Cluj – Capitala europeană a lipsei de colaborare
Texte: Radu Hângănuț, Patrice Podină
Mai sunt cinci luni până Cluj-Napoca va fi oficial Capitală Europeană a Tineretului. Cu toate acestea în relația universități-Federația Share, care se ocupă de proiect, liniștea și așteptarea sunt cuvintele cheie. Nimeni nu a discutat cu nimeni, colaborările nu există, inițiativele la fel astfel că instituțiile de învățământ superior au de ales: fie își văd de evenimetele organizate și până acum fie se milogesc de cei ce țin frâiele proiectului și așteaptă o propunere de colaborare.
Proiectul anului la UBB
Universitatea Babeș-Bolyai nu a fost până în prezent contactată de către echipa care se ocupă de proiectul Cluj-Capitală Europeană a Tineretului 2015 în vederea vreunui eveniment comun, de orice fel. În acest context, UBB a început „pe treabă bună” să lucreze la câteva proiecte propri. Unul dintre acestea este o „mare surpriză” ce va fi prezentată la începutul anului universitar 2014-2015. În rest, pentru anul 2015 se anunță răsunătoare conferințe și „evenimente dedicate tinerilor”.
„Discuția este puțin prematură întrucât zilele acestea am început să lurcăm la cteva proiecte propri pe care le vorm trimite spre discutare în cursul săptămânii viitoare. Desigur că evenimentele din anii trecuți destinate tinerilor, conferințele și toate celelalte vor rămâne și eventual vor fi adaptate tematicii proiectului Cluj-Capitală Europeană a Tineretului. Noi vom începe seria de proiecte dedicate anului 2015 în din toamna acestui an, odată cu deschiderea oului an universitar. Sperăm să iasă un eveniment frumos care să surprindă plăcut. Până acum nu ne-a contactat nimeni. Ba mai mult, văzând că ei nu iau atitudine ne-am gândit să le propunem noi o colaborare întrucât universitatea noastră ar putea sprijini în multe feluri acest proiect”, a declarat Paul Fărcaș, purtăror de cuvânt al UBB.
UTCN, lasată pe din afară
Nici Universitatea Tehnică nu este un partener foarte interesant pentru Federația Share, care încă nu a luat legătura cu ei. UTCN-ul așteaptă, face ce a făcut și până acum dar în rest nimic nou pe malul Someșului.
„Avem proiecte încă în discuție dar pe care le vom finaliza la începutul lunii septembrie. Nu avem însă nicio colaborare clară despre care să putem vorbi, nu am fost contactați de nimeni din cadrul proiectului. Nu îmi imaginez că universitățile clujene vor organiza evenimente extraordinar de importante doar pentru că ar putea fii cooptate în acest proiect. Cred că se va face tot ce s-a făcut până acum și astfel se va contribui în continuare la imaginea Clujului. Acțiunile oricum sunt de anvergură și, eventual doar vor fi adaptate tematicii acestui proiect, pentru că vizibilitatea și publicitatea va fi la un alt nivel. Noi vom avea aceeași manifestări: școlile de vară, conferințele, saloanele de inventică și toate celelalte. Sigur că o colaborare mai bună între acest proiect și universități, dar inițiativa ar trebui să fie din partea lor. Vorbim de universități de prestigiu care i-ar putea ajuta ca imagine”, explică Mirela Boțan, coordonator al Departamentului de Imagine și Relațiii Publice din cadul UTCN.
Capitala tineretului sedentar
Până în acest moment niciun ONG, dintre zecile de organizaţii partenere şi membre a federaţiei SHARE, organizatoarea evenimentului Cluj-Napoca – Capitală Europeană a Tineretului, nu a depus vreun proiect privind organizarea de activităţi şi/sau competiţii sportive.
