Gimnastica cucerește Clujul

Foto: Dan Bodea

Peste câteva zile la Cluj-Napoca va avea loc ceremonia de deschidere a ediției 2017 a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică. De departe cel mai important și impresionant eveniment sportiv pe care țara noastră l-a găzduit în ultimii 30 de ani. Sunt așteptați peste 6.000 de spectatori și aproape 800 de oficiali. România, prin Cluj-Napoca, organizează Campionatul European de Gimnastică Artistică, după exact 60 de ani de la prima ediție organizată la București, în 1957. Ironic, sau nu, Clujul a ”învins” chiar Bucureștiul în ceea ce privește găzduirea evenimentului, din cauză că în capitală nu s-a putut garanta această organizare. Astfel, competiţia se va derula în perioada 19-23 aprilie în Sala Polivalentă Cluj-Napoca, iar din delegația țării noastre nu vor lipsi Cătălina Ponor, Larisa Iordache și Marian Drăgulescu.

Un pariu câștigat de Cluj

Povestea Europeanului de la Cluj a început în toamna anului 2016, când Federaţia Europeană de Gimnastică (FEG) a decis să acorde statutul de organizator al Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică României. Primarul general interimar al Municipiului Bucureşti, Ştefănel Dan Marin la acea vreme, a dat asigurări că Sala Polivalentă din capitală va fi construită şi utilată la termen pentru a găzdui cel mai important eveniment al gimnasticii continentale. Totodată FEG a decis ca municipiul Cluj-Napoca să fie varianta de rezervă pentru organizarea europenelor de gimnastică artistică. În acel moment construcția Polivalentei din București era abia la stadiul licitațiilor pentru atribuirea contractului de construcție.

Au urmat contestații, noi termene care au întâziat și mai mult demararea lucrărilor și lucrurile deveneau tot mai clare că europeanul din 2017 se va organiza în inima Ardealului. Oficialii clujeni au păstrat permanent legătura cu preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică (FRG), alături de care au întocmit dosarul trimis către FEG pentru acordarea municipiului Cluj-Napoca statutul de gazdă a europenelor.

”Am discutat în cele mai mici detalii acest subiect cu președintele FRG, domnul Adrian Stoica și chiar am pus la dispoziția Federației Române de Gimnastică toată documentația pentru a fi trimisă la FEG în timp util, iar oficialii forului continental au decis ca România să fie țara organizatoare, iar București orașul gazdă, plus Cluj-Napoca varianta de rezervă. În luna decembrie, FEG a făcut anunțul oficial și atunci am realizat ce lucru fantastic am reușit să concepem. Am realizat că toate demersurile noastre au avut succes”, povestește Ionuț Rusu, directorul Sălii Polivalente Cluj-Napoca.

Ionut Rusu

De la idee la realitate

Nici nu a trecut atât de mult timp de la anunțul oficial (nominalizarea orașului Cluj-Napoca, gazdă a Campionatului European de Gimnastică Artistică) și lucrurile au început să prindă contur. Cu doar o săptămână înaintea deschiderii oficiale a întrecerilor, Cluj-Napoca este deja pregătit să-și întâmpine oaspeții.

”Ceea ce a ținut, sau încă mai ţine de noi, e rezolvat, aproape în totalitate. Mai sunt unele mici detalii, dar sunt lucruri mărunte, de genul celor care o să tot apară și în timpul campionatelor. Nu sunt lucruri de natură să pună în pericol buna desfășurare a evenimentului. Oficialii de la federaţie au fost încă de la sfârșitul lunii februarie, la Cluj, am discutat în detaliu fiecare moment. Este un eveniment de amploare. Unii îl consideră doar al doilea eveniment de amploare al anului, pe care îl va organiza România, în acest an, după Campionatul European de baschet, meciurile se vor disputa tot la Cluj-Napoca, dar pentru noi este primul din cele două evenimente majore, se desfășoară acum, deci este cel mai important. Suntem singura sală din Europa care va organiza două europene şi suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem. Tocmai de aceea nu am lăsat nimic la voia întâmplării”, a mai punctat Ionuţ Rusu.

Toată lumea câștigă

Organizarea unui astfel de eveniment este fără îndoială un plus pentru orice gazdă. Din punct de vedere al ”imaginii”, Cluj-Napoca este deja câștigător. Dar mai sunt și alte aspecte de pe urmă cărora vor prospera clujenii. În primul rând gimnastica este un sport cu o vizibilitate excelentă. Biletele aproape s-au epuizat, iar în fazele finale ale întrecerilor, organizatorii așteaptă nu mai puțin de 6.000 de oameni la Sala Polivalentă. ”Aici sigur că ne referim la acei spectatori care vor urmări din tribune întrecerile, dar mai există o categorie de fani care poate nu își permit, sau nu au apucat să-și cumpere bilet. Pentru aceștia, împreună cu Primăria vom organiza şi un fan-zone, care va conţine un food-court şi un ecran mare cu transmisii din sală. În plus, vor fi o serie de activități conexe, prin care sunt convins că vom atrage publicul către Sala Polivalentă”, a precizat Rusu.

Și nu doar în jurul Polivalentei va fi forfotă, ci întreg orașul va beneficia de pe urma afluxului de sportivi și fani. Hotelierii sunt deja pregătiți să primească atât delegațiile oficiale, cât și fanii sosiți din toate colțurile Europei pentru a-și susține favoriții. ”Atunci când faci astfel de baze sportive, când ai o Sală Polivalentă precum cea din Cluj-Napoca, stadion, plus celelalte săli adiacente, trebuie să cauți soluții să le pui în valoare, altfel ai aruncat banii degeaba. Ce folos să ai o asemenea infrastructură, dacă nu se întâmplă nimic acolo? Din fericire Clujul a prins acest trend ascendent și mă bucur să văd că cele mai importante competiții sunt direcționate către Cluj-Napoca. S-au făcut pași timizi, la Cluj Arena. Au venit rugbyștii, s-a organizat și acea ediție a Campionatelor Internaționale de Atletism, apoi a venit și echipa națională de fotbal și toată lumea e mulțumită. Acum însă, e altceva. Acum vorbim despre un Campionat European, o întrecere pe care toată lumea o va urmări. Unii să caute disfuncționalități, dar cei mai mulți o vor urmări pentru că este ceva spectaculos, iar Clujul merita un asemenea eveniment”, a plusat și Răzvan Sotiriu, jurist în cadrul Direcției Județene de Sport Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu