Cluj Now, aplicația care aduce Clujul în smartphone

Foto: Dan Bodea

Primăria Municipiului Cluj-Napoca și compania clujeană de IT Life is Hard au lansat miercuri aplicația Cluj Now, care le permite cetățenilor dar și turiștilor să primească în timp real notificări cu privire la restricții de circulație cauzate de lucrări pe străzile de pe raza municipiului, restricții de trafic cauzate de evenimente aflate în derulare, dar și alte notificări ce pot să provină de la diverse departamente din cadrul instituției. Aplicația este gratuită și disponibilă pentru Andoid și iOS, ea fiind oferită gratuită de către companie pentru a fi folosită în comunitate.

Aplicația Cluj Now este dezvoltată de compania clujeană Life is Hard, membră a clusterului Cluj IT, sub egida Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT și a fost lansată miercuri. Cu un design relativ simplu și intuitiv, Cluj Now oferă informații cu privire la problemele de trafic din Cluj-Napoca, acestea fiind actualizate în timp real de către departamentele din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

„Discuția a pornit de la Primărie, care și-a dorit o aplicație pentru notificări, prin care să poată ține legătura cu cetățenii, pentru că atunci când doar postezi un anunț pe Facebook, lumea nu observă informația. Nu este o aplicație de divertisment sau evenimente, dar este o aplicație care ar trebui să se afle în telefonul oricărui cetățean pentru că ajută la o mai bună funcționare atunci când suntem în oraș, pentru că putem vedea care sunt acele locuri din oraș în care există probleme de trafic și să putem evita acea zonă”, explică Anca Goron, manager al proiectului în cadrul companiei Life is Hard.

“Clusterul Cluj IT a decis să sprijine acest proiect inițiat în cadrul Consiliului Consultativ în Antreprenoriat și IT pentru că este unul care poate să îmbunătățească calitatea vieții tuturor celor care trăim aici. Este până la urmă un proiect pentru comunitatea largă a urbei noastre și care sperăm să fie replicat în cât mai multe orașe din țară. Mulțumesc și pe această cale companiei Life is Hard că a investit resurse importante pentru realizarea aplicației.”, a declarat Andrei Kelemen, Director Executiv Cluj IT Cluster.

Aplicația funcționează prin intermediul notificărilor, utilizatorul având posibilitatea de a alege dacă dorește sau nu să fie anunțat atunci când apar noutăți. Cluj Now permite utilizatorului să selecteze un cartier din care să primească notificări, mai multe cartiere sau tot orașul și are posibilitatea de a selecta raza teritorială din perimetrul căreia să primească notificarea (rază minimă este 100 m). Astfel, aplicația trimite notificări în timpul deplasării prin oraș pe un perimetru care ia punct de referință poziția utilizatorului la o distanță minimă de 100 m, dar care poate varia în funcție de opțiunea utilizatorului.

„În plan secundar, aplicația poate anunța anumite eveniment importante din Cluj și acest lucru este util pentru că acolo unde ai un eveniment, automat ai și probleme de trafic sau restricții de circulație. Având în vedere felul în care funcționează orașul, la un eveniment mare sunt tot felul de restricții de securitate și este bine ca lumea să fie informată. Aplicația poate de asemenea funcționa și pentru a prezenta sau anunța evenimente meteorologice, cum ar fi furtuni sau avertizări pentru inundații, dar aici se va mai lucra tocmai pentru că există anumite restricții de securitate pentru a face astfel de anunțuri”, mai spune Anca Goron.

Tehnologie pentru o viață mai bună

Chiar dacă nu reprezintă o inovație în domeniu, Cluj Now reprezintă un mult mai modern mijloc prin care cetățenii pot să primească informații din partea unei instituții publice. Practic, pentru a se informa în legătură cu lucrări la străzi sau cu restricții de circulație, cetățeanul nu mai trebuie să sune la un număr de fix sau să caute comunicate de presă pe site-ul Primăriei, fiind suficient să deschidă aplicația Cluj Now.

„Am insistat pe ideea de a folosi această aplicație pentru a apropria instituția de cetățean. Nu mai poți avea pretenția ca cetățeanul să intre zilnic pe site-ul instituției și să caute acolo informații, ci trebuie să pui informația acolo unde se află cetățeanul. Lumea nu are timp nici să stea pe Facebook pentru a urmări paginile primarului sau ale instituției, așa că pentru a face viața mai simplă pentru fiecare utilizator, o astfel de aplicație era necesară. Este un mod neinvaziv de a face asta, prin care poți alege dacă vrei să primești notificările și ce notificări să primești. Mai mult, nu stocăm datele cetățenilor care folosesc aplicația”, explică Anca Goron.

Notificările din aplicație sunt „încărcate” de către primar și, mai ales, de către angajații diferitelor departamente din cadrul instituției. Fiecare notificare este atent verificată, astfel încât să nu rămână loc de erori, iar aplicația generează și un istoric al notificărilor care sunt în vigoare la data accesării, cu posibilitatea vizualizării pe hartă a acestora.

“Considerăm că este normală implicarea noastră ca și companie locală în viața comunității urbei. Acest demers se aliniază perfect culturii organizaționale și motto-ului după care ne ghidăm “Work Soft”. Proiectul inițiat de Primărie ni s-a părut interesant și cu impact pentru comunitate, iar noi având competențele necesare, am decis să ajutăm la concretizarea acestuia prin aplicația Cluj Now”, a mai spus Erik Barna, CEO al Life is Hard.

Aplicația e fost realizată de către companie și oferită Primăriei, „pentru că am vrut să ajutăm comunitate”, așa cum a explicat și reprezentantul companiei Life is Hard.

„Această aplicație nu a fost plătită de către Primărie și nu a fost făcută pentru a obține un profit. Am oferit-o benevol și toți oamenii implicați în proiect am vrut să ajutăm comunitatea. Am găsit în Primărie oameni foarte deschiși care ne-au ajutat cu informații și am lucrat foarte bine împreună. Evident, există anumite diferențe care țin de nivelul la care lucrează fiecare, dar de fiecare dată am rezolvat problemele apărute. Am fost surprinsă cât de bine sunt puși la punct cu ultimele trenduri și ultimele noutăți în tehnologie. Cel mai important este ca cetățeanul să poată beneficia de tehnologie și să își simplifice viața cât mai mult. Tehnologia îi poate oferi o stare de bine atunci când vine dintr-o comunitate foarte aglomerată. Pentru mine, smart city este un concept care în primul rând trebuie să îi arate cetățeanului că tehnologia îl poate ajuta să aibă o viață mai relaxată și mai bună. Indiferent de tehnologie, scopul final este ca omul să aibă mai mult timp de calitate și mai puține momente în care stai blocat în trafic”.

 

 

 

 

Distribuie:

Comentariile sunt oprite.