Clujenii despre mituri

Foto: Dan Bodea

Clujul este Capitala Transilvaniei şi, în domeniul IT, a întregii Românii. Clujul este oraș civilizat și cosmopolit. Clujul este oraș curat și frumos, consecinţă a onestităţii şi hărniciei locuitorilor oraşului.  Clujul are cea mai iubită echipă de fotbal, Universitatea Cluj. Acestea sunt câteva dintre stereotipurile imaginii de sine a colectivităţii clujene. Cât este adevăr şi cât e exagerare în aceste idei profund înrădăcinate în mentalitatea oraşului? Transilvania Reporter a demarat o „vânătoare” de mituri aducând în discuţie ideile pe această temă a unor istorici, sociologi şi psihologi din oraş. Iar pentru că tot este la modă am consultat şi vocea străzii ascultând ce spun oamenii despre buna părere de sine a clujenilor.

Concluziile interlocutorilor nu sunt desigur identice pentru că a distinge între adevăr şi neadevăr în cazul miturilor urbane nu este calea cea mai uşoară şi poate nici cea corectă. Dincolo de corespondenţa cu realitatea, miturile se nasc din dragostea faţă de locurile natale şi pot deveni instrumente de marketing dacă sunt îndeajuns şi cu convingere promovate. Întreţinerea miturilor „bune” poate avea un efect pozitiv pentru conştiinţa de sine a comunităţii şi poate transforma comportamentul social potrivit mitului. Pe de altă parte, complacerea în sine în aserţiunile care proclamă oraşul drept capitală a tot şi toate poate avea un efect contrar şi să întârzie reala modernizare a vechiului oraş.

[do_widget “Easy Related Posts” ]

Este un mit faptul că locuitorii Clujului îi cunosc miturile. Îi știu mai degrabă legendele: faptul că Pădurea Hoia-Baciu este vizitată destul de des de extratereștri, că în lacul Tarnița s-ar putea să existe o lostriță, că în Hașdeu în urmă cu ceva ani s-a comis o crimă odioasă într-o cameră de cămin, iar colega de cameră a victimei a scăpat cu viață doar pentru că nu a aprins lumina, când s-a întors din oraș. Cert este că toți cei chestionați sunt de acord că Universitatea Cluj este cea mai iubită echipă. În privința celorlalte mituri, părerile sunt împărțite. Dacă unii cred că locuitorii orașului sunt civilizați, alții cred contrariul, arătând cu degetul spre coșurile de gunoi, lângă care alții aruncă nestingeriți mizerii. Astfel, dacă oamenii nu sunt civilizați și aruncă pe jos, orașul nu are cum să fie unul curat.

„Stau în Cluj de mai mulți ani, am venit aici la facultate. Nu prea știu multe despre miturile orașului. Cred, însă, cu tărie, că Universitatea Cluj este cea mai iubită echipă. Deși nu sunt microbist, mai merg din când în când pe stadion. Parcă acum nu mai sunt atât de mulți suporteri, dar totuși cei care merg sunt trup și suflet pentru „U” Cluj. Îmi plăcea să merg la meciurile de baschet. Eram extrem de emoționat să aud cum toată sala cântă imnul și cum galeria strigă: «Toată sala, în picioare!”, este de părere Alin Mureșan.

„Clujul este într-adevăr un oraș foarte frumos. Am vizitat multe orașe din România, dar Clujul are un farmec aparte. Deci, da, este un oraș frumos, dar nu mi se pare că este atât de îngrijit pe cât ne place să spunem. Unele clădiri din centrul istoric arată jalnic. Sunt frumoase, dar arată jalnic. Clujenii sunt oameni harnici, nu putem să spunem că nu, dar fiecare e pentru el. Oraș cosmopolit? Nu prea. Ne place să spunem că suntem, dar nu prea suntem. Cel puțin asta cred eu. Clujul poate fi cosiderat Capitala Transilvaniei, dar ar mai avea de lucru pentru a merita pe deplin acest titlu”, este de părere Marieta Ilovan, în vârsta de 53 de ani.

„Eu sunt mândru de orașul meu, dar din păcate nu este atât de curat pe cât mi-aș dori. De curând am văzut câteva persoane care au aruncat două pungi de mizerii lângă un coș de gunoi. Eu așa ceva nu pot înțelege. Eu mă consider o persoană civilizată și vreau să cred că toți clujenii sunt civilizați. Realitatea ne arată însă, zi de zi, altceva. Vă amintiți criza gunoaielor? Nu suntem departe de o altă criză, dacă nu ne schimbăm mentalitatea. De fapt, cred că asta ține de educație. Dar suntem onești și recunoaștem asta”, glumește Mirel Popa. Acesta consideră că unii clujeni sunt harnici, dar crede că totuși această hrănicie excesivă s-ar putea încadra la mituri despre Cluj. Este de acord că Universitatea este cea mai iubită echipă, dar crede că orașul mai are mult până să devină un adevărat „Silicon Valley”: „Atâta ne place să ne lăudăm, ceva incredibil. Suntem o mulțime de capitale, dar asta cu Silicon Valley e prea de tot. Să zicem că suntem și capitala Transilvaniei. Aș vrea să știu cu ce ne ajută toate aceste titulaturi? Ne merge mai bine dacă ne spunem în fel și chip? Dacă da, haideți frațior cu denumirile!”, spune tânărul.

Suntem un oraș cosmopolit?

În timpul paradei militare de Ziua Națională a României, două doamne respectabile privesc de la distanță evenimentul. Una dintre acestea are în mână un drapel. Din vorbă în vorbă cea fără steag îi spune prietenei sale: „Ai grijă să nu îți fure ungurii steagul! Ei sărbătoresc ziua noastră națională numai de fals. E adevărat că inima cuiva nu o poți citi, dar după cum se prezintă ei, nu sunt pentru noi. Numai că nu avem ce face”, spune bătrânica.

„Cred că suntem un oraș cosmopolit. Ca dovadă, aici locuiesc români, maghiari, francezi, americani și dacă ne uităm bine, vom vedea cât de pestriț e orașul. Da, cred că suntem un oraș cosmopolit, un oraș deschis, ceea ce este la urma, urmei în avantajul nostru. Mediul universitar atrage an de an o mulțime de străini, și cred că aceștia se simt la Cluj ca acasă. Așa că mie îmi place să cred că nu este un mit faptul că orașul este unul cosmopolit. Cred că suntem capitala Transilvaniei tocmai din acest motiv, dar și datorită faptului că orașul este tot mai înfloritor an de an. Industria IT ajută mult. Cred că în viitor vom putea fi numiți pe bună dreptate Silicon Valley al României”, este de părere Andra Marcu. Tânăra consideră că orașul este destul de curat în comparație cu alte orașe din România. „Exista la un moment dat un top care spunea că respirăm cel mai curat aer. Nu cred că e adevărat, dar totuși, orașul mi se pare curat, curățel”, spune aceasta. Este Universitatea Cluj cea mai iubită echipă? „Categoric!”, spune tânăra.

„Nu suntem Silicon Valley. Deocamdată. Poate pe viitor. Sunt mulți IT-iști în oraș, deci e posibil. Sunt de acord cu faptul că Clujul e capitala Transilvaniei, pentru că este cel mai dezvoltat oraș din Transilvania. Din păcate nu și cel mai curat, că tot spuneați de mitul orașului curat și frumos. E frumos, dar nu e curat. Clujenii sunt harnici. Sunt și onești.. deși, nu știu dacă putem neapărat generaliza. Sunt oameni și oameni. Sunt de acord că „U” Cluj este cea mai iubită echipă. Asta e o realitate, nu un mit”, spune Monica Andreica, în vârstă de 26 de ani.

Distribuie:

Postaţi un comentariu