În evidenţele Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Cluj nu se regăseşte niciun proiect, sau vreo cerere de finanţare de activităţi sau competiţii sportive, parte integrantă a proiectului Capitala Europeană a Tineretului. Directorul executiv al DJST Cluj, Răzvan Sotiriu, a declarat pentru Transilvania Reporter că împreună cu colegii săi din instituţia pe care o reprezintă sunt dispuşi să se implice în organizarea şi coordonarea unor astfel de evenimente, dar nimeni nu le-a cerut sprijinul. „Toate ONG-urile partenere cu organizatorii acestui eveniment se pot adresa DJST. Nu trebuie decât să facă proiecte, să le depună la noi, iar noi le vom studia şi, împreună cu iniţiatorii acestor proiecte vom căuta să le îmbunătăţim, să devină fiabile. Următorul pas este să solicităm finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului (MTS) pentru a le pune în practică, dar încă nu a venit nimeni să ne propună vreun astfel de proiect”, a declarat Sotiriu.
Şeful DJST Cluj a explicat şi de ce instituţia pe care o conduce nu poate să iniţieze astfel de proiecte. „Când am spus că nu am primit niciun proiect pe care să-l sprijinim m-am referit strict la Capitala Europeană a Tineretului, pentru că altfel, noi primim multe solicitări de finanţare pe bază de proiecte, dr iciunul care să se refere la evenimentul menţionat. DJST Cluj contribuie financiar an de an, în limita posibilităţilor şi a fondurilor primite de la MTS, la dezvoltarea activităţilor sportive. Avem în cadrul direcţiei un departament de tineret finanţat de MTS care are acest scop, de a ajuta ONG-urile care îşi propun să deruleze activităţi sportive. Anul acesta am avut un fond de aproximativ 24 de mii de lei, pe care i-am împărţit unor astfel de ONG-uri care ne-au solicitat ajutorul. Eu împreună cu colegii mei ajutăm cu dragă inimă pe oricine vine la noi, dacă putem, dar să iniţiem noi proiecte nu putem, decât dacă suntem solicitaţi să facem asta. În plus am fi acuzaţi de discriminare, dacă am finanţa proiectele iniţiate de noi şi nu am mai sprijini celelale proiecte venite din afara instituţiei. Suntem prinşi între ciocan şi nicovală. În plus, îndatoririle noastre snt acelea de a administra, de a întreţine şi dezvolta bazele sportive pe care le avem în patrimoniu şi de a organiza evenimentele care intră în atribuţiile DJST Cluj”, a adăugat Răzvan Sotiriu.
Student Sport anunță mini-Universiadă la Cluj
Student Sport, una dintre organizațiile care începând cu 2011 când a luat naștere a ajuns să aibă o dimensiune națională, a fost totuși cooptată în proiect. Potrivit fondatorului Student Sport, Adrian Socaciu, în urmă cu câteva zile managerul proiectul Cluj-Capitală Europeană a Tineretului 2015 i-a propus o colaborare care ar putea aduce la Cluj o Mini-Universiadă.
„Ne-au propus să organizăm câteva evenimente sportive în Cluj-Napoca. Răspunsul nostru a fost unul pozitiv. Anul acest vom lansa un calendar comepetițional cu 10 sporturi urmând să organizăm și alte două conferințe referitoare la sportul universitar.
„Pe lângă competițiile din Cluj, ne dorim ca la Cluj, cu această ocazie, să organizăm finalele competițiilor universitare. Timp de o lună de zile, Clujul va fierbe în jurul sportului universitar. Planurile sunt multe, se lucrează la ele și mai pot spune că vom organiza o dezbatere la care va participa o legendă a fotbalului mondial. Din punctul de vedere al importanței pentru Cluj și România, acest titlu este un lucru aproape similar cu titlul pe care l-a deținut Sibiul de Capitală Culturală Europeană, chiar dacă nu va avea un impact financiar atât de mare. Clujul s-ar putea poziționa, dacă acest ptoirect va fi un succes, printre cele mai improtante centre universitare și culturale ale Europei. În 2015 acest eveniment este singurul la nivel național care să aibă un asemenea potențial”, spune Adrian Socaciu.