Clădirile bisericilor, ocolite de probleme lumești

Biserica Bob din Cluj, curtea interioară / Foto: Dan Bodea

Continuarea acţiunii de înlăturare brutală a ornamentelor clădirilor degradate din centrul Clujului, în  răspărul atenţionărilor specialiştilor şi avertismentului Ministerului Culturii,   spune destule despre încăpăţânarea administraţiei de a merge înainte cu planul de mutilare a oraşului. Primăria este însă doar parte la tragedia urbană aflată în desfăşurare. Mai supărătoare chiar decât acceptarea faptului că administraţia este evident incapabilă să  gospodărească un oraş cu complexitatea şi istoria Clujului este constatarea că oraşul în sine, atins de maladiile modernităţii, îşi pierde sufletul şi îşi abandonează moştenirea culturală şi spirituală.

Degradarea clădirilor vechi din aşa numitul oraş comoară este consecinţa delăsării administraţiei, dar şi a proprietarilor, unii dintre ei deosebit de înstăriţi. Destule dintre  cele o sută de clădiri care vor fi desfigurate ireversibil dacă nu vor fi stopate ciopârţelile pompierilor aparţin bisericilor istorice din oraş. Cifra lor exactă e ascunsă  în pivniţele Vaticanului şi în sertarele cu secrete ale reformaţilor de toate nominaţiile, dar nu doar despre cifre este vorba. E prezent şi păcatul lăcomiei. Pe  Horea 5, faţada şi balcoanele stau să cadă. Vinovată în parte e Biserica Reformată, deţinătoare a 52 la sută din imobil, care a închiriat parterul unor cluburi de noapte ce zguduie clădirea cu muzica lor. Vibraţiile provocate de muzica de noapte au contribuit la degradarea clădirii, lor li s-au adăugat anul trecut cele provocate ziua de utilajele care au modernizat strada.  Şi totuşi, atunci când ceilalţi proprietari au contactat Eparhia Reformată să-i comunice cota de plată pentru lucrările de reparaţii necesare, ei nu au primit răspuns.

Contrar aserţiunilor Primăriei, odată îndepărtate ornamentele, acestea nu vor mai putea fi refăcute identic, spun specialiştii.  Elementele decorative realizate din ghips, ceramică sau ipsos au fost făcute acum sute de ani în fabrici specializate şi nu vor putea fi replicate după poze. Dacă se va ajunge vreodată la refaţadizare, clădirile ar putea arăta bine, însă identitatea lor a fost deja pierdută. Va fi un nou look al oraşului, probabil mai în ton cu imaginea pe care vor să i-o dăruiască edilii: oraşul în care comori sunt festivalurile de tip Untold. (Redacția)

[do_widget “Easy Related Posts” ]

Clădirile istorice din centru retrocedate bisericilor nu sunt degradate şi nici nu necesită intervenţii. Cel puțin asta spun reprezentanții Bisericii Greco-Catolice și cei ai Bisericii Reformate din Cluj-Napoca.  Aceştia ne-au explicat că proprietățile imobiliare pe care le dețin nu au niciun fel de problemă și nici nu există posibilitatea ca pe viitor să devină un pericol pentru cetățeni din cauză că bucăți din ele ar putea să cadă pe trotuare, așa cum s-a tot întâmplat în ultimul timp cu mai multe imobile centrale.

Biserica Reformată din Cluj-Napoca este cea mai ermetică și mai secretoasă cu privire la proprietățile pe care le deține în oraș și mai ales la starea în care acestea se află. Chiar dacă  unele surse spun că ar avea proprietăți în valoare de peste 12 milioane de euro, Tatar Tibor, reprezentant al Eparhiei Reformate de Cluj ne-a declarat că nu este în măsură să spună câte proprietăți deține biserica, dar că în mod sigur acestea nu au nicio problemă de orice fel. Până la ora încheierii ediției, Biserica Romano Catolică nu a putut fi contactată pentru a da detalii în legătură cu starea clădirilor pe care le deține.

Biserica greco-catolică din Cluj are și ea proprietăți, însă și acestea se află într-o stare bună, potrivit spuselor preotului greco-catolic Daniel Avram. Acesta a mai menționat că acolo unde clădirile sunt închiriate de către biserică, responsabilitatea întreținerii acestora într-o stare bună le revine chiriașilor.

„Nu avem foarte multe și foarte vechi. Clădirea de lângă Biserica „Schimbarea la față” a fost refăcută în urmă cu câțiva ani, inclusiv fațada și acum nu mai sunt probleme acolo. Mai avem o clădire pe strada Napoca, unde într-adevăr fațada are probleme, nu a căzut încă, dar avem aprobări pentru renovare și am început din toamna anului trecut. A venit iarna și nu am mai putut continua, dar din primăvară vom relua. Mai avem o clădire undeva vis-a-vis de biserica Ioan Bob, unde avem autorizație de renovare. Clădirea este curățată, are niște probleme la acoperiș dar nu sunt probleme. Nu știu precis câte clădiri avem în Cluj, dar nu sunt exagerat de multe”, a mai spus preotul.

Distribuie:

Postaţi un comentariu