start up 100% românească specializată în servicii digitale de fashion interactiv, a căror fondatori, Daniela Florescu şi Bogdan Pintea, sunt stabiliţi în Silicon Valley, cu departamente de cercetare şi dezvoltare în Seattle şi în Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu